Vijenac 204

Književnost

Engleska proza

Umjereno dopadljivo

Hanif Kureishi, Gabrielov dar, prev. Dragan Koruga, Celeber, Zagreb, 2001.

Engleska proza

Umjereno dopadljivo

Hanif Kureishi, Gabrielov dar, prev. Dragan Koruga, Celeber, Zagreb, 2001.

Hanif Kureishi može se pohvaliti svojevrsnim rekordom. Naime, u posljednje četiri godine police domaćih knjižara ugledalo je čak pet hrvatskih prijevoda njegovih romana, a njegov najnoviji uradak ekspresnom je brzinom, iste godine kada je objavljen u Engleskoj, ponuđen i domaćem čitateljstvu. Usput ćemo spomenuti i da za kompletnu zbirku Kureishijevih djela u vašoj biblioteci nedostaje tek prijevod njegovih priča Love in a blue time, napisanih 1997.

Nakon što je s Intimom Kureishi na neko vrijeme odustao od međurasne problematike i okrenuo se normalnoj engleskoj obitelji, u Gabrielovu daru njezin je raspad popratio iz perspektive dječaka. Dječak možda i nije najbolja definicija, jer Gabriel ima petnaest godina i vrlo brzo odrasta. Njegovi roditelji pripadnici su hipi-generacije šezdesetih, kada su se družili s poznatim glazbenicima i glumcima. Sada sumnjaju u svoje nekadašnje ideale i u same sebe, a rezultat je razlaz Gabrielove male obitelji. Na novu situaciju njezini članovi reagiraju vrlo različito. Njegova majka odlučuje biti poduzetna — traži novi posao, nove prijatelje i istočnoeuropsku dadilju za Gabriela. Njegov otac stvari prihvaća drukčije — opija se, sažalijeva, živi u bijednoj unajmljenoj sobi, posuđuje novac i, definitivno, ne radi ništa konstruktivno kako bi riješio svoje probleme. Gabriel novonastale prilike proživljava vrlo emotivno — izgrađuje duhovnu vezu sa svojim umrlim bratom blizancem, često razgovara i savjetuje se s njim, a otkriva i svoju sposobnost da materijalizira predmete sa slika koje nacrta.

Harry Potter — Gabriel

Nabrojene neobične osobine, nešto naglašenije u prvom dijelu romana, i živopisni likovi okupljeni oko Gabriela pomalo podsjećaju na još jednoga velikog dječjeg junaka današnjice — Harryja Pottera. U trenucima kada njegovi roditelji ne znaju sami donijeti prave odluke, ni one koje se tiču njihova profesionalnog, a ni privatnog života, Gabriel se pokazuje zrelijom i odgovornijom osobom te, naposljetku, posve upravlja njihovim sudbinama. On baš u svakom trenutku zna što učiniti i kako ostvariti ono što želi, a jednako kao i prethodno spomenuti Harry — Gabriel će iz čitave hrpe nesretnih situacija na kraju uspjeti izvući happy end za svakoga. Tjeran gotovo isključivo Gabrielovim poticajima njegov se otac uspijeva iščupati iz učmalosti i otkriti nove pedagoške potencijale, a i njegova majka napokon shvaća prema kome gaji najdublje osjećaje. Tu profitira i sam Gabriel — stječe nove, bogate i poznate prijatelje i dužnike te se napokon može vratiti normalnom tinejdžerskom životu.

Kao što se dade iščitati već iz naslova, najveći bi naglasak romana trebao biti upravo na Gabrielu i njegovu daru. No, ni na samom kraju čitatelj zapravo nije posve siguran na koji je to točno dar Kureishi mislio, a s vremenom on pomalo i gubi na prvobitnoj važnosti. U jednom času može se čak uzeti u obzir i mogućnost da je čitava ta stvar samo posljedica Gabrielova konzumiranja marihuane. Ostatak priče naizgled zvuči vrlo jednostavno, a nažalost i jest takav. Unatoč naturalističkim i, ponekad, pomalo brutalnim prikazima engleske svakodnevice, Kureishi nije ostvario posebnu kompleksnost u prikazu likova ili situacija u kojima se oni nalaze. Definiranje njihovih motiva i osobina gotovo je karikaturalno i dosta predvidljivo, a svršetak donosi vrlo jasnu moralnu pouku. No, to ne znači da neke od tih situacija i osobina nisu istodobno i prilično smiješne.

Iznad 18 godina, molim!

Balansirajući između jednostavna i, začudo, optimističnog romana za mladež i nešto zahtjevnijeg djelca za stariju generaciju, Kureishi se ipak odlučio za onu +18 stranu. Zbog toga je Gabrielov dar ostao tek na razini relativno dopadljive priče oko koje se čitatelj neće trebati odveć angažirati. Vjerni Kureishijevi ljubitelji ostat će razočarani nekarakterističnom naivnošću i jednostavnošću romana, ali oni koji od svoje lektire zahtijevaju ponajprije dobru zabavu možda će ipak zadovoljno zatvoriti korice.

Jelena Gluhak

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak