Vijenac 204

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Strip dobio Guardianovu nagradu

Strip američkog autora Chrisa Warea, Jimmy Corrigan: The Smartest Kid on Earth dobitnik je ovogodišnje Guardianove književne nagrade, dotirane sa 10.000 fun

KNJIŽEVNI GLOBUS

Strip dobio Guardianovu nagradu

slika

Velika Britanija Strip američkog autora Chrisa Warea, Jimmy Corrigan: The Smartest Kid on Earth dobitnik je ovogodišnje Guardianove književne nagrade, dotirane sa 10.000 funti. Tragikomična priča o četiri generacije obitelji Corrigan s američkog srednjeg zapada prvi je strip koji je dobio ovu nagradu. Knjiga, u kojoj kritičari hvale grafiku i detaljan crtež, probila se unatoč jakoj konkurenciji, u kojoj su bili biografija Mirande Carter, Anthony Blunt: His Lives i roman Glena Davida Golda Carter Beats the Devil, Wittgenstein's Poker Davida Edmondsa i Johna Eidinowa te, The Dark Room Rachel Seiffert.

Umro Stefan Heym

slika

Njemačka Stefan Heym, jedan od najčitanijih autora bivše DDR, koji je svjetsku slavu stekao djelima poput The Crusaders i Fünf Tage im Juni umro je u 88. godini života u Jeruzalemu. Heym, koji je studirao u Sjedinjenim Državama, prvo je pisao na engleskom, a debitirao je 1942. godine romanom Hostages. Prvi veliki uspjeh postigao je ratnim romanom The Crusaders, koji se pretvorio u svjetski bestseler. Heym se 1952. godine vratio u istočni Berlin, gdje je cenzura sedamdesetih godina zabranila njegov roman Collin nakon čega je morao napustiti društvo književnika DDR. Nakon pada Berlinskog zida zalagao se za socijalističku alternativu ujedinjenju sa zapadnom Njemačkom, a bio je i zastupnik PDS-a, da bi se 1995. povukao iz politike.

Alvaro Mutis dobitnik Nagrade Cervantes

slika

Španjolska Kolumbijski autor Alvaro Mutis dobitnik je Nagrade Cervantes, najbogatije književne nagrade na španjolskom govornom području, zvane i španjolski Nobel, dotirane s 90.000 eura. Autor, rođen u Bogoti 1923. godine, počeo je karijeru pišući pjesme i kritike, da bi poslije prešao i na prozu s djelima poput La balanza i Illona llega con la lluvia. Mutis se smatra jednim od najboljih pjesnika i pripovjedača svoje generacije. Nagradu Cervantes, koju je španjolsko ministarstvo kulture uvelo 1975, dobilo je do sada četrnaest španjolskih i trinaest latinoameričkih pisaca, među njima Camilo José Cela, Mario Vargas Llosa, Carlos Fuentes, Ernesto Sábato i Octavio Paz. Mutisu će nagradu 23. travnja, na obljetnicu Cervantesove smrti, dodijeliti španjolski kralj Juan Carlos.

Ukinuta najuspješnija njemačka književna emisija

slika

Njemačka Uz pozdrav njemačkoga predsjednika Johannesa Raua, nakon trinaest godina emitiran je posljednji Književni kvartet, najuspješnija književna emisija na njemačkoj televiziji. Emisiju je 77 puta vodio Papa književne kritike Marcel Reich-Ranicki, s kritičarima Hellmuthom Karasekom i Iris Radisch u stalnoj postavi, te jednim gostom. Iris Radisch zamijenila je Sigrid Löffler, koja je nakon dvanaest godina napustila emisiju zbog svađe s Reich-Ranickim. Kvartet, koji je obradio 380 knjiga, a prosječno ga je gledalo 700.000 ljudi, snažno je utjecao na knjižarske trendove i često je jednom dobrom kritikom stvarao bestselere. Reich-Ranicki, koji je autobiografijom Moj život i sam napisao bestseler, izjavio je u posljednjoj emisiji da je čitanje knjiga o kojima se govorilo u emisiji uglavnom bilo mučenje.

Urs Widmer dobitnik nagrade Graza

slika

Austrija/Švicarska Švicarski autor Urs Widmer dobio je književnu nagradu grada Graza, Nagradu Franza Nabla, dotiranu s 200.000 šilinga. Widmer, rodom iz Basela, jedan je od osnivača frankfurtske izdavačke kuće Verlag der Autoren i autor knjiga Der Geliebte der Mutter, Indianersommer, Im Kongo. Ovom se nagradom stavlja u red poznatih kolega poput Eliasa Canettija, Christe Wolf, Martina Walsera i Christopha Ransmayra. Nagrada Franza Nabla dodjeljuje se svake dvije godine.

Umro Winfried Georg Sebald

Njemačka/Velika Britnija Njemački autor Winfried Georg Sebald poginuo je u 57. godini života u Velikoj Britaniji, gdje je živio trideset godina. Sebald, profesor europske književnosti u Norwichu prvi put postao je poznat kad je njegov roman o Holokaustu, Die Ausgewanderten, koji je Susan Sontag nazvala remek-djelom, 1996. godine objavljen na engleskom. Autor knjiga Austerlitz, Schwindel i Vertigo studirao je u Freiburgu, Švicarskoj i Manchesteru, gdje je i počeo akademsku karijeru. Dobitnik je brojnih nagrada, među njima Nagrade Heinricha Bölla i Nagrade Heinricha Heinea.

Dan Raya Bradburyja u Los Angelesu

slika

SAD Gradonačelnik Los Angelesa James K. Hahn proglasio je 15. prosinca gradskim Danom Rayja Bradburyja, u čast 81-godišnjeg pisca koji je u Los Angeles doselio 1936. »Ray Bradbury pravo je blago Los Angelesa«, izjavio je gradonačelnik, koji se sprijateljio s piscem kad je otkrio da je njegova omiljena knjiga Bradburyjev »Fahrenheit 451. Plodan autor, koji je prvu priču objavio s 21 godinom, napisao je The Illustrated Man, Something Wicked This Way Comes i mnoštvo drugih knjiga.

Iva Krtalić Muiesan

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak