Vijenac 204

Matica hrvatska

Antonija Vranić

Stara Vionica

Fra Kornelije Kordić, Vionica, Brotnjo, 2001.

Stara Vionica

Fra Kornelije Kordić, Vionica, Brotnjo, 2001.

Knjiga je ovo o Vionici, kako nam i podnaslov kaže, o selu u središtu Brotnja, mjestu vina i veličanstvenih starih grobova. Sam autor u proslovu knjige kaže kako je ona nastala u želji da se na neki način oduži mjestu u kojem je rođen i u kojem je proveo djetinjstvo. Želio je na taj način malo poznato mjesto predstaviti i sebi i drugima, jer prostor je to, kako on kaže, na kojem se kriju mnoga povijesna blaga. Ova bi knjiga mogla pomoći u stvaranju ispravnije slike o tom kraju. Dijelove teksta pisao je ikavicom, starim narječjem ovoga kraja, kako bi barem na taj način sačuvao stari pučki govor koji sve više nestaje.

Podatke o zemljopisnom položaju na samom početku knjige slijedi povijesni dio koji prati vrtloge zbivanja u ovom kraju od njegovih najranijih početaka, što znači od ilirskog doba, preko rimskog i turskog. Sljedeće poglavlje posvećeno je stanovništvu, s posebnim osvrtom i detaljnom analizom mjesnih prezimena.

U osvrtu na povijesna nalazišta i starine posebno je poglavlje posvećeno stećcima kao posebnosti kraja. Nakon zanimljivosti iz starije prošlosti Vionice fra Kordić nas na kraju knjige odvodi i u vrijeme prije, za i poslije Drugog svjetskog rata, a tu je i neizbježna najnovija povijest.

Knjiga je popraćena i brojnim fotoilustracijama, posebno onima Ćirila Ćire Raiča, ali i drugih koji su željeli zabilježiti povijest i znamenitosti svoga kraja.

Antonija Vranić

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak