Vijenac 204

Glazba, Kolumne

Aleksandar Kostadinov: GLOB@LNO

Reciklirani uspjesi

Svake godine jedno od najzanimljivijih pitanja u svijetu diskografije je koja pjesma ima najviše šanse postati božićnim brojem jedan na top listi.

Glob@lno

Reciklirani uspjesi

Potrošačka, ona diskografska, groznica nastupa potkraj godine prije božićnih blagdana. Svake godine jedno od najzanimljivijih pitanja u svijetu diskografije je koja pjesma ima najviše šanse postati božićnim brojem jedan na top listi. Velike i male diskografske kuće već u studenom podastrele su nam mnoštvo kompilacija najvećih hitova, albuma uživo, neobjavljenih snimaka i pop kolekcija svih vrsta.

Teško je kazati zašto potrošačko ludilo kupuje iste stvari nekoliko puta, usmjerava nas onamo gdje to drugi žele i tjera nas na povećavanje kolekcija recikliranim uspjesima. Nekoliko njih odabrao sam za ovo izdanje, uz napomenu kako Pink Floyde vjerojatno već imate. To je poput komada pokućstva, onog boljeg, nezaobilanog. Uz esencijalnu Floyd kompilaciju, ponajprije pomislite na mlađe ukućane. Za njih je kompletić MTV 20 Years of Pop. Madonna s početka karijere, TLC i Janet Jackson, Alanis Morissette, r. e.., atchbox 20 i mnogi drugi. Idealna, oprana, ispeglana i mirisna kolekcija za fine dečke i curice. Za tulum, auto i sve ostale dosadne i frigidne namjene nalik izdavaču, MTV-u.

Od povijesnih pop-kombinacija odobito je vrijedna grupe ABC, ponajboljega britanskog šminkerskog proizvoda osamdesetih godina. Pjesme poput The Look Of Love, Poison Arrow ili Tears Are not Enough, vrhunac su veoma dobra otočnog pop doba. Obvezatna lektira za nepoznavatelje. Ostali neka izvade prvi album grupe s polica. Dovoljno.

Pasaporte je talijanski pop s reperskim koketiranjem. Lo Mejor De Lorenzo Jovanotti album je našeg susjeda kojim je idealno zamijeniti sve što nam je bilo dovoljno slušati na radiju ili kafićima ili poput El Ombligo Del Mundo i Penso Positivo, plesati po diskotekama. Na kompilaciji ima još dobrih hitova, primjerice Ciao Mamma ili Bella-Y Gira. Pristojna, dobrosusjedska kompilacija za trenutke ugode.

Kantautore predstavlja Tracy Chapman. Da ne povjeruješ kako je brzo došlo vrijeme za njezinu kolekciju uspjeha, bolje reći koliko brzo je prošlo vrijeme od Fast Car, pjesme iz 1987. koja je Tracy donijela na svjetske pozornice. Crna Dylanica, akustična verzija Brucea Springsteena i slični novinarski opisi pratili su Chapmanovu na počecima karijere. Slijede Baby Can I Hold You Tonight i Talkin' Bout Revolution, potom Crossroads i sveukupno pet albuma. Previše, ali je zato tu kompilacija. Za sve koji čekaju ovakva izdanja, koji zapravo skupljaju bolju povijest, jedino se živcirajući što na svakoj od The Best of uvijek nedostaje neka važna pjesma. No, tko bi svima udovoljio. a i nastavci moraju uslijediti. Što više unedogled, to bolje.

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak