Vijenac 204

Glazba

METROPOLITAN

Postnovogodišnje slavlje u Grazu

Opera u Grazu zamislila je nastaviti novogodišnje raspoloženje i nakon proslave Nove godine.

METROPOLITAN

Opera

Postnovogodišnje slavlje u Grazu

slika

Opera u Grazu zamislila je nastaviti novogodišnje raspoloženje i nakon proslave Nove godine. Turistički vodiči pozivaju zainteresirane da se 12. siječnja 2002. dobro zabave postavši opernim zvijezdama na jednu noć. Program uključuje turneju po opernoj kući, bal, svečanu večeru... Više informacija možete dobiti telefonom +43/316/8075-0 ili e-mailom na adresi info@graztourismus.at.

Razumijevanje Aide

slika

Premda je Giuseppe Verdi rođen u siječnju 1901, i dalje rado mislimo o 2001. kao o Verdijevoj godini. Pod utjecajem takva shvaćanja, Teldec je izdao CD (8573-85402-2 (DDD)) gdje Verdijevom Aidom dirigira Nikolaus Harnoncourt. Dirigiranja Aide Harnoncourt se prihvatio isključivo jer smatra da je razumijevanje te Verdijeve opere u glazbenom svijetu pogrešno. »Mnogi ljudi ne uviđaju da postoji velika sličnost između Aide i Requiema. Dva djela pristupaju religioznosti s dvije različite strane — od mržnje preko fanatizma do fundamentalizma u Aidi, a tu je i religija sâma koja proizlazi iz neopernog Requiema. Bio sam očaran Aidom. Zapravo, proučio sam stotine Verdijevih pisama pokušavajući shvatiti što je on doista htio. Većina dirigenata podcjenjuje Aidu fokusirajući se na finale drugog čina, i zaboravljajući da je to djelo duboko, profinjeno, transparentno, povremeno nalik komornoj glazbi,« rekao je Nikolaus Harnoncourt u razgovoru za časopis »Gramophone«.

Otkazan Festival u Covent Gardenu

Zbog financijskih poteškoća i nedostatka sponzora definitivno je otkazan Festival u Covent Gardenu za 2002. Umjetnički direktor Kenneth Richardson objasnio je da je odluka donesena isključivo zbog financijskih problema i da je uprava Covent Gardena smatra privremenom.

Planovi za budućnost: Australija

Časopis »Opera« objavio je nekoliko planova australske Opere vezanih uz njezin budući repoertoar. Tako će godine 2003. Harry Kupfer prvi put režirati australsku postavu Otella, čiji će solisti biti Elena Prokina, Richard Margison i Jonathan Summers. A Brett Dean potpisao je ugovor s australskom operom da počne skladati operu temeljenu na priči Petera Careya Bliss. Premijera bi trebala biti održana u Sydneyju godine 2005. U oba projekta, Otello i Bliss, uključen je stalni dirigent Opere, Simone Young.

Partitura Bizetove Carmen

slika

U izdanju »Paperback« prvi je put objavljena kompletna partitura opere Carmen Georgesa Bizeta, koja, osim glazbe, sadržava i kompletni tekst — stihove i dijaloge. Izdanje također uključuje i analizu partiture Lesleyja Wrightea te tekst Michela Rabauda koji ukazuje na nesigurnost Nietzscheove potpore Bizetovim napadima na Wagnerove opere. Partitura se može kupiti i putem Interneta na adresi http://www.amazon.co.uk za Ł 17.55.

Opereta

Novogodišnji program u Karlsruheu

Badisches Staatstheater Karlsruhe objavio je raznolik novogodišnji program. U glazbenoscenskom dijelu programa najzanimljivija je premijera operete ŠišmišJohanna Straussa 22. i 26. prosinca 2001. u 19:30. Pod glazbenim vodstvom Johannesa Williga nastupit će solisti: Axel Köhler / Jolanta Kuznik (kao princ Orlovski), Edward Gauntt / Klaus Wallprecht (kao Eisenstein), Helene Bernardy / Wessela Zlateva (kao Rosalinde), Diana Tomsche / Heidi Wolf (kao Adele). Više o premijeri može se saznati na http://www.karlsruhe.de.

Irena Paulus

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak