Vijenac 204

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Posljednje Picassove godine

U Muzeju lijepih umjetnosti u Nantesu postavljena je izložba djela Pabla Picassa iz zbirke Bernard Ruiz Picasso, iste one koja je prije točno godinu dana bila postavljena u bečkom Kunstforumu.

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Posljednje Picassove godine

slika

Nantes U Muzeju lijepih umjetnosti u Nantesu postavljena je izložba djela Pabla Picassa iz zbirke Bernard Ruiz Picasso, iste one koja je prije točno godinu dana bila postavljena u bečkom Kunstforumu. Izložba Picasso. Only Painting 1961-1972 predstavlja šezdeset sedam Picassovih slika iz kasnije faze i otvorena je do 14. siječnja. Kustos izložbe Guy Tosatto izjavio je da izložba nije iznimna stoga što nam omogućuje vidjeti nevidljivo slikarstvo, nego nam otkriva posljednjih deset, vrlo aktivnih, godina Picassova rada. Informacije na http://www.nantes.fr/mairie/art_24.asp

Morandijeve varijacije

slika

Pariz Do 6. siječnja posjetitelji Muzeja moderne umjetnosti grada Pariza mogu razgledati izložbu Giorgia Morandija, jednog od najcjenjenijih talijanskih umjetnika 20. stoljeća. Od metafizičkog slikarstva u njegovim ranijim godinama pa do gotovo apstraktnih slika iz šezdesetih Morandi je ostao poznat po svojim mrtvim prirodama. Djelujući gotovo cijeli svoj vijek u Bologni, Morandi je slikao istovjetne, jednostavne elemente, boce, vaze ili kutije, poglede kroz prozor, u nebrojeno mnogo varijacija. Te suptilne varijacije mogu se pogledati i na ovoj pariškoj izložbi, a vi se možete osvrnuti na http://www.mairie-paris.fr/musees/MAMVP/expositions/morandi/morandi_accueil.htm.

Vječni Egipat

slika

New York Eternal Egypt: Masterworks of Ancient Art naslov je izložbe koju je, uz pomoć zbirke British muzeja, priredio Brooklyn Museum of Art. Više od 140 remek-djela iz londonskog muzeja može se pogledati do 24. veljače. Izloženi artefakti obuhvaćaju cjelokupno razdoblje egipatske faraonske umjetnosti, od 1. dinastije pa do početka rimskog osvajanja Egipta. Mnoga djela s izložbe do sada nisu nikad napustila Veliku Britaniju. Ostalo pogledajte na http://www.brooklynart.org/visit/special_exhibitions/egypt/

Arp kod Miróa

Barcelona Fundacija Joan Miró priredila je retrospektivu velikog umjetnika Jeana Arpa. Prva je to Arpova retrospektiva u Barceloni, a traje sve do 24. veljače te se na njoj može pogledati 140 slika, kolaža, reljefa i skulptura. Izložba tako predstavlja presjek djela utjecajnog umjetnika, jednog od osnivača dade i istraživača oblika koji vodi apstrakciji. Postav izložbe nije kronološki, nego prema umjetničkoj koncepciji koja se može iščitati iz Arpovih tekstova. Najvažnija djela podijeljena su u šest cjelina, počevši s fazom iz Züricha, a ostatak pogledajte na http://www.bcn.fjmiro.es/home.html.

Knjige

slika

Uta Grosenick: Women Artists in the 20th and 21st Century, Taschen, 2001. Zanimljiv vodič kroz žensku umjetnosti daje nam na više od pet stotina stranica prikaz devedesetak umjetnica od ranih dvadesetih godina prošloga stoljeća pa do prijelaza u 21. stoljeće. Knjiga uključuje širok spektar umjetničkih radova, od klasičnih: slikarstva, skulpture i fotografije pa do konceptuale, performansa, body arta, videa, feminističkih akcija, instalacija i interaktivnih projekata. Svaka je umjetnica predstavljena biografijom, ilustracijama, fotografijama i sličnim na šest stranica. It's a women's world...

CD ROM

slika

Le Centre Pompidou: La collection Iznimni CD ROM jedne od najboljih zbrki umjetnosti 20. stoljeća na svijetu, pariškog Beaubourga, predstavlja nam: trodimenzionalni virtualni muzej u deset etapa poredanih po desetljećima, 310 djela, slika, skulptura, instalacija, videoradova, fotografija, djela sedme umjetnosti i dizajnerskih ostvarenja te 215 autora koji su nositelji prošlostoljetne umjetnosti (Matisse, Picasso, Kandinsky...). Nadalje, na njemu je dostupno dvije tisuće arhivskih dokumenata. Ipak, uza sve tehničke posebnosti, Beaubourg treba vidjeti i uživo.

Internet

slika

http://www.punkt.hr Grupa mladih zagrebačkih umjetnika, povjesničara umjetnosti, arhitekata, dizajnera i sociologa osnovala je pokret za unapređenje kulture PUNKT, čiji je glavni cilj osnivanje Umjetničkog centra, radnog prostora za umjetnike. Na ovoj se internetskoj stranici pobliže upoznajte s ostalim djelatnostima, ciljevima i članovima udruge koja bi mogla izdići Zagreb na mnogo višu kulturnu razinu od današnje. PUNKT je započeo nedavnim projektom Artiljerija u SC-u. Sve u svemu, inicijativa vrijedna svekolike i konkretne potpore, pogledamo li samo njihove dosadašnje pojedinačne uspjehe.

Marko Kružić

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak