Vijenac 204

Matica hrvatska

Katarina Marić

Od godine 1877.

Stjepan Najman, Matica hrvatska Valpovo 1971-2001, Valpovo, 2001.

Od godine 1877.

Stjepan Najman, Matica hrvatska Valpovo 1971-2001, Valpovo, 2001.

U povodu obilježavanja trideset godina utemeljenja Matice hrvatske Valpovo, objavljena je ova knjiga priređivača Stjepana Najmana — spomen osvrt i autentični zapis burnih vremena; popraćena dokumentacijom i fotografijama zbivanja.

Prvi trag Matice hrvatske u Valpovu pronađen je u Izvještaju Matice hrvatske za godinu 1877, kad je imala svega dva člana. Ogranak je osnovan 30. svibnja 1971. u valpovačkom dvorcu Prandau-Normann, a ideja o osnivanju sazrela je u Antuna Torjanca i Ivana Zelenića, koji su joj pristupali uz puno entuzijazma i elana. Dan osnivanja bio je iznimno svečan, kolone ljudi dolazile su iz sela Valpovštine te susjednih općina, a bilježi se i da je osnivačka skupština Matice hrvatske u Valpovu bila jedna od najmasovnije posjećenih. Program rada iznesen tom prigodom bio je vrlo ambiciozan — počevši od organiziranja predavanja o važnim kulturnim pitanjima preko pokretanja otvaranja čitaonica po selima Valpovštine pa sve do pokretanja akcije za izgradnju Doma Matice hrvatske; a također je predloženo i preimenovanje jedne ulice u Šetalište Matice hrvatske, kao i tiskanje jubilarnih maraka u povodu tristo godina pogiblje Zrinskog i Frankopana, ali i stogodišnjice rođenja Stjepana Radića.

No uskoro dolazi do progona, kojih nije bio pošteđen ni valpovački Ogranak. Njegov rad nasilno je prekinut početkom siječnja 1972.

Inicijativa za obnavljanje rada Ogranka Matice hrvatske Valpovo potekla je ponovno od Ivana Zelenića, jednog od njezinih osnivača. Tako je s nekolicinom zainteresiranih, ali i hrabrih, 25. siječnja 1991. održao prvi sastanak, dok je sam čin Obnoviteljske skupštine obavljen 21. travnja iste godine. Uz brojne planove, ali i ostvarene rezultate, Ogranak je otežano funkcionirao u doba Domovinskog rata, no njegov rad nije zamro. Paralelno je djelovao i organizacijski — osnivajući povjereništva po Valpovštini te kulturno — organiziranjem izložbi, kazališnih i folklornih nastupa, predavanja, književnih i pjesničkih večeri te natjecanja u enigmatici, a u ožujku 1995. počinju pripreme za buduću izdavačku djelatnost. Od objavljenih knjiga zanimljivo je spomenuti prve tri — Sjene rata Vladimira Vazdara, Vražja brazda pod šokačkim nebom Ivana Francuza te Valpovačka župa Vilka Čuržika. Važno je i njihovo izdavanje časopisa Valpovački godišnjak (dosad je izišlo pet brojeva), a ostale izdane knjige su Maramica s granama (folklorna glazba Valpovštine) Duška Topića i Golgotska svitanja Slavka Vranjkovića, kao i dva zidna kalendara. Predsjednik je Ogranka Matice hrvatske Valpovo Petar Lagator, izabran na Izbornoj skupštini 1998.

Katarina Marić

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak