Vijenac 204

Matica hrvatska

Marijana Lisjak

Na krilima mašte

Nikola Šimić-Tonin, Kraljevna u kapi rose, ilustracije Ida Horvat, Matica hrvatska Knin, 2001.

Na krilima mašte

Nikola Šimić-Tonin, Kraljevna u kapi rose, ilustracije Ida Horvat, Matica hrvatska Knin, 2001.

Časovita čarolija u carstvu bukova lista: kraljica Rose Kapljica zaljubila se u zračak sunca (ljubav ne poznaje prepreke) i suncem prekrivena u hipu nesta — to je ujedno ozračje ove Šimićeve za djecu izmaštane pjesničke zbirke, koja kao da odjekuje pjevom stotinu slavuja što ih je vila u pastirovu frulu skrila.

Djetinjstvom očarano, bajkovito i basnovito, folklorno i maštovito, u igri igrajući se riječima, pjesničko se pero — makar kojiput nedovoljno istesano — u razdraganosti sjedinjuje s crtežnom simfonijskom pratnjom mlade kninske slikarice Ide Horvat, čija osebujna linija kao da nadilazi format zbirke.

Razigrano se doimaju i vizualne tiskarske (kompjutorske) pogreške (uz poneki jezični nemar): ponegdje interpunkcijski znakovi, najčešće zarez i točka, kao da plešu neko svoje kolo, čas zbijeno čas rastegnuto, a i stranice kao da se namjeravaju razbježati (vjerojatno je posrijedi štednja pri uvezu).

Uza sve gotovo simpatične nedostatke, ova zbirka Nikole Šimića, koja je inače predložena za književnu nagradu Ivana Brlić-Mažuranić, otvara, s ilustracijama dakako, drago putovanje na krilima mašte.

Marijana Lisjak

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak