Vijenac 204

Matica hrvatska

Katarina Marić

Misijske zajednice

Marijan Dominik Kovač, Hrvatska katolička misija/Kroatische Katolische Mission; Hanau — Fulda — Marburg, HKM Hanau — Matica hrvatska Čabar, 2001.

Misijske zajednice

Marijan Dominik Kovač, Hrvatska katolička misija/Kroatische Katolische Mission; Hanau — Fulda — Marburg, HKM Hanau — Matica hrvatska Čabar, 2001.

Koloritom i fotografijama bogato dvojezično (hrvatsko-njemačko) izdanje knjige Hrvatska katolička misija objavljeno je prigodom 25. obljetnice misije. Svojevrstan je to presjek, sinteza rada i djelovanja misijske zajednice od početaka do danas, pregled njezina nastanka, trajanja i utjecaja.

Pozdravne riječi crkvenih uglednika — zagrebačkog nadbiskupa Josipa Bozanića te fuldskog Johannnesa Dybe, potom vrhbosanskog pomoćnog biskupa Pere Sudara, ministra provincijala fra Ilije Mikšića te ravnatelja dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu msgr. Vladimira Stankovića, uvod su u opsežnu i vrijednu monografiju. Na samom početku predstavljena je biskupija-domaćin — Fulda, grad na sedam brežuljaka, i njegova zaštitnica sveta Elizabeta, potom Hanau, čuvar tradicionalnoga zlatarskog obrta, poznat po spomeniku braći Grimm, te Marburg, čuveni sveučilišni grad.

Slijedi opis početka rada misije te kronika zbivanja u razdoblju od 1980. do 2000. godine. Osobito je zanimljiv popis ljudi koji su tada primili svete sakramente — od krštenika preko prvopričesnika i krizmanika do vjenčanih, sve potkrijepljeno fotografijama.

Tu su i iscrpni prilozi o humanitarnom radu misije i njezinoj pomoći domovini, dokumentirani novinskim isječcima, prilozi o njezinoj zastupljenosti u tisku i na programu radiopostaja, potom prilog o socijalnoj službi misijskog Caritasa za Hrvate u Hanauu, kao i članci o dopunskoj domovinskoj nastavi koja se uspješno održava još od davne 1973. Posebice je zanimljivo misijino organiziranje sportskih i zabavnih aktivnosti, a osobito prinos kulturi, čiji je glavni promicatelj upravo župnik Marijan Dominik Kovač, autor knjige. Objavio je on oko tisuću dvjesto članaka u različitim crkvenim novinama i časopisima, ali i devet knjiga. To su: Plešci, Sveta Janja Češka, Stare slave djedovina, Obiteljske teme, U ozračju svete Klare, Sveti Antun Padovanski, Tri slavne klarise, Sveta Veronika Giuliani — klarisa, te Sveta Elizabeta — grofica tirinška. U njima se bavi životima svetih i uzornih vjernika, slavljima sakramenata, pastoralnim susretima s vjernicima, hodočašćima i posjetima brojnim svetištima te reportažama iz hrvatskih crkava i župa, a mnoge su mu knjige i recenzirane.

Monografija Hrvatska katolička misija vrijedno je štivo koje može biti korisno, ali i zanimljivo ne samo vjernicima u domovini ili dužnosnicima u Crkvi nego i širem čitateljstvu.

Katarina Marić

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak