Vijenac 204

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Međunarodni terorist Pierre Boulez

Ugledni skladatelj i dirigent Pierre Boulez (75) nemalo se iznenadio kada su 2. prosinca u 6.30 ujutro na vrata njegove hotelske sobe, gdje je odsjeo u povodu inauguralnog koncerta na Mjesecu europske glazbe, pokucala tri policajca i zatražila od njega putovnicu pod sumnjom da je — terorist.

GLAZBENI GLOBUS

Završena Bayreuthska bitka

slika

Bayreuth Wolfgang Wagner (82) odnio je pobjedu nakon dugotrajne i ogorčene bitke za kontrolu nad Wagnerovim festivalom, donosi »Agence France-Presse«. S odlukom da se na čelo Bayreutha postavi Klaus Schultz, jedan od Wolfgangovih najpostojanijih podupiratelja, složio se i bavarski kulturni ministar Hans Zehetmair. Svoju karijeru Schultz (54) je započeo 1973. kao dramaturg u Frankfurtskoj operi, između 1977. i 1982. bio je dramaturg i glasnogovornik minhenske Bavarske državne opere, od 1984. do 1992. intendant u Aachenu, a istu je dužnost obnašao 1992. u manhajmskom »Nationaltheater« i 1999. u minhenskom »Gaertnerplatz«. Trenutačno je ravnatelj maloga »Staatstheater am Gaertnerplatz« u Münchenu. Mjesto umjetničkoga ravnatelja festivala u Bayreuthu Schultz će preuzeti u siječnju 2002. i obnašat će ga »sve dok se ne nađe zadovoljavajuće rješenje za sve zainteresirane strane«. Generalno govoreći, takva odluka ostavlja otvorena vrata Wolfgangovoj kćeri iz prvoga braka Evi Wagner-Pasquier i nećakinji Niki Wagner, no komentatori napominju da je posrijedi lukav potez kojim će Wolfgang zadržati vlast nad festivalom, a potom ga predati u ruke druge žene Gudrun i njihove kćeri Katharine. Mnogi su, ipak, barem donekle promijenili mišljenje o tvrdom Wolfgangu nakon što je nedavno najavio da će festival 2006. ugostiti danskoga redatelja Larsa von Triera (koji će postaviti ciklus Der Ring des Nibelungen), a 2004. dirigenta Pierrea Bouleza (koji će ravnati novom produkcijom Parsifala).

Novi direktor Pariške opere

slika

Pariz Bivši direktor Salzburškoga festivala Belgijanac Gérard Mortier (58) novi je direktor Pariške nacionalne opere, piše francuski »Le Monde«. Na tom mjestu Mortier će naslijediti Hughesa Galla, koji vodi parišku opernu kuću od 1995. Iako ugovor počinje teći tek od 2004, prema politici kuće kojom se novom direktoru daje dovoljno vremena da se pripremi za svoju prvu sezonu, već s početkom sljedeće godine Mortier preuzima mjesto designiranog direktora.

Kurt Masur se oporavlja nakon operacije

slika

Leipzig Kurt Masur (74), umjetnički ravnatelj Njujorške filharmonije, uspješno se oporavlja od operacije transplantacije bubrega obavljene 29. listopada na Sveučilišnoj klinici grada u kojemu je studirao, a od 1970. do 1996. vodio orkestar Gewandhaus. Do kraja sezone Masura će na mjestu u New Yorku zamjenjivati Lorin Maazel (71), direktor Simfonijskoga orkestra Bavarskog radija iz Münchena.

Međunarodni terorist Pierre Boulez

slika

Basel Ugledni skladatelj i dirigent Pierre Boulez (75) nemalo se iznenadio kada su 2. prosinca u 6.30 ujutro na vrata njegove hotelske sobe, gdje je odsjeo u povodu inauguralnog koncerta na Mjesecu europske glazbe, pokucala tri policajca i zatražila od njega putovnicu pod sumnjom da je — terorist. Boulezovo ime našlo se na popisu ciriške policije prije šest godina kada je neimenovani glazbeni kritičar, nakon posebno oštra osvrta u povodu dirigentova nastupa, navodno zaprimio telefonski poziv, a s njim i bombašku prijetnju. S obzirom da je Boulez napustio zemlju prije no što je kritičar ispunio svoju tužbu, istraga nikada nije provedena, ali ni Boulezovo ime nikada nije skinuto s liste osumnjičenih. Nemili događaj ubrzo je razriješen pisanom isprikom šefa gradske policije, a glasnogovornik švicarskih žbira čitavu je zbrku prokomentirao ovako: »Bio je prilično kooperativan kad je shvatio o čemu je riječ. Nadam se da ga to neće spriječiti da nastavi dolaziti u našu zemlju. Zapazio sam da mnogi Švicarci vole njegovu glazbu.«

Glazba i znanost: Hexagram

Montreal Uz veliku pompu u tome je kanadskom gradu 10. prosinca otvoren istraživački institut Hexagram. Šezdeset profesora i dvjesto pedeset studenata s Concordia University i Université du Québec aMontréal dobit će najbolje prostore i uvjete za razvoj novih tehnologija primjenjivih na području umjetnosti. Projekt je zasnovan na šest milijuna USD temeljnoga kapitala i dodatnih milijun USD raspodijeljenih na iduće tri godine.

Borko Špoljarić

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak