Vijenac 204

Margine

Kosi hitac

Košarice koje ne znače odbijanje

Kad čovjek malo bolje razmisli zašto vrijeme darivanja pada baš na kraj kalendarske godine jedini mogući odgovor koji mu se nameće jest da su ti darovi nešto kao nagrada za pretrpljene patnje tijekom godine, šećer koji dolazi na kraju kao snijeg.

Kosi hitac

Košarice koje ne znače odbijanje

Kad čovjek malo bolje razmisli zašto vrijeme darivanja pada baš na kraj kalendarske godine jedini mogući odgovor koji mu se nameće jest da su ti darovi nešto kao nagrada za pretrpljene patnje tijekom godine, šećer koji dolazi na kraju kao snijeg. U svem tom darivanju knjiga već po inerciji ima posebno mjesto, jer ipak nije samo puka roba, nego roba, barem, s posebnim statusom i poreznim opterećenjem. Doduše, budući da porezne olakšice vrijede za cijelu klasu te specifične robe, trebalo bi pripaziti da se pod tom firmom dragocjenog po sebi ne prodaje baš ono što ni na koji način ne može biti dragocjeno, recimo Mein Kampf bez odgovarajućeg naputka za uporabu, jer kontraindikacije mogu biti, kako je povijest pokazala — pogubne. To nije stvar demokratskih stajališta, nego civilizacijske, preddemokratske razine, i tu teško da se može tolerirati nekakva debata navodno ravnopravnih strana i mišljenja. Za ravnopravnost potrebno je poštivanje nekakvih aksioma, recimo Ustava. Ili bitka za demokraciju još nije dobivena?

www.kupiknjigu.hr

Uputimo se dakle u knjižare kako bismo bližnje darivali nečim prigodnim. To neće biti problem u Zagrebu, ali stvar se jako komplicira čim se malo odmaknemo od metropole. Naime, uništena knjižarska mreža još je temeljni problem našeg izdavaštva. Pitanje je kako nabaviti knjigu koju želimo u Sinju, Daruvaru, Đakovu ili, zašto ne, San Pedru?

Mogući odgovor ponudila je informatička tehnologija razvojem online-knjižarstva, a činjenica da se, po najnovijim statistikama, tek 5 posto domicilnih Hrvata služi Internetom, što treba povezivati s nekim monopolima, znatno je otežala promptnu nabavu knjiga. Unatoč tomu, unatoč svjetskoj recesiji online-prodaje i njezinu lokalnom porastu — jer još nismo došli ni blizu točke zasićenja — na netu postoji niz knjižara koje nude cijele biblioteke naslova. Nužno je nabrojati najvažnije, a ako sam neke adrese zaboravio, neka mi bude oprošteno: www.moderna-vremena.hr, www.unival.hr, www.agm.hr, www.sveznadar.com i, početkom rujna postavljena www.superknjizara.hr.

Najmlađa od spomenutih, Superknjižara, sudeći po rastu fonda od tristotinjak naslova tjedno startala je s ozbiljnom ambicijom da preuzme primat u online-prodaji. Njezin sajt smo zato malo podrobnije istražili, ne bismo li provjerili i iznimno visoke ocjene koje je zaslužio u »PC chipu« i »Bugu«.

Brzinom protiv amnezije

Specifičnost je Superknjižare ta što je povezana s odlično opskrbljenim antikvarijatima pa, ukoliko se knjiga trenutno ne nalazi u njezinu skladištu, postoje velike šanse da uskoro stigne do kupca. Druga je specifičnost niz naslova objavljenih u SR Jugoslaviji i Bosni i Hercegovini koje nudi na prodaju. Jamstvo za sigurnost plaćanja karticom zastrašujući je autoritet američke tvrtke EON, koja jamči nepovredivost podataka. Navodno knjige kreću u dostavu u roku od 24 sata, a ako se kupcu jako žuri pa još k tomu živi u velikom gradu (Zagreb, Split), knjigu mu može isporučiti City expres. Budući da sve online-knjižare posluju 24 sata dnevno, to znači da zaboravljivi u kratkom roku mogu iskupiti svoju amneziju, a nije isključeno da se ovim putem nabavlja i fakultetska literatura kad je baš frka. Kod svih online-knjižara najčešće načelo kupnje jest plaćanje pouzećem, što znači da kupac plaća tri kune kada se knjiga šalje kao tiskanica. Internet je brz medij i vjerojatno je, silno važna, brzina podizanja sajta ponajviše pridonijela visokim ocjenama Superknjižarina sajta, jer dizajnom ipak zaostaje za, recimo, Modernim vremenima. Kada bismo uzeli u obzir dodatni materijal koji nudi, a koji nije strogo knjižarskoga tipa — barem u ovoj razvojnoj fazi — također zaostaje za Sveznadarom, koji vjerojatno ima najveći broj izravno ponuđenih naslova ili za Modernim vremenima, koja polako funkcioniraju kao online-magazin.

Bilo kako bilo, veseli činjenica da se distributivni problemi kako-tako premošćuju, da online-knjižare nude košarice koje ne odbijaju. Vrijeme je darivanja.

Kruno Lokotar

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak