Vijenac 204

Glazba

Reagiranje

Gruba sila

Duboko me se dojmio, dapače, potresao me, odgovor koji mi je uputila Bosiljka Perić Kempf.

Reagiranje

Gruba sila

Duboko me se dojmio, dapače, potresao me, odgovor koji mi je uputila Bosiljka Perić Kempf (dalje: B. P. K.). Najviše me pogodilo što me B. P. K. smatra netalentiranim skladateljem. Grozno! Svojim brojnim neizmjerno važnim funkcijama stekao sam takav utjecaj da me ustrašeni glazbenici izvode u zemlji i inozemstvu, a Europska radiounija (EBU) dodijelila mi je nagradu, sve u strahu da joj u svojoj svemoći ne naudim.

B. P. K. je protiv mene izrekla i jednu ozbiljnu optužbu, nakon koje se iskreno kajem i stidim. Svakako me treba biti sram što umjetno, grubom silom, održavam na životu Muzički biennale, taj besmisleni, nepoznati, metakelemenovski, antikempfovski, prohorvatovski, beznačajni, komunističkohadezeovskomafioklanskodiletantskonetalentiranoetatistički festival. Sila koju primjenjujem takva je da je Međunarodno društvo za suvremenu glazbu proglasilo MBZ 2005. Svjetskim danima glazbe. Predsjednik tog Društva silom je doveden na zadnji MBZ. Kada je vidio kako na priredbe tog nepotrebnog festivala organizator psima i bičevima tjera slučajne prolaznike, sve dok ne popune dvoranu, shvatio je da nema kuda i da mora popustiti

Upiti, poput, potkrijepite imenima tvrdnju o članovima HDS koji su otkazali zaštitu, ili koje su to nezakonitosti i sumnjivi poslovi o kojima govorite, ostaju bez odgovora. Isto bi završilo i pitanje kojim to skladateljima nije jasan sustav zaštite autorskih prava kao i zašto B. P. K. smatra nemoralnim okamaćivanje autorskih sredstava (kako je to praksa autorskih društava širom svijeta).

B. P. K. stalno muči moj angažman ovdje ili ondje. U nadzornim odborima jedne, dvije, deset ili sto pedeset tvrtki hoću ili neću sjediti po svojoj osobnoj volji i u mjeri u kojoj mi to dozvoljavaju Ustav i zakoni, te naravno, u mjeri u kojoj drugi žele sa mnom surađivati. Isto je i s funkcijama koje obnašam. Liste zakona i drugih propisa koje sam pripremao i mojih funkcija mnogo su dulje no što je B. P. K. navela. Istina, neke od onih funkcija koje B. P. K. uporno ističe davno sam napustio.

A sada o politici. B. P. K.-S. K. u stručnim je poslovima na kojima sam bio angažiran (uključijući one pravne pri Haaškom sudu) pronašla znakovite političke konotacije. No, ako pobrojite sve moje političke funkcije koje sam u svim dosadašnjim režimima obavljao, rezultat potrage je nula. Ako se predomislim u pogledu političkog angažmana (i to je legitimno, zar ne?), javit ću ponajprije Njoj.

Ivo Josipović

Uredništvo ovim smatra polemiku zaključenom. Pisma objavljena u rubrici reagiranja ne odražavaju stajališta Uredništva. Oprema pisama je redakcijska. Uredništvo zadržava pravo kraćenja pisama.

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak