Vijenac 204

Časopisi

Marko Kružić

Bez granica

»Oris«, III — 11 — 01, časopis za arhitekturu i kulturu

Bez granica

»Oris«, III — 11 — 01, časopis za arhitekturu i kulturu

Potkraj listopada na Danima Orisa, predstavljen je novi broj časopisa za arhitekturu i kulturu »Oris«. Eminentni domaći dvojezični časopis, koji izdaje zagrebački Arhitekst glavnog urednika Andrije Rusana, prometnuo se u čuvara i promicatelja urbane kulture širokih, bezgraničnih nazora.

Novi broj »Orisa«, numeriran III — 11 — 01, tiskan na više od dvije stotine stranica donosi razgovore, arhitektonske projekte, eseje i članke. Razgovor je u ovom broju vođen s vodećim slovenskim arhitektom srednje generacije Alešom Vodopivecom, dobitnikom ovogodišnje Plečnikove nagrade. U njemu se Vodopivec osvrće na arhitektonsku teoriju, funkciju, odnos arhitekture prema simbolu i metafori, ali i ističe problem vrednovanja današnje arhitekture u medijima te globalizacije u arhitekturi. U produžetku razgovora potanko je opisan realiziran Vodopivčev projekt groblja Srebrniče u Novom Mestu.

Među ostalim projektima koje predstavlja »Oris« izdvajamo malu crkvu u bečkom Donaucityju Heinza Tesara, fantastičan stambeni blok na venecijanskoj Giudecci Cina Zucchija, gimnaziju u Ptuju Janka Zadraveca, vilu Haj u Lovrečici Marija Perossija, dojmljivu interpolaciju Ane Šverko uz zidine Dioklecijanove palače u Splitu te dubrovačku stambenu zgradu za žrtve Domovinskog rata Darija Gabrića. Nadalje, uz razgovor s arhitektonskim dvojcem, Alfredom Bergerom i Tiinom Parkkinen, predstavljen je efektni projekt veleposlanstava pet skandinavskih zemalja u Berlinu.

Uz još nekoliko projekata, novi »Oris« donosi nam osvrt na prošlogodišnju izložbu Heavy Metal Olega Kržića u zagrebačkoj galeriji Grubić te vrlo zanimljiv esejistički osvrt na ovogodišnji venecijanski bijenale iz pera Željka Kipkea. Od fotografa ovaj put je, serijom Crni čovjek s nožem i Nož u vodi, tekstom Marine Viculin, predstavljen Mio Vesović. Književnik Zoran Ferić autor je nekoliko kratkih priča koje su oplemenjene fotografijama Damira Fabijanića.

Poseban dio »Orisa« posvećen je ljubljanskom Nebotičniku, iznimnoj visokogradnji Vladimira Šubica s početka tridesetih godina prošlog stoljeća koju je Bogo Zupančič, slovenski arhitekt i teoretičar arhitekture, iznova valorizirao i, do u detalje, arhitektonski i ekonomski secirao. Posljednje su stranice »Orisa«, kao i uvijek, rezervirane za biografije autora koji se spominju u broju, ali i sjajnu datoteku autora i objekata sa svim činjenicama koje se tiču pojednog arhitektonskog djela.

Stoga si je »Oris«, s ovako fantastičnom opremom i vrhunskom fotografijom, odličnim izgledom i pomno odabranim temama, priskrbio glas časopisa koji pripada u svjetske vrhove svojega faha, a takve, iznad svega, moramo poštovati.

Marko Kružić

Vijenac 204

204 - 27. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak