Vijenac 203

Časopisi

Ljubica Anđelković

Vrijedan izvor podataka

»Čakavska rič«, gl. ur. Joško Božanić, br. 1 (1-178), god. XXIX, Split, 2001.

Vrijedan izvor podataka

»Čakavska rič«, gl. ur. Joško Božanić, br. 1 (1-178), god. XXIX, Split, 2001.

Novi broj ovoga polugodišnjaka za proučavanje čakavske riječi, namijenjena ponajprije čitateljima koji se profesionalno zanimaju za tematiku čakavskoga narječja, podijeljen je na tri osnovne rubrike, koje donose niz novih znanstvenih, umjetničkih i kritičkih tekstova.

U šest objavljenih znanstvenih radova (izvorni znanstveni članci, pregledni članci te izlaganja sa znanstvenog skupa) autori se bave različitim aspektima čakavskoga narječja. Nevenka Bezić-Božanić u članku Katastar otoka Visa četrdesetih godina 19. stoljeća. Antroponimi i toponimi iznosi niz vrijednih podataka o nazivima lokaliteta i prezimenima kao i općim gospodarskim prilikama i životu na tom otoku, prilažući i katastarske mape. Analizu odnosno-upitnih i neodređenih zamjenica za značenja neživo i živo — prikaz nastavaka, naglasaka, raspodjele, ali i povijesnog razvoja istih u svom će radu iznijeti Iva Lukežić, dok Sanja Vulić u članku Jezična analiza književnoga djela Vilima Pokornog razmatra zastupljenost novoselskoga čakavskog idioma, kao i utjecaj slovačkoga jezika na tog pisca. U nešto opsežnijem članku, Dijalektalni leksemi u trogirskom čakavskom govoru i govoru Conegliana u Italiji autorica Magdalena Nigoević, polazeći od ideje dijalekta kao pripadnosti lokalnom identitetu, razmatra odnos dijalekta i jezika te daje prikaz empirijskog istraživanja o učestalosti uporabe dijalektalnih leksema u svakodnevnom govoru dvaju gradova, Trogira i Conegliana, u kojima do danas postoje tragovi venecijanskog govora. Članak Od Hrvatskog Židana do Hrvatskog Groba Željka Holjevca prikazuje dvanaestak naselja u Mađarskoj i Slovačkoj u kojima žive gradišćanski Hrvati, donoseći povijesni pregled njihova političkog, gospodarskog, socijalnog i kulturnog života u razdoblju od 16. do 20. stoljeća. U posljednjem tekstu ove rubrike Josip Lisac sažeto obrađuje dijalektalno stanje moliških Hrvata, opisujući glavne osobine njihovih govora te razmatrajući pitanje standardizacije istih.

U rubrici Literarni tekstovi nalaze se pjesnički radovi dvojice autora: Put križa Siniše Vukovića nebičan je spoj forme sonetnog vijenca i religiozne tematike, dok Tin Kolumbić piše Govorenje o križu, poemu u pet dijelova, također religijskoga karaktera.

Osvrti i prikazi donose nekoliko tekstova koji prate novija izdanja vezana uz tematiku čakavštine, pa će se u ovom broju naći recenzije nekoliko novoobjavljenih rječnika s pojedinih područja (otoci Ugljan, Korčula i Brač), kao i književnih izdanja čakavskih pjesnika, od najstarijega Marulića do suvremenijih autora.

Svi su tekstovi, tamo gdje je to potrebno, opremljeni odgovarajućom jezičnom obradom — rječnikom, akcentuacijom i/ili tumačenjem dijalektoloških osobina teksta, pa to, uz samu činjenicu da dobar dio časopisa ispunjaju izvorni znanstveni članci, »Čakavsku rič« čini vrijednim izvorom podataka svakom proučavatelju čakavštine.

Ljubica Anđelković

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak