Vijenac 203

Film

VIDEOVIZOR

VIDEOVIZOR

Ples u tami (Dancer In the Dark), DVD/VHS

slika

Ni posljednji film kontroverznoga danskog filmaša Larsa von Triera neće promijeniti ničije mišljenje. Pripadate li u njegove bezrezervne obožavatelje, koji ga smatraju jednim od najdarovitijih i najoriginalnijih filmskih redatelja današnjice, i Ples u tami očarat će vas jer je tipično fontrirovski radikalan i poseban. Pripadate li pak u njegove protivnike, Ples u tami na vas će djelovati zbunjujuće, odbojno, kao pravi diverzantski udar na vaša osjetila i vaš um. A pripadate li onima koji osjećaju mučninu u automobilu, avionu ili brodu, gledanje Plesa u tami prisjest će vam već nakon pet minuta jer je kretanje kamere tako naglo i skokovito da će vam se zavrtjeti u glavi do povraćanja. No Lars von Trier upravo tako i vidi svijet oko sebe iako ga ljudsko oko ni ljudski um u zbilji tako ne percipiraju: začudan, isprekidan, skokovit, pa se njegov zanatski zaštitni znak — kamera iz ruke koja stvara frenetično slikovno skakutanje — može shvatiti doslovno i kao autorski iskaz.

Von Trierov najnoviji film najneobičniji je mjuzikl koji ste imali prilike vidjeti: riječ je zapravo o bizarnoj kombinaciji melodrame i mjuzikla o češkoj emigrantici u Americi pedesetih koja podnosi najveću žrtvu kako bi spasila sina kojemu prijeti nasljedno sljepilo. Ono što von Trieru nije uspjelo s njegovim prthodnim art-hitovima — Lomeći valove i Idioti — pošlo mu je za rukom s Plesom u tami: nagrađen je Zlatnom palmom u Cannesu prošle godine, baš kao i islandska pop zvijezda Björk — autorica glazbe i izvođačica svih plesno-pjevnih točaka u filmu — za svoj sugestivan debitantski glumački nastup, koji je jednom riječju maestralan. Osim što je sjajna glazbenica. Björk očigledno krasi i rijedak glumački talent. Baš poput Bess u filmu Lomeći valove i Selma u tumačenju Björk još je jedan psihološki ekstreman ženski lik koji zahtijeva takav ekspresionistički glumački nastup da će mnogi ponovno zagovarati teoriju o von Trieru kao ženomrscu koji se voli iživljavati nad slabijim spolom, iako u njegovu poimanju svijeta žene to zasigurno nisu. Uz nju u filmu nastupaju i uvijek odličan David Morse, švedski internacionalac Peter Stormare i francuska glumačka diva Catherine Deneuve. U film vas uvode tri minute potpuno zamračena ekrana iz kojeg dopire sjajna simfonijska glazba da bi tek tada gledatelj vidio i prvi filmski kadar. Von Trierov je film jednako (psihološki) surov i (zanatski) sirov u prikazu života glavne junakinje — ili, da budem precizniji, tragičarke — dok u velikom nizu glazbenih brojeva koji predstavljaju Selmin bijeg od stvarnosti i oazu boljeg života ide u drugu suprotnost pa su oni razigrani, raspjevani i zaokruženi jarkim, intenzivnim bojama kako to u raskošnim mjuziklima i jest slučaj. Što god mislili o Larsu von Trieru, svi filmofili svijeta željno iščekuju njegov sljedeći film: bizaran vestern Dogville s Nicole Kidman u naslovnoj ulozi koji se počinje snimati u siječnju 2002. godine u Švedskoj.

Iako su von Trierovi čistunski dogmaški filmovi redom jeftine produkcije, DVD-izdanje Plesa u tami solidno je. Ipak, ne očekujte čuda. Slika u kinoformatu dobre je kvalitete, a čak je i zvuk na disk prebačen u višekanalnom zapisu. Bilo bi zanimljivo čuti audiokomentar od filmaša kalibra Larsa von Triera, no to nam zadovoljstvo nije pruženo. Tu je ipak vrlo kratak prilog o snimanju filma koji nam može dati kakav-takav uvid u von Trierov način rada, kinonajava filma te galerija svih glazbenih točaka iz filma kojima možete neposredno pristupiti prema želji.

Kocka (The Cube), VHS

slika

Kada tri puta pogledate film o grupi ljudi zarobljenih u golemoj kocki koji nastoje pronaći izlaz iz smrtonosnoga labirinta manjih kockastih prostorija u kojem nema ni jednoga predmeta, svi su likovi uniformirani, a sve se svodi na prelazak iz sobe u sobu, a da vam ni jednoga trenutka film nije dosadan onda tu nečega uistinu ima. Niskobudžetna SF-drama Vincenza Natalija vrlo je intrigantan film u kojem redatelj ni iz čega izvlači mnogo i pokazuje se kao vrlo sposoban filmaš što napetost gradi s vrlo malo elemenata i spretno postavlja međuigru između likova. Rasplet ne nudi nikakve odgovore, no to je takav film koji ima svoj smisao. Zahtjevniji gledatelji bit će zadovoljni egzistencijalističko-antropološkom filozofijom filma, njegovom minimalističkom formom i atmosferom teatra apsurda. Zanimljivo je da je u produkciji nastavak Kocke.

Gospodar prstenova (The Lord of the Rings), DVD/VHS

slika

Prije nego što horde štovatelja Tolkienova Gospodara prstenova svih generacija nahrle u domaće kino dvorane negdje sredinom siječnja sljedeće godine kako bi vidjeli što je novozelandski filmski mag Peter Jackson učinio s prvom knjigom The Fellowship of the Ring dobro će doći zagrijavanje uz animiranu verziju poznatog američkog animatora Ralpha Bakshija (Mačak Fritz). Kapitalno djelo J. R. R. Tolkiena — koje se zapravo pogrešno naziva trilogijom jer riječ je o cjelini koja se sastoji od šest priča objavljenih u tri knjige — bilo je preveliki zalogaj za Bakshija koji je preskočio jednu knjigu pa sve skupa djeluje nedorečeno i za laike zbunjujuće. S druge strane Bakshijev je film zanatski intrigantan jer ingeniozno spaja klasičnu animaciju s igranim dijelovima. Slika i zvuk su OK, ali DVD nema dodataka. Uz hrvatske podnaslove u ponudi je i hrvatska sinkronizacija za djecu.

Pobjednik (He Got Game), DVD

slika

Spike Lee uvijek se najbolje snalazio u malim, intimističkim filmovima urbanih obrisa s pitoresknim likovima, iako je oduvijek želio biti veliki igrač koji se medijem filma želi koristiti i za političko-socijalne angažirane poruke vezane uz rasnu problematiku. Na sreću Pobjednik je takav mali i dobar film neopterećen politikom, u kojem se Lee pozabavio svojom drugom velikom ljubavi — NBA košarkom. Riječ je zapravo o spoju obiteljske drame s težištem na problematičnu odnosu oca i sina i zanimljiva pogleda na korupciju američkog sporta i fenomen slave i novca u njihovu začetku. Denzel Washington tip je glumca koji nije sposoban dati lošu ulogu, a iznenađujuće dobrim pokazala se NBA-zvijezda Ray Allen u ulozi novoga Michaela Jordana. DVD-izdanje ne oduševljava: solidna slika televizijskog je formata (4:3), zvuk stereo, a od dodataka tu je samo kinonajava.

Svi lijepi konji (All the Pretty Horses), VHS/DVD

slika

Billy Bob Thorton — proslavljeni američki glumac, scenarist i redatelj — u duši je kauboj i lutalica, nostalgičar koji priziva neka prošla vremena američkog Zapada. Nakon sjajnog debija Oštrica noža Thorton se u drugom filmu pozabavio romanom All That Pretty Horses Cormana McCarthyja i pretvorio ga u posvetu izumrlom Divljem zapadu, ljepoti divljine i mitu o slobodnom čovjeku kroz priču o dva mlada kauboja koji potkraj četrdesetih godina prošlog stoljeća odlaze u Meksiko u potrazi za kaubojskim načinom života. Riječ je o solidnom ostvarenju, prelijepih krajolika, nostalgična i elegična ugođaja, u što su se fino uklopila lica Matta Damona i Penelope Cruz, no problem s Thortonovim filmom praktične je naravi: prva je verzija naime trajala puna četiri sata da bi je producenti srezali na dva. Za pravu sliku i objektivnu ocjenu treba dakle pričekati redateljevu verziju.

Stjepan Hundić

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak