Vijenac 203

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

Dvije splitske noći Miroslava Krleže

U režiji Aleksandra Anurova, gosta iz Rusije i učenika Anatolija Vasiljeva, splitski HNK priprema najveći dramski projekt ove sezone — premijere Krležinih Gospode Glembajevih i U agoniji 14. i 15. prosinca. Dvadeseta obljetnica autorove smrti obilježena ključnim točkama njegova dramskog opusa upošljava cijeli glumački ansambl splitskoga HNK, pa čak i dio baletnog. Ipak, glavne glembajevske uloge igraju Josip Genda, Ksenija Prohaska i Ante Čedo Martinić, a u agoniji su Zoja Odak, Milan Štrljić i Arijana Čulina.

Sveti Aleksi u Varaždinu

Adaptaciju i režiju igrokaza Tituša Brezovačkog Sveti Aleksi u varaždinskom HNK potpisuje Georgij Paro, a premijera je najavljena za 19. prosinca. U toj svetačkoj legendi naslovnu ulogu igra Ljubomir Kerekeš, uz Darka Plovanića, Tomislava Lipljina, Zvonka Zečevića...

Zorin dom bez brkova

Nakon pogrešne najave u Teatroskopu prije mjesec dana Muškarac bez brkova, produkcija novouspostavljene izmještene dramske scene zagrebačkoga HNK, premijeru u obnovljenom Zorinu domu u Karlovcu ima 18. prosinca. Roman Ante Tomića adaptirala je i režira Aida Bukvić, u predstavi igraju Siniša Popović, Vedran Mlikota, Ecija Ojdanić, Barbara Prpić...

Blato u Dubrovniku

Posljednja ovogodišnja premijera produktivnoga Kazališta Marina Držića na redu je 22. prosinca, a riječ je o tekstu suvremene američke dramatičarke Marie Irene Formes. Crnu suvremenu dramu donio je skopski redatelj na privremenom radu u Americi Naum Panovski, a njegov su izbor i glumci Izmira Brautović, Branimir Vidić Flika i Mirko Šatalić.

Jedan dan istine u Osijeku

Komad Jedan dan istine suvremenoga slovenskog pisca Toneta Patrljiča (Moj tata socijalistički kulak) u osječkom HNK priprema srednja generacija ansambla s redateljem Želimirom Oreškovićem. Što se dogodi kad novinar odluči jedan dan govoriti samo istinu, vidjet će se premijerno 14. prosinca.

Zagrebačka živost

Na ZKM-ovoj sceni Polanec 13. i 14. prosinca igra Njihanje Damira Bartola Indoša, s Irmom Omerzo i Vilijem Matulom. Na istom će mjestu i sisačka grupa Daska 18, 19. i 20. prosinca odigrati predstave Pif, Paf, Puf, U očekivanju kruha, Tri lijeva sata i Društvo ubijenih pisaca.

U Teatru &TD 15. prosinca Nina Violić premijerno izvodi vlastiti Plesnoglazbenodramski uradak o Borosani.

Igor Ružić

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak