Vijenac 203

Glazba

Godišnji festival ISCM u Zagrebu 2005.

Svjetski dani glazbe

Svjetski dani glazbe (WMD — World Music Days) godišnji je festival Međunarodne udruge za suvremenu glazbu (ISCM — International Society for Contemporary Music), koji se svaki put zajedno s Godišnjom skupštinom održava u drugoj zemlji, članici ISCM-a.

Godišnji festival ISCM u Zagrebu 2005.

Svjetski dani glazbe

Svjetski dani glazbe (WMD — World Music Days) godišnji je festival Međunarodne udruge za suvremenu glazbu (ISCM — International Society for Contemporary Music), koji se svaki put zajedno s Godišnjom skupštinom održava u drugoj zemlji, članici ISCM-a. Kandidati, zemlje članice, prijavljuju se otprilike osam godina unaprijed, a Hrvatska je to prvi put napravila tek po završetku ratnih uvjeta. Uobičajeno je da se natječaj rješava tri godine prije, no na naš zahtjev, odluka o WDM 2005. donesena je već sada, u Yokohami, gdje su od 2. do 11. listopada bili održani ovogodišnji WDM. Osim Hrvatske, za 2005. su se između ostalih zemalja kandidirale i Njemačka i Rusija (tatarstanska organizacija). No, Njemačka je odustala u našu korist, a na našu će pak inicijativu, na jesen 2005. (jesen je uobičajeno vrijeme održavanja WDM-a), u Kazanu (Tatarstan) biti održan pridruženi festival, budući da Tatarstan tada obilježava tisuću godina postojanja.

Svjetski dani glazbe 2005. održat će se u proljeće za vrijeme MBZ-a, s obzirom da MBZ odgovara uvjetima WDM-a (programskim, organizacijskim, financijskim). Osnovna propozicija WDM-a jest da program u njegovu većem dijelu (oko 70 posto) bira međunarodni žiri, a djela moraju predstaviti različite kulture, tradicije i stilove suvremene glazbe. Oko 30 posto programa ponudit ćemo sami, a budući da će biti predstavljen ciljanom i velikom auditoriju (stotinjak izabranih gostiju iz svijeta suvremene glazbe), to će biti jedna od kvalitetnijih prigoda da hrvatsko suvremeno i recentno stvaralaštvo (i izvodilaštvo) nađe svoj put do svjetskih podija, izdavača, festivala, diskografa. U organizaciji WDM 2005. očekuje se suradnja MBZ-a, odnosno HDS-a, s drugim kulturnim organizacijama, a cijena ne bi trebala bitno prijeći okvire uobičajenih MBZ-a.

Tradicija MBZ-a, na kojemu su tijekom posljednja četiri desetljeća bila gotovo sva važnija imena suvremene glazbe, kao i naša sudjelovanja na dosadašnjim skupštinama i festivalima, sigurno su pridonijeli uspjehu naše kandidature. Prezentaciju je u Yokohami vodio Ivo Josipović, s građom koju su pripremili Cantus i Turistička zajednica Zagreba, a ove je godine u program WDM-a bilo uvršteno i jedno djelo Milka Kelemena, koji je kao skladatelj također bio u Japanu. Do danas je u aktivnostima ISCM-a često sudjelovao Dubravko Detoni, a posjet Arne Melnasa (švedskoga skladatelja, predsjednika ISCM-a) ovogodišnjem MBZ-u, s kojeg je ponio silno pozitivne dojmove (o kvaliteti programa i organizacije, a posebice o posjetu i zanimanju publike), također je imala težinu pri izboru Hrvatske kao zemlje domaćina 2005. Sama odluka o održavanju WDM-a u Hrvatskoj 2005. već je otvorila niz kontakata, i ne treba sumnjati da će WDM 2005. donijeti mnogo dobra i korisna, ne samo za suvremenu glazbu, nego za Zagreb i Hrvatsku općenito, s naglaskom na područje kulture.

Međunarodna udruga za suvremenu glazbu stara je gotovo koliko i sama suvremena glazba. Osnovana je 1922. u Salzburgu, a njezine su europske članice u samim počecima omogućile prve izvedbe nekih od remek-djela glazbenog stvaralaštva (A. Schönberg, Erwartung, B. Bartók, Sonata za dva glasovira i udaraljke, A. Webern, Pet komada za orkestar, P. Boulez, Čekić bez gospodara). U tadašnjem osnivačkom odboru bili su ljudi poput Bele Bartóka, Ernesta Blocha, Arthura Honnegera, Dariusa Milhauda i Ottorina Respighija. Danas ISCM broji nešto više od pedeset članica, sva velika imena suvremene glazbe aktivno su uključena u njegov rad koji svojim programima nastoji ne samo promovirati suvremenu glazbu nego i stalno produbljivati kontakte između skladatelja, izvođača, publike, muzikologa, kritičara, izdavača..., svih čija su zanimanja i struke vezani uz suvremeno glazbeno stvaralaštvo. Kako Svjetski dani glazbe izgledaju u live-verziji, naša će publika moći vidjeti 2003. od 26. rujna do 3. listopada, kada će zemlja domaćin biti Slovenija.

Dodi Komanov

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak