Vijenac 203

Margine

Osobenjaci s pogledima

Šikuti Machine – autentičnost i hiperprodukcija

U svega dvije godine djelovanja grupa Šikuti Machine nametnula se autentičnošću i — hiperprodukcijom. Posljednji uspjeh bilježe ovih dana kada su dobili drugu nagradu na 33. reviji fima i videostvaralaštva za film Cuki. Više nego dovoljno razloga za grupni portret

Osobenjaci s pogledima

Šikuti Machine – autentičnost i hiperprodukcija

U svega dvije godine djelovanja grupa Šikuti Machine nametnula se autentičnošću i — hiperprodukcijom. Posljednji uspjeh bilježe ovih dana kada su dobili drugu nagradu na 33. reviji fima i videostvaralaštva za film Cuki. Više nego dovoljno razloga za grupni portret

Grupa Šikuti Machine osnovana je na proljeće 2000. u južnoistarskom gradiću Savičenta. Savičenta je poznata po pravilnoj renesansnoj arhitekturi, neuobičajenoj za istarske gradiće, a trgom dominira impresivni kaštel. Unutar kaštela nedavno su pronađeni čak i ostaci antičkih zidina. Tamo je snimljen i proslavljeni Brešanov film Maršal. Želeći se razlikovati od ostalih udruga, članovi Šikuti Machine već su pri osnivanju naglasili da ih ne zanima ono čime se bave gotovo sve udruge u okolici.

Breki iz šerbatoja

Njihov glavni cilj nije borba protiv narkomanije, organiziranje dobrotvornih koncerata, ekoloških akcija i slično. Šikuti Machine ponajprije zanima stvaranje novih djela, i to je najvažniji razlog zašto postoje. Pritom su njihove kreacije temeljene na iskustvu lokalnog i istodobno otvorene suvremenim globalnim tendencijama. Pokreće ih moto da i malo mjesto poput Savičente, s pripadajućim mikrokozmosom, nalazi svoje mjesto u globalnoj svjetskoj virtualnoj stvarnosti. Prožimanje modernog, tehnološkog i lokalnog nazire se već u samom nazivu grupe — Šikuti su malo selo kod Savičente — a pojam stroja izravno upućuje na suvremenost. Ubrzo je otvoren i službeni, izvanredno bogat sajt grupe, na adresi www.sikuti.hr, a u njegovoj izradi sudjeluju gotovo svi članovi. Dizajner i urednik sajta profesor je likovne kulture Andi Bančić, koji fotografski dokumentira sve akcije i dizajnira kompletan propagandni materijal (plakati, leci i ostalo). Stočar Darko Pekica piše svoju kultnu kolumnu Savičenta in the Morning, koja objedinjuje autentičnu čakavštinu s duhovnim ozračjem nezaboravne serije Život na sjeveru. Njegovi tekstovi naišli su na tako dobar odjek da se trenutno prilagođuju za prikazivanje na lokalnoj televiziji. Elvisu Leniću, diplomiranom inženjeru strojarstva i suradniku nekoliko časopisa (»Glas Istre«, »Nova Istra«, »Hrvatski filmski ljetopis«), jedan od najomiljenijih filmova Tarantinov je Reservoir Dogs, pa se njegova filmska kolumna zove Breki iz šerbatoja. Inženjer elektrotehnike Denis Lenić i Uljanikov djelatnik Neven Peršić uređuju rubriku Našim krajem, u kojoj nalazimo zanimljivosti iz Savičente i okolice, a posebno su dragocjeni u tehničkoj potpori. Mlada istarska rock kritičarka Jagoda F. Kadum nedavno je počela pisati glazbenu kolumnu Exit Music, a apsolvent prava Mauro Macan još se ne bavi pisanjem, ali je iznimno koristan u pripremanju roštilja i procjenjivanju vina.

Fitnes s lopatama

Javno djelovanje grupe Šikuti Machine započelo je performansom Fitnes za Uskrs 2000. točno u podne. Kad su članovi grupe s traktorom i punom prikolicom gnoja prošli kroz središte Savičente, obasuti ljutitim pogledima mještana, nisu se osjećali ništa bolje od Garyja Coopera u slavnom vesternu. No, ipak su obavili svoj ritual i rastegli stajsko gnojivo na travnatoj površini u središtu mjesta. Svrha nije bila izazvati sveopće zgražanje, iako je većina lokalnog pučanstva negodovala zbog izvođenja radova na vjerski blagdan, nego pokazati mladim ljudima da je bolji i korisniji oblik rekreacije rad na zapuštenim poljoprivrednim površinama od onog u fitnes-dvoranama. Sljedeći performans Kurteničke vibracije izveden je, u sklopu Festivala neverbalnog teatra, ljeti 2000, a početkom ove godine Šikuti Machine producirali su performans Francija Blaškovića Piesma evrovizije. U veljači izvode road movie performans Straight Story, u kojem prijatelju i suradniku Mladenu Lučiću prevoze dvije prikolice gnoja iz Savičente u obližnje selo Majmajola. Straight Story ujedno je posveta istoimenom prekrasnom filmu Davida Lyncha. Posljednji performans Mučnina, izveden pomoću poljoprivrednih strojeva i praćen velikim odobravanjem na ovogodišnjem Festivalu neverbalnog teatra u Savičenti, bavi se propitivanjem filozofije egzistencijalizma u području djelovanja istarskih seljaka.

Cuki i prasci

Filmska i videodjelatnost pripadaju među najvažnije preokupacije grupe Šikuti Machine. Debitantski dokumentarac Cuki redatelja Elvisa Lenića i scenarista Darka Pekice nagrađen je drugim mjestom i pohvalama uglednih filmskih djelatnika na nedavnoj 33. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva održanoj u Daruvaru. Film je snimljen u jednom danu u Savičenti i na obližnjim njivama, a prati proces ubiranja i spremanja bundeva. Cuki su napravljeni kao svojevrstan ritual ubiranja plodova prirode i posveta poljoprivredniku Srećku Pekici, koji ostvaruje rekordne prihode u toj kulturi. Prema sudu hrvatskih filmskih kritičara, osim što izvedbom odstupaju od uobičajenih dokumentarnih formi, Cuki osvajaju dojmljivom vizualnošću i zgodno odabranom glazbom Angela Badalamentija. Nakon Cuka postavljena je videoinstalacija Teza kojom se pokušava — koristeći se suvremenom videotehnikom, arhaičnim oruđem i organskim materijalom — prenijeti ambijent staje u suvremeni galerijski prostor. Teza će tijekom svibnja iduće godine biti postavljena i u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti. Elvis Lenić i Darko Pekica počeli su pripremati sljedeći dokumentarac, koji će se baviti pravom istarskom prašćinom. Iako se klanje svinja prikazuje isključivo u okviru poljoprivrednih emisija, Šikuti Machine smatraju temu dovoljno poticajnom da se u filmskom obliku predstavi široj publici.

Grillpeace United

Osim prije navedenih djelatnosti Šikuti Machine poznati su i po izložbama u ruralnoj galeriji smještenoj u matičnom selu Šikuti. Galerija je smještena u prostoru bivše staje, a izložbe postavljaju Andi Bančić i Mladen Lučić — Luc, kustos Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu koji je montirao Cuke i Tezu. Osobitost izložbi očituje se u tome što traju samo jedan dan, a publika i autori oduševljeni su osebujnim ambijentom i spontanom atmosferom. Među ostalima, izlagali su: Ivona Orlić, Robert Pauletta, Bojan Šumonja, Đorđe Jandrić, Marina Banić, Eros Čakić, Đ anino Božić, Silvo Šarić, Bane Milenković, Duje Jurić, Nikola Džaja, Želimir Hladnik i drugi. U suradnji s Francijem Blaškovićem i Markom Breceljom iz koparskog Društva prijateljev zmernega napredka, Šikuti Machine organizirali su tijekom protekloga travnja i svibnja seriju koncerata pod naslovom Grillpeace United. Uz spomenute suradnike, nad grupom od samih početaka bdije dobri duh Mario Benčić uvelike pomažući idejama i savjetima, a za medijsku promociju u lokalnom okviru zaslužna je profesorica Mirjana Doblanović.

Kruno Lokotar

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak