Vijenac 203

Film

Glumci iz sjene

Ryan Phillippe

Dvadesetsedmogodišnji mladić sa zlatnim kovrčama i mikelanđelovskim tijelom Davida, nalik renesansnim anđelima iz Botticellijevih pastoralnih svjetova, po vlastitu je priznanju nesiguran u svoj izgled.

Glumci iz sjene

Ryan Phillippe

Dvadesetsedmogodišnji mladić sa zlatnim kovrčama i mikelanđelovskim tijelom Davida, nalik renesansnim anđelima iz Botticellijevih pastoralnih svjetova, po vlastitu je priznanju nesiguran u svoj izgled. A upravo ga je izgled doveo do današnje slave. Naime, igrom slučaja otkrio ga je agent dok se šišao u brijačkom salonu, te Phillippe ubrzo dobiva i prvu ulogu — doduše u sapunici One Life to Live, no u kojoj je više-manje uspješno portretirao maloljetnog homoseksualca.

Potom slijede nastupi u tinejdžerskim uspješnicama, uglavnom u rolama hirovitih bogatih derišta, no koje mu priskrbljuju imidž pretty face, ali bad acting glumca. Prvi je Znam što si radila prošlog ljeta, koji u orbitu izbacuje i druge nove klince — Saru Michelle Gellar, Jennifer Love Hewitt te Freddija Prinza Jr., a drugi prerada Choderlos de Laclosovih Opasnih veza (već viđenih u Formanovoj i nenadmašnoj Frearsovoj verziji), prenaslovljen Okrutne namjere, s Phillipeom kao modernim Valmontom osobno (a u kojem je upoznao i buduću suprugu Reese Witherspoon, s kojom ima dvogodišnju kćer).

Otada mladi glumac pokušava izmijeniti svoj imidž tinejdžerskog seks-simbola i dokazati se kao ozbiljan umjetnik, iako mu to baš i ne polazi za rukom — osobito nakon nastupa u mediokritetnom trileru Antitrust; iako je ostvario i nekolicinu zanimljivih uloga. U Studiju 54, o kultnom hodočasničkom mjestu njujorške hedonističke elite iz doba disko-ere, istaknuo se kao promiskuitetni oportunistički konobar, a u simpatičnoj laganoj komediji Ljubavne igre (Playing by Heart) kao pomalo tajanstveni mladić koji zapinje za oko Angeline Jolie. Uskoro bi u naša kina trebao stići i hvaljeni krvavi triler Way of the Gun, u kojem je zaigrao uz novopečenog oskarovca Benicija del Tora.

Privatno Phillippe nije ni približno glamurozan ili inatljiv, kakvim ga pokušavaju prikazati njegovi filmski likovi. Mračno depresivan do osamnaeste (ali i nositelj crnog pojasa u tae kwon dou), sada je smiren, kućni tip koji obožava vrtlariti, ali i fotografirati, strastveni fan Franka Sinatre, te uživalac u starim filmovima, napose u Razjarenom biku i Millerovu raskrižju.

Katarina Marić

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak