Vijenac 203

Glazba

METROPOLITAN

Ples vampira u Stuttgartu

Stuttgartski SI-Centrum pretvorio je parodiju Romana Polanskog Ples Vampira u mjuzikl.

METROPOLITAN

Opera

Nagrada za najbolju snimku opere u 2001. časopisa »Gramophone«

slika

Jedan od vodećih glazbenih časopisa »Gramophone« objavio je odluku da se nagrada za najbolju opernu snimku za 2001. dodijeli CD-u Massenetove Manon (EMI CDS5 57005-2). Premda se žiri kolebao između Masseneta i Janačeka, posebnost glazbene vizije dirigenta Antonija Pappana, iznimnost solističkih izvedbi (Angela Gheorghiu, Roberto Alagna) te izvedba zbora i simfonijskog orkestra La Monnaie iz Bruxellesa odnijeli su pobjedu. Netko je zapazio da potezi žirija ipak nisu tako predvidljivi kako se to obično čini.

Simon Rattle dirigira Parsifala u Covent Gardenu

Vijest koju je objavio časopis »Opera Magazine« ne bi bila ni neobična ni bombastična da Simon Rattle ne dirigira u Londonskoj opernoj kući tek treći put. Autor članka Nicholas Kenyon tvrdi da je riječ o nekim unutrašnjim stvarima kuće, jer je sasvim nevjerojatno da Covent Garden nije uočio izniman talent dirigenta koji je, osim s Covent Gardenom, surađivao i s Engleskom Nacionalnom Operom, a da ne govorimo o njegovim poluscenskim radovima poput Ariadne na Naksosu, koju je izvodio u suradnji s Londonskim simfonijskim orkestrom. Stoga Nicholas Kenyon, koji Rattlea smatra vodećim dirigentom njegove generacije, dugačkim člankom pompozna naslova najavljuje da će Simon Rattle u prosincu 2001. dirigiranti Parsifala u Covent Gardenu.

Novi umjetnički direktor Opere u Kopenhagenu

slika

Den Anden Opera u Kopnhagenu uskoro će dobiti novog umjetničkog direktora. Njegovo je ime Jonas Forssell. Forssell je švedski skladatelj koji se godine 1991. probio operom Riket är ditt (Kraljevstvo je tvoje) za koju je dobio švedsku Nagradu Dagbladet i njemačku Nagradu Ebermann. Njegovo glazbenoscensko djelo Vrt donosi životnu priču poznatoga švedskog botaničara Carla von Linnéa, a proglašeno je jednim od šest najboljih kazališnih djela u 1999. Jonas Forssell dvije je godine radio kao umjetnički direktor švedske opere Norrlandsoperan, a od 1. siječnja 2002, kako je najavljeno, počinje raditi u danskoj operi Den Anden.

Izvršni direktor Opere u Los Angelesu dao ostavku

Ian White-Thompson, koji je izvršni direktor Opere u Los Angelesu postao u veljači 2000, dao je ostavku. Odluku je objasnio privatnim razlozima. Premda je ipak mislio ostati na mjestu izvršnog direktora do kraja godine, uprava kazališta izjasnila se da bi bilo bolje kada bi otišao odmah. A to mnogo govori, zar ne?

Show

Božićni show uz pjesme Colea Portera

Amaterska glazbena trupa Imperial Opera sa središtem u Londonu tradicionalno je pripremila Božićni show, koji je, kao i svake godine, izvela u Budleigh Saltertonu. Osmoga prosinca u vijećnici Budleigh Saltertona publika je mogla gledati i slušati reviju najboljih pjesama Colea Portera nazvanu A Swell Party.

Mjuzikl

Ples vampira u Stuttgartu

slika

Stuttgartski SI-Centrum pretvorio je parodiju Romana Polanskog Ples Vampira u mjuzikl. Priča je komična, a govori o profesoru Ambrosiusu i njegovu mladom pomoćniku Alfredu, koji odlaze u Transilvaniju te u svratištu u kojem su odsjeli nalaze vampire. Priča ima nekoliko neočekivanih obrata, a može se pogledati svakoga dana osim ponedjeljka u SI-Centrumu u Stuttgartu (Plieninger Strasse 100). Karte se mogu rezervirati i telefonom ((0049)-180-5 44 44) ili e-mailom (ticket@mail.stella.de).

Irena Paulus

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak