Vijenac 203

Časopisi

Katarina Marić

Od politike do kulture

»Motrišta«, glasilo Matice hrvatske u Mostaru, gl. i odg. ur. Jago Musa, rujan 2001.

Od politike do kulture

»Motrišta«, glasilo Matice hrvatske u Mostaru, gl. i odg. ur. Jago Musa, rujan 2001.

I najnoviji broj mostarskoga glasila Matice hrvatske vrvi raznolikim i zanimljivim prilozima, poput uvodne aktualne Zone bezakonja i samovolje Josipa Muselimovića ili Hrvata u BiH i promjena u vanjskoj politici SAD-a prema jugoistočnoj Europi Draženka Primorca. U rubrici Politika i(li) ekonomija Miljenko Buhač piše o skorom uvođenju eura, kad, po autoru, više ništa neće biti isto, a zanimljiv je i prilog Tihomira Marića pod naslovom Propast imperija i sloboda malih naroda.

Marko Romić pak na desetak stranica istražuje utjecaj ratnih trauma na opću prilagodbu adolescenata, a Pero Marijanović u rubrici Obnova kulturne baštine govori o prostornim informacijskim sustavima u obnovi graditeljskog nasljeđa Počitelja.

Drugi dio časopisa više je orijentiran na kulturu i umjetnost. U njemu, između ostalog, Stojan Vrljić piše o hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini, Mirko Tomasović piše o Marulićevoj Juditi, Ivan Sivrić o fra Vendelinu Vasilju Međugorčaninu, Vlado Puljić In memoriam slikaru Mladenu Soldu, a tu su i objavljena djela — drama Ive Brešana Slike iz hrvatskog srednjovjekovlja, izbor iz poezije Slavka Mihalića ili Ljestve Jakovljeve Jakše Fiamenga.

Čitav je časopis začinjen veoma simpatičnim likovnim prilozima — fotografijama figurica Sofije Naletilić-Penavuše (osobito Isuse, kucni u srce moje).

Katarina Marić

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak