Vijenac 203

Film

FILMSKA ČETVRT

Mjesto opasnog življenja

Teroristički napadi na New York i Washington 11. rujna te rat protiv talibanskog režima u Afganistanu pobudili su zanimanje Amerikanaca za filmovima sa Srednjeg istoka, pa američki gledatelji trenutačno mogu pogledati čak dva filma čije su nadahnuće teški životni uvjeti tamošnjih ljudi.

FILMSKA ČETVRT

Witaj w Krakowie

Dobro došli u Krakov, gdje je od 24. do 26. studenog održan Festival hrvatskoga filma na inicijativu Ivane Puškarić s krakovskog Jagiellonskog sveučilišta. Uz pomoć triju hrvatskih ministarstava, pokrovitelja i kulturnih radnika iz Hrvatske i Poljske trodnevni je festival organiziran u Kulturnom centru Rotunda, u kojem se i inače priređuju međunarodne filmske manifestacije. Festival je zamišljen kao retrospektiva hrvatske kinematografije, pri čemu se izbornik filmova Dario Marković odlučio za po jedan dugometražni film iz proteklih pet desetljeća. Poljskoj su kinopublici tako prikazani H-8 (Nikola Tanhofer, 1958), Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata (Branko Ivanda, 1968), Živa istina (Tomislav Radić, 1972), Ritam zločina (Zoran Tadić, 1981) i Mondo Bobo (Goran Rušinović, 1997). Neposredno prije, u istom je prostoru od 17. do 22. studenog u sklopu Međunarodnog festivala kratkog igranog i animiranog filma Etiuda gostovala i zagrebačka Akademija dramske umjetnosti s nekoliko radova.

Mjesto opasnog življenja

slika

Teroristički napadi na New York i Washington 11. rujna te rat protiv talibanskog režima u Afganistanu pobudili su zanimanje Amerikanaca za filmovima sa Srednjeg istoka, pa američki gledatelji trenutačno mogu pogledati čak dva filma čije su nadahnuće teški životni uvjeti tamošnjih ljudi. Prvo je 7. prosinca u kinodistribuciju krenula drama Baran redatelja Majida Majidija (Djeca raja), iranski kandidat za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji najboljega filma na neengleskom jeziku. Majidijev je film sa Zahrom Bahramijem u glavnoj ulozi pobijedio na festivalima u Teheranu i Montrealu, a prikazuje egzistenciju sedamnaestogodišnjaka koji dobije otkaz nakon što poslodavac uposli ilegalno useljena Afganistanca. Još je potresniji Kandahar u režiji Mohsena Makhmalbafa (Gabbeh), u američkim kinima od 14. prosinca. Iransko-francuska koprodukcija istinita je priča o Afganistanki koja je u ranoj mladosti pobjegla u Kanadu da bi se kao novinarka vratila u domovinu ne bi li izbavila teško ranjenu sestru. Zanimljivo je da u glavnoj ulozi nastupa sama Niloufar Paziri, prema čijem je životu Kandahar i snimljen.

Prsten ima moć

slika

http://www.lordoftheringhs.net/ Nakon četrdeset mjeseci rada na produkciji i više od godinu dana snimanja na Novom Zelandu, te s utrošenim proračunom od 110 milijuna dolara, 16. prosinca u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Velikoj Britaniji, a zatim i u kinima diljem svijeta, počinje prikazivanje spektakla Gospodar prstenova — Prstenova družina. Prvi dio znamenite trilogije romanopisca Johna Tolkiena o fantastičnom putovanju hobita Froda čiji je zadatak uništiti zlosretni Prsten, režirao je Novozelanđanin Peter Jackson (Nebeska stvorenja), a njegovo će se ime naći i na već snimljenima drugom i trećem dijelu, predviđenim za premijere 2002. i 2003. Glavne uloge ove filmske ekranizacije, po mnogima, jednog od najvažnijih literarnih djela 20. stoljeća, podijelili su Eliah Wood kao Frodo te Ian McKellen, Cate Blanchett i Liv Tyler. Glazbu je za film skladala Enya, a bravurozne su specijalne efekte osmislile dvije tvrtke: novozelandska Weta Digital i američka Digital Domain (Titanic, Ja ću budan sanjati). Film u hrvatska kina stiže 17. siječnja 2002.

Knjiga

Putokaz za 2002.

slika

http://www.amazon.com/ Mick Martin i Marsha Porter već četrnaestu godinu zaredom vode milijunsko čitateljstvo kroz svijet videonaslova predstavljajući abecednim popisom sve filmove dosad objavljene na videoformatu. Uz kratak sadržaj, kritiku te imena redatelja i glumaca, Video Movie Guide 2002 nudi čak osamnaest tisuća filmova, pa mu je cijena od 7,99 dolara prava sitnica.

Časopis

Oni stvaraju filmove

slika

http://www.moviemaker.com/ Losanđeleski tromjesečnik »Movie Maker«, prema riječima uredništva, »istražuje i demistificira kreativni proces snimanja filmova«, a u reportažama i intervjuima s doslovce svima koji nešto znače u američkoj i svjetskoj kinematografiji film prikazuje i kao umjetnost i kao biznis. Najnoviji, 44, broj tematizira rad redatelja Terryja Gilliama, korejski film i estetiku interaktivnih filmova. Pretplata za inozemstvo iznosi 48 dolara.

CD

Nebo boje vanilije

slika

http://www.amazon.com/ Drama Vanilla Sky (u američkim kinima od 14. prosinca) s Tomom Cruiseom i Penelope Cruz mogla bi biti novi uspjeh redatelja Camerona Crowea (Samci). Baš kao i CD s glazbom iz filma i imenima poput Petera Gabriela, Paula McCartneyja, Nancy Wilson, grupe R. E. M. i Boba Dylana koji pjeva Fourth Time Around.

Internet

Euroadresa

slika

http://www.europeanfilmacademy.org Europska filmska akademija osnovana 1989. ima sjedište u Berlinu, predsjedava joj Wim Wenders, a upravo je dodijelila godišnje nagrade s Amélie na tronu.

Boško Picula

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak