Vijenac 203

Fotografija

U FOKUSU

Marilyn Monroe na aukciji

Tom Kelley, fotograf Associated Pressa snimio je 1949. aktove Marilyn Monroe u seriji poznatoj kao Red Velvet.

U FOKUSU

Sugimoto u Guggenheim SoHo

slika

Japanski fotograf Sugimoto izlaže Portrete poznatih i povijesnih ličnosti u njujorškom Guggenheim SoHo (izložba je otvorena do 10. prosinca 2001). Serija je nastala tako da je autor snimao voštane figure u različitim muzejima svijeta. U ranijoj seriji Diorame bavi se također istom idejom, snimajući dioramske postave u prirodoslovnim muzejma. No, ovi portreti — Anne Boleyn, Napoleon, Princeza Diana, Sir Winston Churchill, Richard III, William Shakespeare, Henry VIII, Fidel Castro, V. I. Lenjin — dramatično su osvijetljeni i snimljeni na crnoj pozadini, a formati crno-bijelih fotografija mnogo su veći od prirodnih (Portreti su narudžba Deutsche Guggenheim Berlin). Leonardovu Posljednju večeru snimio je Sugimoto u Japanskom muzeju voštanih figura, dramatično je osvijetljena i dobro ilustrira autorovu namjeru da se poigrava odnosom između slikarstva i mehaničke reprodukcije koja je svojstvena fotografiji. Svojim radovima Sugimoto podsjeća na kult ličnosti i poznate osobe koje su postale dio kolektivne svijesti suvremenoga čovjeka. Hiroshi Sugimoto došao je početkom sedamdesetih u Los Angeles iz Japana, a nekoliko ranijih fotografskih serija su: Diorame u muzejima voštanih figura, Kazališta, Sanjusangendo, Hall of Thirty-Three Bays i Arhitektura.

Zatvara se jedno od najpoznatijih fotografskih udruženja

Friends of Photography, jedno od najuvaženijih američkih fotografskih udruženja, najavilo je da prestaje s radom zbog nemogućnosti da se financijski održi u blizini San Francisco Museum of Modern Art i ostalih kalifornijskih kulturnih ustanova. Grupu su osnovali 1967. neki od američkih najpoznatijih fotografa — Ansel Adams, Morley Baer, Beaumont i Nancy Newhall i Brett Weston te je svojedobno bila jedno od utjecajnijih umjetničkih udruženja u SAD-u. Izlagali su i Imogen Cunningham, Dorothea Lange, Edward Weston i Minor White. Udruženje je djelovalo u San Franciscu kao obrazovna ustanova i kulturno središte, a imala je i izdavačku djelatnost. Sjedište udruženja Ansel Adams Center prestao je s radom, a prekinuti su i svi programi edukacije i izložbi. Još se ne zna što će biti sa zbirkom udruženja, koja u sastavu ima mnoga sjajna djela moderne i suvremene fotografije, kao i radove Ansela Adamsa.

Monografija o Robertu Capi

slika

Karizmatični fotograf Robert Capa (1913-1954), koji se proslavio, između ostalog, fotografijama iskrcavanja savezničkih vojnika u Normandiji 1944, slovi kao jedan od najboljih fotografa dokumentarnog žanra. Izdavač Phaidon Press objavio je novu monografiju Robert Capa objavivši više od devetsto fotografija kronološkim redom, koje su odabrali fotografov brat Cornell Capa i njegov biograf Richard Whelen. Fotografije su objašnjene kratkim pričama i komentarima i može se reći da su jedan od najutjecajinih dokumenata povijesti 20. stoljeća. Neke su sada objavljene prvi put, a mnoge od njih nastale su u razdoblju između 1932. i 1954, te su na njima uhvaćeni dramatični trenuci i ratne katastrofe. Robert Capa družio se i s umjetnicima i književnicima kao što su Pablo Picasso i Ernest Hemingway.

Marilyn Monroe na aukciji

slika

Tom Kelley, fotograf Associated Pressa snimio je 1949. aktove Marilyn Monroe u seriji poznatoj kao Red Velvet. Dvije serije fotografija bile su namijenjene prodaji. No, na aukcijama Ebay i Butterfield nije se prodala ni jedna od tih serija, jer je za jednu od njih traženo između sedamsto tisuća i milijun dolara, s pravima za reproduciranje fotografija. Osim precjenjivanja vrijednosti fotografija, pokazala se i bojazan od krivotvorenja potencijalnih kupaca.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak