Vijenac 203

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

KRONIKA DOGAĐAJA

Nin

MH Nin objavila je poemu Tomislava Marijana Bilosnića Krik.

Sisak

MH Sisak izdala je drugu knjigu pjesama Sanjina Sorela. Hologrami, žudnje, strojevi zavođenja.

Split

MH Split objavila je opsežnu knjigu dr. Mate Šimundića Hrvatski smrtni put. Šimundić donosi svjedočanstva o proganjanju i ubojstvima hrvatskih vojnika, domoljuba i civila 1945. u Sloveniji.

Zaprešić

Izašla je deseta knjiga iz znanstvene biblioteke MH Zaprešić. Autor Leo Budin u knjizi Računalna čitanka sabrao je radove o obrazovanju u vezi s informacijskom i komunikacijskom tehnologijom. U knjizi se nalaze tekstovi koji će »čitatelju omogućiti bolje razumijevanje ove najprodornije generičke tehnologije današnjice«, i oni koji govore o važnosti i utjecaju informacijskog obrazovanja.

Križevci

11. X. 2001. U MH Križevci dr. Zvonimir Kurečić, prebendar i sudski vikar biskupija Zagrebačke metropolije održao je predavanje na temu Rimokatolički Križevci — sjedište hrvatskih grkokatolika.

9. XI–7. XII. 2001. u izložbenom prostoru MH Križevci priređena je druga izložba u Ciklusu mladih autora. Sa osam izložaka (Morski prizori) predstavio se Tomislav Buntak (rođ. 1971), koji se svrstava u stripovsku generaciju. Iza Buntaka već je dvadesetak grupnih i trinaest samostalnih izložaba. Izložba je popraćena manjim katalogom s tekstom Elene Cvetkove, sa dvije Buntakove reprodukcije, fotografijom i biografijom autorovom te popisom izložaka.

6. XII. 2001. Pučko učilište Križevci i MH Križevci organizirali su literarno-glazbeno sijelo u povodu prve obljetnice smrti književnika i političara Vlade Gotovca pod naslovaom Ja domahujem životu. Program je održan u Maloj dvorani Hrvatskog doma u Križevcima, a sudjelovali su Božica Jelušić, Komorni tamburaški sastav Srednje glazbene škole Alberta Štrige i Dramska grupa Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkog.

Čabar

MH Čabar objavila je knjigu Slavka Malnara Prezimena u čabarskom kraju kroz stoljeća: 1498–1997. Poticaj za prikupljanje podataka autor je našao u knjizi Povijesna antroponimija Gorskog kotara u Hrvatskoj: goranska prezimena kroz povijest autora Antuna Burića (1979. i 19832). Upornim radom i zalaganjem Malnar je 350 prezimena čabarskoga kraja zabilježenih u Burićevoj knjizi proširio na 1150. Na kraju knjige autor donosi i zanimljiv prilog u kojemu se može naći kada je koje prezime prvi put zabilježeno te popis naselja u kojima se prezimena zabilježena.

25. X. 2001. predstavljen je knjiga Marijana Dominika Kovača Hrvatska katolička misija/Kroatische katolische Mission Hanau — Fulda — Marburg, u izdanju MH Čabar i HKM Hanau — Fulda — Marburg, objavljena prigodom 25. obljetnice te misije. Prigodni tekstovi na početku knjige donose riječi nadbiskupa zagrebačkog mons. Josipa Bozanića, biskupa fuldskog nadbiskupa dr. Johannesa Dybe, vrhbosanskoga pomoćnog biskupa dr. Pere Sudara, provincijala o. Ilije Miškića i mons. Vladimira Stankovića. Naslovi nekih od priloga ove knjige s mnoštvom slika u boji: Počeci Misije, Ljetopis Misije, Humanitarni rad i pomoć domovini, Kulturne aktivnosti...

MH Čabar objavila je i knjigu za djecu Monike Žurge pod naslovom Priče starog puha. Knjižica sadrži pjesme, zagonetke, priče u stihu i nekoliko uglazbljenih pjesama. Ilustracije je izradio Andrej Zbašnik.

Kutina/Sunja/ Bobovac

U povodu 10. XI, Dana grada Kutine, MH Kutina priredila je tribinu 100. obljetnica središnjeg kutinskog perivoja. Govorili su arhitekti Zrink Fabijanec i Gordan Marinović. Svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježeno je 745 godina imena Kutine. U Knjižnici i čitaonici u Sunji 14. XI. 2001. prikazan je dokumentarni film U sedlu lijepom našom, a 17. XI. 2001. MH je sudjelovala i u Prvom pučkom sijelu pisaca Ana Staniću selu Bobovcu na obali Save.

Nova Gradiška

18. XI. 2001. MH Nova Gradiška obilježila je desetu obljetnicu stradanja Vukovara položivši vijenac i zapalivši svijeće uz spomenik svim poginulima u obrani Vukovara.

23. XI. 2001. u povodu proslave Dana grada MH Nova Gradiška organizirala je u Gradskoj vijećnici predavanje Znanjem do zdravlja. O štetnosti pušenja govorio je dr. med. Dražen Oršulić, a mr. sci. Vesna Oršulić predavala je o temi Debljina ili zdravlje.

Čakovec

23. XI. 2001. u Domu hrvatske vojske Zrinski predstavljen je jubilarni deseti Hrvatski kajkavski kolendar. Presjednik MH Čakovec dr. Zvonimir Bartolić posebno je istaknuo prvu skupinu tekstova pod naslovom Domovinski rat — deseta obljetnica. U Kalendaru se nalazi mnoštvo raznolikih i zanimljivih tema, posebno u rubrici Obljetnice. Križevčane će zanimati tekst Marije Milas U povodu 760 godina grada Križevaca, štovatelji Ivana Rabuzina naći će tekst Mate Kopjara u povodu osamdesete obljetnice života velikoga slikara, dr. Zvonimir Bartolić piše o Mati Ujeviću (1901–1967), mr. Juraj Novak o Mihovilu Pavleku Miškini (1887–1942)...

Novalja

U Paškoj Gradskoj knjižnici 23. XI. 2001. predstavljena je knjiga Meštri s paškog kamenjara Ive Palčića, koje su suizdavači Adamić iz Rijeke i MH Novalja. U knjizi su sabrani razgovori koje je Palčić vodio s ljudima iz kulturnih, gospodarskih, političkih i drugih krugova.

Mrkopalj

24. XI. 2001. u punoj dvorani Doma kulture u Mrkoplju predstavljena je knjiga pjesama mladog pjesnika Danijela Jendriška Potraga za..., četvrto izdanje ove godine osnovane MH Mrkopalj. Autor uvodne riječi je prof. Franjo Starčević, a ilustracije je izradila Petra Jubovac. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Crkveni pjevački zbor župne crkve iz Mrkoplja, grupa Top 4 iz Rijeke koja je uglazbila jednu Jendriškovu pjesmu, Damjan Vasiljević na gitari te grupa Vinč iz Mrkoplja. Jedriškove stihove čitale su članice Literarne družine MH Mrkopalj.

Valpovo

Stjepan Najman priredio je knjigu u izdanju MH Valpovo Matica hrvatska Valpovo 1971–2000. Uz uvodne napomene o povijesnim okolnostima u kojima je sazrijevala ideja o stvaranju Matice ilirske/hrvatske, autor dokumentira kako je već 1877. u Valpovu bilo članova MH (prvi Izvještaj MH). Govori, dalje, o osnivanju ogranka MH u Valpovu 1971. te o obnovi rada i djelovanju udruge MH u Valpovu od 1991. do danas. U priloge su uvršteni dokumenti, prilozi iz novina, podaci o skupštinama i djelatnicima, popis objavljenih izdanja te kronologija rada.

24. XI. 2001. u Gradskoj vijećnici grada Valpova obilježena je trideseta obljetnica utemeljenja MH u Valpovu. O prvim danima MH u Valpovu govorio je njezin prvi predsjednik, dr. Ivan Canecki, o djelovanju valpovačkog ogranka govorio je predsjednik MH Valpovo Petar Lagator, a potpredsjednik Matice hrvatske Stjepan Sučić podsjetio je na značenje MH za hrvatski narod. Zaslužni članovi primili su priznanja, a Ivica Zelenić proglašen je počasnim članom valpovačkoga ogranka.

Zadar

MH Zadar objavila je roman Andrije Rončevića Jugoistočno od... te knjigu Tomislava Marijana Bilosnića 3000 za dar, prvi svezak. Bilosnićeva knjiga skup je tekstova objavljenih u »Slobodnoj Dalmaciji« i »Zadarskom listu« od 1994. do 1996, kada je bio razaran Zadar. Novoizašla je i četvrta zbirka pjesama Mirjane Ganza-Šarec Pjesma, posvećena njezinoj preminuloj sestri Terezi Ganza-Aras.

MH u Zadru 22. XI. 2001. priredila je znanstveno predavanje prof. dr. Stjepe Obada pod naslovom Ban Josip Jelačić u Zadru. Obad je izlaganje podijelio u tri faze: Jelačićev prvi dolazak u Dalmaciju (1837–1841), Jelačićevi odnosi s Dalmacijom (1848–1849) i Jelačićev drugi dolazak u Dalmaciju (1851), naglasivši manje poznate činjenice iz biografije bana Jelačića. Predavanje je priređeno u povodu dvjestote obljetnice Jelačićeva rođenja.

Dubrovnik

MH Dubrovnik izdala je knjigu Zapisi iz lapadske prošlosti Luka Bradarića, povjesničara amatera i velikog zaljubljenika u Dubrovnik. Predstavljanje je bilo 27. XI. u prastaroj crkvi svetoga Mihajla, a o knjizi su govorili predsjednik MH Dubrovnik mr. Vlaho Benković, akademik Luko Paljetak, recenzent dr. Stjepan Čosić te urednik prof. Ivica Žile. Nastupali su zbor crkve svetoga Mihajla i dramski umjetnik Miše Martinović.

Osijek

MH Osijek u Club galeriji Magis 28. XI. 2001. organizirala je susret s književnicom Majom Gjerek Lovreković. O njezinom književnome radu govorili su Helena Sablić-Tomić, Goran Rem i Tihana Lenđel.

Čazma

MH u Čazmi obilježila je sto desetu obljetnicu rođenja Slavka Kolara (Palešnik kraj Garešnice. 1. XII. 1891. — Zagreb, 15. IX. 1963). U višednevnom programu od 29. XI. do 1. XII. 2001. održana je književna večer, priređena izložba o Slavku Kolaru, i prikazan Kolarov film Breza (1967) u režiji Ante Babaje. Film je prikazan u čazmanskoj kinodvorani, pod pokroviteljstvom bjelovarske Narodne knjižnice Petar Preradović. Amatersko kazalište Josip Badalić iz Križa izvelo je predstavu Svoga tela gospodar.

Vrbovec

30. XI. 2001. u Vrbovcu je održano književno veče posvećeno Mariji Jurić Zagorki (Negovec kraj Vrbovca, 1. I. 1873. — Zagreb, 30. XI. 1957) u povodu 44. obljetnice njezine smrti. Uz Zagorkin spomenik vijenac su položili i svijeće zapalili predstavnici Hrvatskoga novinarskog društva, Grada Vrbovca i MH Vrbovec.

Zabok

4. XII. 2001. u povodu desete obljetnice stradanja Vukovara otvorena je izložba Da se ne zaboravi — deset godina poslije. Izloženi su crteži Ivana Lackovića Croate Ratne slike i fotografije Mladena Pavkovića Sveto ime Vukovar. U glazbenom dijelu nastupila je Ivanka Boljkovac, primadona HNK. Izložbu su priredili Gradsko poglavarstvo Zaboka i MH Zabok.

Metković

MH Metković obilježila je 30. obljetnicu hrvatskog proljeća. Priređena je izložba dokumenata o zbivanjima iz 1971. koju je priredio potpredsjednik MH Metković Ratko Krstičević, a 5. XII. 2001, pred spomenik Stjepana Radića, koji je prije trideset godina otkrio Franjo Tuđman, članovi MH Metković položili su cvijeće. Gradska glazba odsvirala je hrvatsku himnu, a događaj je okupio veći broj građana.

Vesna Zednik

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak