Vijenac 203

Glazba

Sjećanje: George Harrison (1943-2001)

Here Comes the Sun

Koliko god bio samozatajan, George je bio veličina za sebe. Kada mu je veliki dvojac dopustio da i on snimi neku svoju pjesmu, nikada nije promašio. Dapače, pjesma Beatlesa koja je snimljena u najviše verzija upravo je Something Georgea Harrisona

Sjećanje: George Harrison (1943-2001)

Here Comes the Sun

Koliko god bio samozatajan, George je bio veličina za sebe. Kada mu je veliki dvojac dopustio da i on snimi neku svoju pjesmu, nikada nije promašio. Dapače, pjesma Beatlesa koja je snimljena u najviše verzija upravo je Something Georgea Harrisona

Još kao dječak za Beatlese sam govorio: John, Paul, George i Ringo. Takav je bio poredak u najvećem od najvećih rock-sastava svih vremena i svi smo ga se držali. Prva dva mjesta su se još i mogla ponekad zamijeniti, ali treće i četvrto, Georgeovo i Ringovo bilo je zacementirano. Tek sam poslije saznao da George nije baš bio najzadovoljniji tim statusom. No, on je bio najmlađi u bendu, a Ringo je bio bubnjar (on će sigurno doživjeti stotu), i tako je moralo biti.

Paul i John bili su duo koji se sjajno nadopunjavao. George je bio tihi momak, a Ringo se dobro zabavljao. Jednoga dana ipak je morala pući sva gromada glazbe koju je George držao u sebi. I on je, a ne kako se uvijek tvrdi veza između Johna i Yoko, bio taj koji je započeo raspad Beatlesa. No ipak se primirio dok stvari stvarno nisu pukle i dok svatko nije otišao na svoju stranu.

George Harrison rodio se 25. veljače 1943. i ispočetka je slušao glazbu Glenna Millera. U školi je upoznao Paula McCartneya koji je ga je pozvao u sastav. Sastav u koji je već ušao John Lennon. Poslije je njihov producent George Martin u nekom intervjuu ispričao kako je, kada su tada Silver Beatles donijeli demosnimke, zapazio da sasatav ima odlična gitarista. Bio je to George. Lennon baš nije bio sretan zbog toga, ali je i Harrison mnogo kasnije pričao kako je morao Johnu namještati žice na gitari i učiti ga akordima.

Koliko god bio samozatajan, George je bio veličina za sebe. Kada mu je veliki dvojac dopustio da i on snimi neku svoju pjesmu, nikada nije promašio. Dapače, pjesma Beatlesa koja je snimljena u najviše verzija upravo je Something Georgea Harrisona. Ali spomenimo još neke velike pjesme ovog mirnog čovjeka koji je Something napisao za svoju tadašnju djevojku, a poslije i suprugu Patty Boyd, koja je napustila radi njegova najboljeg prijatelja Erica Claptona. George im je bio na vjenčanju. Taxman je pjesma koja otvara prvi pravi revolucionarni album Beatlesa Revolver. Tu je još i I Me Mine i naravno dvije ponajljepše While My Guitar Gently Wheeps i Here Comes the Sun. Osim toga, kada je u pjesmi A Hard Day's Night upotrijebio 12-žičanu gitaru Rickenbacker, to je silno utjecalo na mnoge američke grupe, posebice The Byrds. Njegovo predavanje glazbi otišlo je u dublja istraživanja i možemo ga smatrati rodonačelnikom etnoutjecaja u rock-glazbi. Upotrijebio je sitar u pjesmi Norwegian Wood, a na revolucionarnoj Sgt. Pepper Lonely Hearts Club Band cijelu je pjesmu Within You, Without You odsvirao na sitaru i tako otvorio prostor najprije indijskoj, a onda i glazbi ostaloga dijela svijeta.

Tridesetoga studenoga izgubio je bitku s bolešću, ali novinski izvještaji kažu da je posve smireno dočekao smrt. Ništa čudno za čovjeka koji je godinama svirao u najvećoj rock-grupi svijeta, a većinu vremena od ostalih je bio tretiran tek kao studijski glazbenik.

Poslije je nastavio solo karijeru i napravio nekoliko odličnih albuma. Nine Clouds je najbolji, a s grupom Traveling Willburies u kojoj su uz njega bili Roy Orbison, Bob Dylan, Tom Petty i Jeff Lynn napravio je dva sjajna albuma. (A zar je ovakva moćna gomilica i mogla snimiti nešto loše?!)

Na taj dan zvonili su mi telefoni kao ludi. Svi su mi javljali da je umro George (neki su mi čak i izrazili sućut) jer su znali koliko sam bio i koliko jesam i koliko ću biti vezan uz Beatlese. I rasplakao sam se kao da mi je umro netko od najbližih.

Here Comes the Sun? Od Beatlesa ostali su samo basist i bubnjar. Gitarista više nema. Ni Beatlesa sada sigurno više biti neće. U mislima sam vidio singlicu kupljenu prije mnogo mnogo godina: Something.

George je nosio traperice i jeans-košulju. A ja sam, sada u odijelu (i ja sam onda bio u jeansu), otišao u noć. Still my guitar gently wheeps?

Krešimir Blažević

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak