Vijenac 203

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Guggenheim u Las Vegasu

Namjeru Las Vegasa da transformira svoj poznati imidž kockarskoga raja u neviniju sliku turističkog centra s bogatom ponudom kulturnih atrakcija podupro je Thomas Krens, poduzetni direktor zaklade Salomona R. Guggenheima

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Nagrada Aga Khan za arhitekturu

slika

Aga Khan ustanovio je 1977. nagradu za arhitekturu u svrhu »identifikacije i poticanja arhitektonskih ideja koje uspješno odgovoraju potrebama i aspiracijama islamskog društva«. Nagradom, koja se dodjeljuje trijenalno, odaje se priznanje iznimnim ostvarenjima širom islamskoga svijeta iz područja suvremenog oblikovanja, socijalnog stanovanja, javnih građevina, restauracije, revitalizacije i konzervacije starina, kao i oblikovanja krajolika. Svečanost dodjele nagrada uvijek je vezana uz neki važan povijesni spomenik. Tako je i ovogodišnja, osma po redu, svečanost održana 6. studenog u prastaroj citadeli Alepa u Siriji, gdje je Aga Khan obznanio devet nagrađenih projekata, probranih među 427 razmatranih ostvarenja, kao i posebnu nagradu za životni opus Geoffreyju Bawi, arhitektu sa Sri Lanke. Žiri je istaknuo prinos nagrađenih u pogledu očuvanja okoliša, afirmacije socijalne jednakosti, kulturno-povijesne baštine i identiteta te digniteta čovjeka. Među tipološki raznolikim ostvarenjima nalaze se projekti revitalizacije ruralnih zajednica poput Ad't Iktel razvojnog programa u Maroku i Barefoot Architects u Indiji, zatim različiti oblici edukacijskih sadržaja — Nubijski muzej u egipatskom Asuanu, Kahere Eila Poultry poljoprivredna škola u Gvineji te Olbia društveni centar Antalya u Turskoj, novi turistički kompleks što respektira okoliš i afirmira lokalnu kulturu Datai hotel u Maleziji, iranski projekt koji osigurava budućnost povijesnih građevina Novi život starim strukturama i novi gradski park Bagh-e-Ferdowsi u Teheranu, te centar za napuštenu djecu SOS dječje selo u Jordanu.

Guggenheim u Las Vegasu

slika

Namjeru Las Vegasa da transformira svoj poznati imidž kockarskoga raja u neviniju sliku turističkog centra s bogatom ponudom kulturnih atrakcija podupro je Thomas Krens, poduzetni direktor zaklade Salomona R. Guggenheima, nedavnim otvaranjem, u suradnji s Venetian Resort-Hotel-Casino, čak dvaju muzeja u američkoj prijestolnici kocke. Prvi — Guggenheim Las Vegas je otvoren izložbom motocikala što ju je postavio Frank Gehry, a drugi — Hermitage Guggenheim Museum izborom iz stalnog postava ruskog muzeja označio je početak nove promotivne aktivnosti u Sjedinjenim Državama. Oba muzeja oblikovao je Rem Koolhaas, koji se suprotstavio agresivnom hotelskom stilu geometriziranim prostorima, ispunjenim svjetlom, obilježenim čeličnim zidovima od kortena. No ni znameniti nizozemski arhitekt nije se uspio u potpunosti oduprijeti sveprisutnu kič-stilu Las Vegasa: neočekivana makroreprodukcija detalja Michelangelova oslikanog stropa Sikstinske kapele ukrasila je skrin velikoga središnjeg nadsvjetla.

Željko Kovačić u Muzeju grada Zagreba

slika

Izložba radova poznatoga zagrebačkog arhitekta i dizajnera Željka Kovačića (1951) postavljena je do kraja prosinca u Muzeju grada Zagreba. Autor koji je široj javnosti dobro znan ponajviše po oblikovanju mnogobrojnih izložaba i stalnih muzejskih postava, među kojima se po kompleksnosti i kreativnosti posebno ističe onaj u Muzeju grada Zagreba, izložbom duhovita naziva Radovi iz prošlog stoljeća donosi presjek bogata i raznovrsna stvaralaštva tijekom posljednjeg desetljeća. Kovačić se bavi različitim oblikovanjima — od stambene do javne i sakralne arhitekture, od kulturoloških akcija i različitih intervencija u prostoru do grafičkog i dizajna uporabnih predmeta te već spomenutog osmišljavanja izložaba i muzejskih postava. Širinu njegovih interesa najbolje ocrtavaju brojni kulturološki projekti poput akcije Zagreb dok ga još nije bilo u okviru koje uz suradnju prijatelja arheologa impostira kopije arheoloških analaza u javne prostore grada, spajajući tako svoje dvije pasije — arhitekturu i arheologiju. Izložbu za koju je sam odabrao radove i dizajnirao postav, prati opsežan, bogato ilustriran katalog s tekstovima Jasne Galjer i Nade Premerl, koji prezentira cjelokupni Kovačićev stvaralački opus, što do sada broji 266 projekata i realizacija.

Neidhardt u Muzeju arhitekture

slika

Istoga dana, 28. studenog, u Zagrebu su održana dva događanja kojima je akademik Velimir Neidhardt, ugledni zagrebački arhitekt i urbanist, zaokružio retrospekciju tridesettrogodišnjega stvaralaštva. Najprije je točno u podne u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana svečana promocija monografije Velimir Neidhardt. Arhitektura grada, o kojoj smo već pisali na ovome mjestu, a zatim je navečer otvorena izložba njegovih radova u Hrvatskom muzeju arhitekture HAZU u sklopu programa Arhitekti govore. Uporabom klasičnog ali efektnog postava autor je na dvadesetak crnih zidnih panoa prikazao izbor projekata i realiziranih ostvarenja, počevši od ranih radova s kraja šezdesetih (Bit Pazar u Skoplju) sve do novijih natječajnih projekata (blok Badel i zgrada Vlade u Zagrebu), uz naglasak na markantno ostvarenje Nacionalne i sveučilišne knjižnice te mnogobrojne projekte za središnju zagrebačku os, svoju trajnu preokupaciju. Izložbeni postav, koji je na otvaranju bio pojačan multimedijskim programom, nudi mnoštvo efektnih fotografija, skica, nacrta, prostornih prikaza i teksta, a može se razgledati do 23. prosinca.

Vinko Penezić

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak