Vijenac 203

Glazba, Kolumne

Aleksandar Kostadinov: GLOB@LNO

George Harrison

George Harrison bio je gitarist osobnog stila, boje zvuka i vizualne dojmljivosti. Bio je i sjajan autor. Rječju, bio je nešto sasvim iznimno. Posebno. Beatles. George Harrison.

Glob@lno

George Harrison

Svaka je smrt prerana. Slava u tomu ne donosi iznimke nikome, čak ni jednom od Beatlesa. George Harrison svoju je borbu s opakom bolešću završio prerano, ostavivši milijune poklonika diljem svijeta. Ipak, njegova ostavština u obličju milijunskih naklada svjetski prihvaćenih pjesama, tisuće radijskih postaja koje će uvijek rado svirati njegove pjesme i nepobitna činjenica da je s grupom dječaka iz Liverpula stvarao glazbenu pop-povijest, učinit će ga besmrtnim. Pisanja ovakvih tekstova uvijek je nazahvalna uloga. O Georgeu Harrisonu sve se zna. Nema faze u životu bilo kojeg beatlesa da svima nije u detalje poznata. Dječaci su se razlikovali jedan od drugog. George je svima bio kao mlađi brat. Miran, vrlo optimističan, pozitivan i duhovit, u redovima četvorke najmanje se predavao užitku života pop zvijezde. George je imao iste prijatelje godinama, slikao se puno ali nikad više nego je zaista morao i slovio je kao vedar, pozitivan lik koji sjajno svira gitaru. Dakako, bio je i ostao vlasnikom nekoliko najljepših pop-pjesama u povijesti suvremene glazbe. Something je samo jedna od njih.

Osobno, uvijek sam volio Stonese. Odrastanje na Trešnjevci nije uvijek bilo nježno i Street Fighting Man i Gimme Shelter bolje su išle uz svakodnevicu i subotnje čage. No ne zaboravimo, tada su se plesali i sentiši, u to vrijeme smisao odlaska u disko bilo je uloviti osobu suprotnog spola i plesati. Za početak. Poslije uglavnom lovačke. Eh, tu su Beatlesi bili nenadmašni. Djevojke su ih obožavale, razgovor je išao lakše... Iskreno, naš prijatelj Zeksa (Zoran Zajec, gitarist Haustora) beskonačno je vježbao uz Good Day Sunshine. Dakle, ništa bez Georgea Harrisona. Bez njega stvarno završavaju snovi jedne, zapravo više generacija. Nema više niti teorije o okupljanju Beatlesa. Tako su dvije najveće legende pop i rock-glazbe ostale sasvim neuobičajenom pričom. Stonesi nikad nisu prestali, a Beatlesi se nikad nisu ponovno okupili.

George Harrison bio je gitarist osobnog stila, boje zvuka i vizualne dojmljivosti. Bio je i sjajan autor. Rječju, bio je nešto sasvim iznimno. Posebno. Beatles. George Harrison.

Stoga misao o smrti poznatih nerijetko postaje iracionalnom. Naprosto je teško zamisliti svijet bez nekih ljudi, pojava, stvari. Oni su kao činjenice koje potvrđuju naše postojanje. Kao svijet bez Elvisa ili Johna Lennona. Sada nažalost i bez Georgea Harrisona.

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak