Vijenac 203

Matica hrvatska

Antonija Vranić

Dopunjeno izdanje

Ivan Kukuljević Sakcinski, Put u Senj — Putne uspomene (ulomci), Stjepan Sušić, Matica hrvatska Senj, 2001.

Dopunjeno izdanje

Ivan Kukuljević Sakcinski, Put u Senj — Putne uspomene (ulomci), Stjepan Sušić, Matica hrvatska Senj, 2001.

Nakon što je u lipnju ove godine, u povodu 5. simpozija hrvatskih grafičara Blaž Baromićodržana u Senju, izašlo prvo izdanje ove slikovite i zanimljive knjižice, nedavno je objavljeno i drugo, dopunjeno izdanje. Knjižica je njime dobila neke manje izmjene, i to uglavnom što se tiče tehničke strane, kao što je primjerice oštrina pojedinih slika, ali i neke izmjene koje bolje objašnjavaju pojedine detalje u samom tekstu. Time je njezina kvaliteta dosegnula još veću razinu.

Već na prvi pogled knjižica privlači pozornost svojim vizualnim izgledom, a u unutrašnjosti može se naći čak pedeset i devet ilustracija, koje nam prikazuju brojne grafike naših starih gradova spominjanih u tekstu, kao i slike koje prikazuju stare nošnje, portrete ili arhitektonske detalje vezane uz ovaj kraj.

Kako i sam naslov kaže, podijeljena je u dva dijela. U prvom, pod naslovom Put u Senj, Ivan Kukuljević Sakcinski, jedan od naših najsvestranijih pisaca 19. stoljeća i jedan od predsjednika Matice hrvatske, opisuje svoj put od Karlovca prema Senju, opisujući pritom veoma slikovitim rječnikom prirodne ljepote kraja kroz koji prolazi i, kako on kaže, »sela urešena starinskim gradovima« ne skrivajući pri tome svoje oduševljenje. Neki od starih gradova koje opisuje su Zvečaj, Trovunj, Belaj, Modruš, Brinje, što se izdižu na slikovitim brežuljcima povrh ceste prema Senju, a u knjizi su dočarani spomenutim grafikama. Opisuje pri svom putovanju i stare muške i ženske nošnje. Na kraju je malo detaljniji opis posvetio Senju, koji je bio njegov konačni cilj, ističući kako svoj boravak u njemu nikada neće zaboraviti.

U drugom dijelu — Putnim uspomenama — doneseni su ulomci iz njegova putopisa punog naslova Putne uspomene iz Hrvatske, Dalmacije, Arbanije, Krfa i Italije vezani uz područja koja opisuje u prvom dijelu knjižice, a koji su također popraćeni brojnim ilustracijama.

Antonija Vranić

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak