Vijenac 203

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Beethovenova Deveta na UNESCO-ovu popisu

Rukopisi i historijske snimke 9. simfonije u d-molu, op. 125 Ludwiga van Beethovena, jedna su od pet njemačkih nominacija 2001. godine za UNESCO-ov program Memory of the World — Preserving Documentary Heritage.

GLAZBENI GLOBUS

Selemov Trubadur u Foggi

U Teatro Umberto Giordano u Foggi 7. prosinca svečano je otvorena nova operna sezona izvedbom Verdijeva Trubadura u režiji Petra Selema i pod dirigentskim vodstvom Tullija Colacioppa, inače ravnatelja opere u sao Paolu. Naslovnu ulogu pjevao je Lando Bartolini, prvak Metropolitaina, dok su publiku posebice oduševile dvije mlade pjevačice Monica Faralli kao Azucena i Tiziana Ducati kao Leonora. Kritika je izvedbu vrlo povoljno ocijenila.

Karmen Pečar prva u Čileu

Zagreb Karmen Pečar (17), studentica violončela na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u razredu prof. Valtera Dešpalja, osvojila je prvu nagradu u vrijednosti od 27 000 DEM i nagradu publike na Međunarodnom natjecanju violončelista Dr. Luis Sigall u čileanskom mjestu Vina del Mar. Na natjecanje se prijavilo šezdeset violončelista iz cijeloga svijeta, a njih sedamnaest prošlo je prvi izlučni krug i došlo u Čile. Međunarodnom sudu predsjedala je ugledna violončelistica Christine Walewska, a više od tisuću posjetitelja završnoga koncerta burnim je odobravanjem pozdravilo pobjednicu i njezinu izvedbu Rokoko varijacija P. I. Čajkovskoga. Nagradu slijede i angažmani: u ovoj će i sljedećoj sezoni Karmen Pečar imati priliku u više navrata muzicirati uz Čileanski simfonijski orkestar (vodeći orkestar u državi), a nastupit će i na poznatom festivalu Frutillar.

Beethovenova Deveta na UNESCO-ovu popisu

slika

Pariz Rukopisi (koji se čuvaju u berlinskoj Staatsbibliothek i bonskoj Beethoven-Haus) i historijske snimke (pohranjene u Deutsches Rundfunkarchiv u Frankfurtu na Maini) 9. simfonije u d-molu, op. 125 Ludwiga van Beethovena, jedna su od pet njemačkih nominacija 2001. godine za UNESCO-ov program Memory of the World — Preserving Documentary Heritage. Obrazloženje pročitajte na http://www.unesco.org/webworld/mdm/2001/nominations_2001/germany/beethoven/intro.html.

Grawemeyer u rukama A. J. Kernisa

slika

Američki skladatelj Aaron Jay Kernis dobitnik je 200 000 dolara, koliko vrijedi ugledna nagrada Zaklade H. Charles Grawemeyer pri Sveučilištu Louisville u američkoj državi Kentucky. Kernis (41) učio je kompoziciju kod Johna Adamsa u Kaliforniji, Charlesa Wuorinena u New Yorku i Jacoba Druckmana na Yaleu. Dobitnik je Pulitzerove nagrade 1998. za 2. gudački kvartet (5000 dolara), Guggenheimove stipendije i Rimske nagrade. Grawemeyerovu nagradu primit će za Colored Field za violončelo i orkestra, skladbu čija je prva inačica za engleski rog i orkestar nastala na narudžbu Simfonijskog orkestar iz San Francisca: http://www.schirmer.com/composers/kernis/bio.html, http://www.newalbion.com/artists/kernisaj/.

U dvadeset i petoj, a već šef

slika

Glasgow Ilan Volkov novi je šef dirigent Simfonijskog orkestra škotskoga BBC-a — a tek mu je dvadeset i pet. Sin pijanista Alexandera Volkova, Ilan je sa sedamnaest godina započeo studij glazbe na Londonskoj kraljevskoj akademiji. Trenutno je asistent Seijija Ozawe u Bostonskom simfonijskom orkestru. Komentator »Scotsmana« napominje kako je potez uprave orkestra gotovo nemoguće procijeniti budući da na tržištu ne postoji ni jedna Volkovljeva snimka, a nedavni nastup s Njujorškom filharmonijom, koji je dobio nakon što je Mikko Franck u posljednji trenutak otkazao dogovoreni angažman, ne ulijeva isuviše povjerenja — barem ne čitajući komentare kritičara »New York Timesa«. Kako će se mladi dirigent snaći u novoj ulozi i je li njegovo angažiranje bilo kupovanje mačka u vreći saznat ćemo u siječnju 2003, kada Volkov službeno preuzima ugovoreno mjesto: http://www.bbc.co.uk/scotland/bbcsso/.

Glazbena otkrića: Nova-stara Lisztova sonata

slika

Calgary Kanadski pijanist Gordon Rumson otkrio je rukopis Lisztove Glasovirske sonate u h-molu s detaljnim bilješkama pijanista Arthura Friedheima. Rumson napominje kako je Friedheim (1859-1932) bio jedan od najvažnijih interpreta Lisztove glazbe svoga doba i jedan od najbližih skladateljevih suradnika tijekom sedam posljednjih godina života. Dvadesetih godina 20. stoljeća Friedheim je pripremao novo izdanje skladateljeve Sonate, uspoređujući ga s prije objavljenom verzijom te unoseći iscrpne promjene u uporabi pedala, artikulaciji, prstometu, dinamici i tempu. Iako je revidirano izdanje trebala objaviti izdavačka kuća Schirmer, ono nikada nije ugledala svjetlo dana, niti je itko znao za njegovo postojanje. Liszt je o Friedheimu imao visoko mišljenje: u jednom pismu napominje da će se taj pijanist »uz malo sreće vinuti jako visoko«, a nakon Friedheimove izvedbe Sonate navodno je izjavio: »Upravo sam na tu sonatu mislio kada sam je skladao.«

Borko Špoljarić

Vijenac 203

203 - 13. prosinca 2001. | Arhiva

Klikni za povratak