Vijenac 202

Film

Zvjezdana Bubnjar

Zaboravi Hollywood

Pregled neameričkih filmova na HRT-u

Zaboravi Hollywood

Pregled neameričkih filmova na HRT-u

Fabian Balint susreće Boga (29. studenoga, II. program, 21,15) mađarska je drama iz 1980. godine, redatelja Zoltana Fabrija. Radnja je smještena u 1918. godinu, a u središtu je priče vojnik Fabian Balint, čiji sinovi otkrivaju da njihova majka ima ljubavnika, i to mladoga seoskog svećenika. Sinovi odlučuju ubiti svećenika na način da umorstvo ispadne kao nesretan slučaj. Fabian se vraća kući i zatječe ženu koja pati zbog smrti ljubavnika a Fabian zaključuje da je nesretna zbog sinova... Film je snimljen prema romanu Jossefa Balazsa, a prati sudbinu naivnoga malog čovjeka, koji se ne snalazi u životnim situacijama. I tako neibježno postaje žrtvom. U glavnim ulogama nastupaju Gabor Koncz, Vera Venczel, Jozsef Ivanyi.

Bockerer II (2. prosinca, II. program, 22,50) austrijska je drama iz 1996. o vlasniku male mesnice Bockereru, koji se nakon svršetka Drugoga svjetskog rata vraća prijašnjem načinu života. Bockerer je dobrodušan čovjek. Uvijek je spreman pomoći, a u ovom slučaju pomoć će trebati mladoj Ruskinji Eleni, kojoj prijeti deportacija i zatvor u Sovjetskom Savezu. Jedini način da ostane u Austriji jest da se uda za austrijskog državljanina. Prvi je film Franz Antel snimio još 1981. prema kazališnom djelu Ulricha Bechera i Petera Presea. U naslovnoj ulozi nastupa Karl Merkatz.

Marionina pravda (7. prosinca, I. program) francuska je televizijska kriminalistička drama o odvjetnici Marion koja dobiva slučaj jedne narkomanke i počinje sumnjati da se i njezina kći Zoe drogira. Uskoro mladić njezine kćeri biva osumnjičen za umorstvo, a Marion odlučuje sama provesti istragu u opasnoj četvrti Vincennes. Film je snimljen 1998. U glavnim ulogama nastupaju Mireille Darc, Feodor Athine, Francois Dunoyer i Emilie Ohana, dok režiju potpisuje Thierry Binisti.

Fetus (8. prosinca, III. program, 23,15) mađarska je psihološka drama o ženi koja saznaje da je po treći put trudna, a novi član obitelji bio bi preveliko opterećenje skromnom obiteljskom budžetu. Dok dvoji hoće li pobaciti ili ne, Anna dobiva prvlačnu ponudu. Druga žena koja ne može imati djece nudi joj pedeset tisuća dolara ako joj rodi dijete, na što Anna pristaje.

Riječ je o izvrsnoj drami cijenjene redateljice Márte Mészáros, koja je ujedno i koscenaristica priče o moralnim dvojbama, položaju žene u društvu i u obitelji. Film je snimljen 1993, a u glavnoj ulozi nastupa Adel Kovats.

Izaberi kartu (13. prosinca II. program, 21,15), izraelski film. Priča je to o Davidu i Batyji, mladom paru iz malog mjesta što mašta o sreći u velikom gradu. Dolaze u Tel Aviv, Batya se zapošljava kao blagajnica u trgovini, a David, po zanimanju automehaničar, sanja o tome kako će postati slavni mađioničar. Dok on uvježbava trikove, Batya zarađuje i oboje ih uzdržva. Nakon nekog vremena Batya to više ne može podnosti i napušta Davida, koji se pak nada da će, ako uspije postati slavan, vratiti ženu koju voli. Film je 1997. godine režirala Julie Shles, koja ujedno potpisuje i scenarij, a u glavnim ulogama nastupaju Zvika Hadar i Esti Zackhim.

Zvjezdana Bubnjar

Vijenac 202

202 - 29. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak