Vijenac 202

Film

VIDEOVIZOR

VIDEOVIZOR

Ratovi zvijezda epizoda 1: fantomska prijetnja (Star Wars Episode 1: The Phantom Menace), DVD

slika

I prije nego što se pojavila u kinima Fantomska prijetnja izazvala je nevjerojatnu pošast negativnih reakcija goleme vojske fanatičnih štovatelja space opere Ratovi zvijezda počevši od navodno trećerazrednoga naslova pa do (opet navodno) loše izabrana dječaka koji tumači mladog Anakina, odnosno budućeg Dartha Vadera. A kad se film konačno pojavio u kinima, loše reakcije nastavile su se uglavnom negativnim kritikama iako je film postao svjetski blockbuster. Nakon što sam film dva puta pogledao u kinu te po jednom na videu i DVD-u, mogu reći samo jedno: takve su reakcije izrazito pretjerane, jer riječ je o vrlo solidnu ostvarenju koje će tek po svršetku druge i treće epizode, odnosno kad George Lucas konačno završi svoje kapitalno djelo od šest epizoda dobiti pravi smisao kao dio serijala. Prva epizoda i djeluje pomalo nedorečeno i statično jer je ona tek postavljanje situacija i uvod u sljedeće dvije, nešto kao prvi čin. Ipak, nema dvojbe da je Fantomska prijetnja lošija od prva tri snimljena dijela (Ratovi zvijezda, Imperij uzvraća udarac, Povratak Jedija), no nije riječ o drastičnu posrtanju. Epski zamah, nekoliko uistinu izvrsnih prizora (podvodni grad, završa bitka, utrka neobičnih letjelica kao parafraza slavne utrke konjskih zaprega u Ben-Huru), spektakularni akcijski prizori i sjajni specijalni efekti dovoljni su razlozi za užitak u gledanju. Lucas se u svojoj razigranoj mašti ponekad previše opustio — Jar Jar Binks odveć je infantilan lik, a neki su prizori poput (čak) dva napada vodenih monstruma na podvodno vozilo čista parada specijalnih efekata — no mislim da su to manji prigovori.

Baš kao i kinopremijera i DVD Fantomska prijetnja izazivao je zazubice, a čekanje se itekako isplatilo. Dvostruko izdanje zadivljuje besprijekornom slikom (widescreen 2,35:1) i bogatom zvučnom kulisom (5,1 Surround EX) koji nose pečat vrhunske Lucasove THX kvalitete. Uz vrlo informativan audiokomentar Georga Lucasa i njegova najužeg tima DVD nudi još pregršt dodatnog materijala. Sadržaj za DVD-ROM, kino- i televizijske najave, galerije fotografija itd. tek je manji dio interaktivnog bogatstva. Jednosatni dokumentarac prikazuje petogodišnji rad na filmu od prve rečenice u scenariju pa do premijere; tu je pet kraćih priloga o specijalnim efektima, kostimima, dizajnu u filmu itd., dvanaest priloga o različitim fazama rada na filmu te onaj o tri vizualna efekta koje možete pogledati u različitim fazama. Najzanimljviji je prilog o sedam izbačenih prizora koji su u potpunosti završeni posebno za DVD izdanje Fantomske prijetnje.

Mumija/Povratak mumija (The Mummy/The Mummy Returns), DVD/VHS

slika

Prva Mumija veoma je atraktivan spoj pustolovine, spektakla, romanse, akcije, avanture, humora i horora, fino upakiran u dojmljive specijalne efekte kao posveta klasičnim holivudskim pustolovinama i slavnim Universalovim hororima iz tridesetih. Redatelj Stephen Sommers sjajno balansira između komedije i horora, u čemu mu pomaže razigrana glumačka ekipa na čelu s Brendanom Fraserom. Nastavak je rađen prema istom receptu, no rezultat je slabiji zbog neinventivna scenarija i prevelike fascinacije specijalnim efektima. Oba filma objavljena su na iznimnim dvostrukim DVD-izdanjima: slika u kinoformatu (2,35:1) pripada među najbolje uopće, a savršen zvučni zapis uz uobičajen Dolby Digital 5,1 nudi i još istančaniji DTS. Također oba su izdanja nakrcana dodatnim materijalom: audiokomentari, kinonajave, glazbeni spotovi, dokumentarci o produkciji, intervjui, izbačeni i neuspjeli prizori, prilozi o specijalnim efektima, sadržaji za DVD-ROM, filmografije itd. Na disku Povratak mumija nalazi se i ekskluzivna najava filma The Scorpion King za 2002. godinu, nastala prema istoimenom liku iz nastavka Mumije.

Brodolom života (Cast Away), VHS

slika

Sjajna drama Roberta Zemeckisa pravi je filmski fenomen: u kina je privukao razmažene gledateljske mase navikle na bučne holivudske akcijske ekstravagancije i patetične obiteljske filmove i zaradio velik novac, a riječ je o mirnoj, gotovo meditativnoj egzistencijalističkoj drami o čovjeku na pustom otoku koji sat vremena njime tumara i izmijeni tek po koju rečenicu s loptom za odbojku. Film ni izbliza ne bi bio tako uspješan ni tako ogoljeno dojmljiv i sugestivan da nije Hanksa i Zemeckisa. Tom Hanks još je jednom dokazao da je jedinstvena glumačka pojava koju će jednoga dana svrstavati rame uz rame s najvećim glumačkim imenima otkada je pokretnih slika, a Robert Zemeckis se, poput nekadašnjeg tutora i mentora Spielberga, savršeno snalazi i u ozbiljnim, autorskim, individualnim, dramskim sferama i u onim čisto komercijalnim, holivudskim.

Snjeguljica i sedam patuljaka (Snow White And The Seven Dwarfs), DVD/VHS

slika

Rame uz rame s Rađanjem jedne nacije, Oklopnjačom Potemkin, Građaninom Kaneom i ostalim filmovima koji su redefinirali, oblikovali i revolucionalizirali sedmu umjetnost stoji i Snjegujica i sedam patuljaka Walta Disneyja. Ta pionirska adaptacija popularne bajke braće Grimm prvi je dugometražni animirani film uopće, čime je stvoren novi filmski žanr koji je promijenio budućnost Hollywooda i svjetskog filma. Iako postoji i dvostruko DVD izdanje i ovo s jednim diskom izvrsno je jer nudi digitalno restauriranu sliku (4:3) i zvuk (5,1) te vrlo bogate dodatke. Izbornik je duhovito animiran, sa čarobnim zrcalom kao vodičem kroz dodatke, a uz nekoliko manjih dodataka filmofile će razveseliti informativan dokumentarac o nastanku filma. Posebna je poslastica audiokomentar Walta Disneyja, koji je sklopljen iz arhiviranih audiozapisa danas pokojnoga kralja animacije.

Vertikalna granica (Vertical Limit), DVD/VHS

slika

Avanturistički spektakl dokazanog i pouzdanog zanatlije Martina Campbella (Goldeneye, Mask of Zorro) stvoren je za medij kao što je DVD. Gledanje ovoga filma na videu i DVD-u uistinu se razlikuje kao dan i noć. Ova akcijska ekstravagancija o sukobu čovjeka i moćne prirode uopće nije tako loša kao što se o njoj pisalo. Glumačka je ekipa solidna, a film nudi pregršt odlično režiranih acijskih vratolomija i napetih prizora na zaleđenim planinskim vrhovima svijeta u čistokrvnom holivudskom žanrovskom eskapizmu. Kvaliteta slike (1,85:1), a posebno atraktivnog zvuka (5,1) oduševit će i najveće čistunce, a dodaci su odlični: audiokomentar redatelja, dokumentarac o snimanju, kinonajave, kratki film »National Geographica«, sedam kraćih priloga o vrlo zahtjevnu snimanju u autentičnim prirodnim uvjetima itd. Nažalost, nema hrvatskih podnaslova.

Nedodirljivi (The Untouchables), DVD

slika

Osamdesete su godine na glasu kao bezlične i bezidejne kad je o američkom filmu riječ. Iako u tome ima dosta istine, i tada su se snimali dobri filmovi, a jedan je od njih i Nedodirljivi Briana DePalme iz 1987, uz Coppoline i Scorseseove mafijaške drame zasigurno jedan od najpopularnijih filmova toga podžanra. U tom majstorskom prikazu prohibicije tridesetih i čikaške vladavine Ala Caponea DePalma je pokazao sav svoj raskošni zanatski talent i oko za vizualni prosede, što kulminira prizorom na željezničkom kolodvoru, neskrivenom parafrazom Ejzenštejnove montažne majstorije u Odeskim stepenicama u Oklopnjači Potemkin, a za svoj sjajan nastup policijskog veterana Sean Connery osvojio je Oscara. Nažalost DVD je veliko razočaranje: slika u kinoformatu (2,35:1) je kao i remasterirani zvuk (5,1) no osim kinonajave nema nikakvih dodataka. Šteta.

Stjepan Hundić

Vijenac 202

202 - 29. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak