Vijenac 202

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

Gostovanje u Zagrebu

Nakon riječke, u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu gostovat će 29. i 30. studenoga i Drama osječkog pandana. Ima zločina i zločina Augusta Strindberga u režiji Zlatka Svibena osječku je praizvedbu imala u svibnju i neslužbeno slovi za najbolje dramsko ostvarenje osječkog HNK u prošloj sezoni. U crnoj komediji o moralu i osobnosti igraju Saša Anočić, Nela Kočiš, Jelena Rebić, Hrvoje Barišić...

Premijera splitskog GKM-a

Treća ovosezonska premijera očekuje Gradsko kazalište mladih u Splitu 3. prosinca. Nakon Don Quijotea i Victora ili djece na vlasti na redu su Moliereove Pomodarke, u režiji i adaptaciji Ognjena Sviličića, filmskog redatelja kojem će ovo biti kazališni debi. U komediji o uvijek istim novim bogatašima igra cijeli glumački ansambl splitskog GKM-a, no nekoliko glavnijih uloga igraju Vinko Mihanović, Luka Škaro, Franko Strmotić, Jolanda Tudor, Nada Prodan i Filip Radoš.

Kerempuh miliji od Hollywooda

Goran Višnjić će u Satiričkom kazalištu Kerempuh gostovati u Brešanovoj Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja 4. prosinca.

Krležini dani u Osijeku

Ovogodišnji simpozij Krležini dani održat će se pod tematskom odrednicom Hrvatska dramska književnost i kazalište — inventura milenija u Osijeku od 4. do 7. prosinca, a popratni program obuhvaća i svakodnevna gostovanja. Tako će 4. prosinca u Osijeku Epilog Teatar igrati Gavranovo Sve o ženama, a dan poslije Talijanska drama riječkoga HNK Krležinog Michelangela Buonarrotija. Stazićeva Pljuska kazališta Kerempuh u Osijeku igra 6. prosinca, a gostovanja na ovogodišnjim Krležinim danima zatvara performans Čovjek stolac zagrebačke BAD Company.

Kroatenlager u Gavelli

...napunit će se premijerno 8. prosinca. Naslov Kroatenlager obuhvaća tekstove Miroslava Krleže Hrvatski bog Mars, Hrvatska rapsodija, U logoru, Vučjak i Pijana noću dramaturšku cjelinu od tri i nešto malo više sati trajanja. Režiju golema projekta potpisuje Zlatko Vitez, koji je za ovu prigodu iz Gavellina kadrovskog fundusa, prošlog i budućeg, izvukao maksimum, čitaj: od Emila Glada do Janka Rakuše. Zbog očekivana trajanja, Kroatenlager bi trebao, uz dvije stanke, počinjati u 19 sati.

Obnova u Rijeci

Na stotu obljetnicu rođenja Ödöna von Horvátha, 9. prosinca, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci priprema svečanu obnovu Priča iz Bečke šume, predstave koju je prije pet godina režirao Zlatko Sviben. Alma Prica i Alen Liverić igraju ispred cijelog dramskog i dijela baletnog ansambla, pojačanih orkestrom. Prije same predstave u foajeu kazališta Neovisna kazališna produkcija TRAFIK izvest će kratki komad Magdalene Lupi Neposlušni građanin, nadahnut von Horváthovim djelom.

Igor Ružić

Vijenac 202

202 - 29. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak