Vijenac 202

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Svjetski dani glazbe 2005. u Zagrebu

Zagreb Muzički biennale Zagreb bit će domaćin Svjetskih dana glazbe 2005. godine.

GLAZBENI GLOBUS

Svjetski dani glazbe 2005. u Zagrebu

slika

Zagreb Muzički biennale Zagreb bit će domaćin Svjetskih dana glazbe 2005. godine. Svjetski dani glazbe godišnja su manifestacija festivalskoga tipa u organizaciji Međunarodnog društva za suvremenu glazbu (ISCM). Mjesto događanja Dana mijenja se svake godine: domaćin netom završenih Dana 2001. bio je Japan, 2002. bit će to Hong Kong, a 2003. Slovenija.

Renata Pokupić višestruki laureat natjecanja u Češkoj

Karlovy Vary Hrvatska pjevačica Renata Pokupić osvojila dvije prve nagrade (u kategorijama solo popijevke i opernih arija) te dvije posebne nagrade (za najbolju interpretaciju Mozartovih i Dvoűákovih skladbi) na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Antonin Dvoűák u Karlovym Varyma, donosi »Vjesnik« od 10. studenoga. Na natjecanju je sudjelovalo više od četrdeset pjevača iz deset zemalja. Kao dio nagrade mladu mezzosopranisticu čeka uloga Dorabelle iz Mozartove opere Cosi fan tutte u Praškoj operi te nastup na Mozartovu festivalu u Pragu.

Seli li se milanska Scala?

slika

Milano Četvrtoga ožujka 2001. gradonačelnik Milana Gabriele Albertini i intendant La Scale Carlo Fontana objavili su da će zbog radikalnih restauracijskih zahvata Teatro alla Scala zatvoriti svoja vrata početkom 2002, a ponovno ih otvoriti tek 2004. godine. Projekt obnove procijenjen je na 56 000 000 eura, a obnova bi trebala donijeti porast programa za 25 posto, najsuvremeniju tehnologiju, nove prostore te čak dvostruko veći broj sjedećih mjesta. Ansambl milanske opere trebao bi se početkom siječnja 2002. preseliti u La Bicoccu, sjeveroistočno predgrađe Milana; tamo je, naime, na negdašnjim Pirellijevim eksperimentalnim plantažama za proizvodnju sintetičke gume spomenuti industrijski gigant 1985. počeo graditi veliki centar s istraživačkim laboratorijima, sveučilištem i kampom, institutom za neurologiju, trgovačkim centrima, parkovima i otmjenim kućama te novim kazalištem. Čini se, međutim, da prebacivanje u Teatro degli Arcimboldi neće proći bez problema. Carlo Vitali na stranicama »Andantea« piše kako su izvođači kazališta, visoko cijenjeni odbor arhitekata Vittorio Gregotti Associati International, bliski Pirellijevi partneri koji su do projekta došli internim natječajem. Ubrzo po potpisivanju ugovora javili su se predstavnici Udruge milanskih arhitekata te nekolicina vijećnika milanskih oporbenih stranaka s upozorenjem o neispravnosti ugovorenoga posla, pozivajući se na uputu Europske unije o transparentnosti tržišnog natjecanja prema kojemu su svi važniji javni radovi podložni javnom natječaju. Kao rezultat njihova prosvjeda, talijanski je sud slučaj prijavio Europskom sudu časti u Luxembourgu, a ovaj je, nakon punih pet godina (!), 12. srpnja 2001. donio odluku prema kojoj je ugovor o gradnji potpisan 1997. između Pirellija i gradonačelnika Albertinija bez valjanosti. Prva predstava u novom kazalištu s 2383 sjedeća mjesta i 6500 četvornih metara prostora, Traviata Giuseppea Verdija najavljena je za 19. siječnja 2002. godine. Hoće li, međutim, ansambl Scale planiranu predstavu odigrati u novom ili starom kazalištu te hoće li uskoro doista početi obnova stare Piermarinijeve operne kuće iz 1778. ovisit će, čini se, ponajprije o političarima i njihovim međusobnim nagodbama. Promatrači već sada tvrde da pravnici zadovoljno trljaju ruke očekujući dobar ulov i pune ruke posla: http://www.teatroallascala.org/.

Muzeologija: Händel House Museum

slika

London Osmoga studenoga u Londonu, na adresi 25 Brook Street, na kojoj je George Frederick Händel živio trideset i šest godina (od 1710, kad mu je bilo dvadeset i pet godina, pa sve do smrti 1759) otvoren je Händel House Museum. Muzej je rezultat predana rada i istraživanja njegove kuratorice Jacqueline Riding. Charlotte Higgins u »Guardianu« piše da je kuća vjerna kopija originala, osim što su slike visoke vrijednosti (među kojima su se nalazili Watteau i Rembrandt) sad zamijenjene onima Händelove sopranistice Faustine Bordoni, a izgubljeno izvorno pokućstvo, pak, zamijenjeno stilskim inačicama i dvama čembalima na kojima će u radnom vremenu muzeja imati priliku vježbati londonski studenti glazbe. U prizemlju kuće nalazi se prodavaonica odjeće, do muzeja na katu dolazi se pravim liftom iz 18. stoljeća, a i susjedstvo ima prigodnu glazbenu prošlost: na broju 27 godina 1968/69. boravio je nitko drugi doli Jimi Hendrix! (http://www.handelhouse.org/, http://www.gfhandel.org/handelhouse/).

Borko Špoljarić

Vijenac 202

202 - 29. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak