Vijenac 202

Film

Glumci iz sjene

Sergi Lopez

Jedan od najtraženijih i najzaposlenijih glumaca današnje francuske kinematografije Španjolac je rođen u katalonskom gradu Vilanovi Y La Geltru 22. prosinca 1965.

Glumci iz sjene

Sergi Lopez

Jedan od najtraženijih i najzaposlenijih glumaca današnje francuske kinematografije Španjolac je rođen u katalonskom gradu Vilanovi Y La Geltru 22. prosinca 1965. — Sergi Lopez, punim imenom Sergi Lopez Y Ayats.

Krepke tjelesne građe, pravi nježni div otvorena i vedra pogleda te ljupka mekana osmjeha, preko svojih glumljenih likova jednako prikladno izražava nevinost plišana medvjedića kao i sociopatsku kompleksnu zlobu, što je najočitije vidljivo u njegovim dvjema najvećim uspješnicama — Harry, vašdobronamjerni prijatelj Dominika Molla i Pornografska veza Frederica Fonteynea. Bio on naime ubojica sa sklonošću prema kuhanim jajima ili dječački kuštrav senzibilan ljubavnik, karizma i velikodušnost koje zrače iz njegove pojave neosporni su. Ove dvije uloge (kao i mnoge druge) priskrbile su mu brojne prestižne nagrade, dok je njegovo prvo priznanje bilo ono za ulogu prodavača cipela u Manuel Poirierovoj pikarskoj avanturi Western iz 1997. godine. Zanimljivo je pritom spomenuti da je Lopezov filmski debi bio u filmu istoga redatelja — La Petite Amie d'Antonio iz 1992.

Također je glumio i u rodnoj Španjolskoj; uz Victoriju Abril nastupio je u Entre las Piernas, te uz Carmen Mauru u Arde Amor, a u Španjolskoj održava i kontinuitet glumljenja na kazališnim daskama.

Sergi Lopez, inače razoružavajući miljenik široke publike (doduše nedovoljno poznat u nas), pred kojim je blistava karijera, radoznalošću djeteta nastavlja istraživati nove svjetove i karaktere.

Katarina Marić

Vijenac 202

202 - 29. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak