Vijenac 202

Film

Film na prvi pogled: Ghosts of Mars, red. John Carpenter

Razočaravajući SF-vestern

Legendarni John Carpenter europsku je premijeru svoga posljednjeg filma Ghosts of Mars održao ne nedavno završenu filmskom festivalu u Veneciji

Film na prvi pogled: Ghosts of Mars, red. John Carpenter

Razočaravajući SF-vestern

Legendarni John Carpenter europsku je premijeru svoga posljednjeg filma Ghosts of Mars održao ne nedavno završenu filmskom festivalu u Veneciji dok su se za njim vukle ne baš pozitivne američke kritike. Nakon Briana De Palme (Misija na Mars), odnosno Antonyja Hoffmana (Crveni planet) i autor kultnih ostvarenja kao što su Tamna zvijezda, Noć vještica, Napad na policijsku stanicu, Stvor, Bijeg iz New Yorka itd., pridružio se trendovskom nizu (neuspješnih) filmova o Marsu. Za razliku od dva spomenuta u Carpenterovoj verziji Mars je odavno koloniziran, no problemi nastaju kada se slučajno oslobađaju zli duhovi pradavne marsovske civilizacije koji prijete potpunim uništenjem ljudi na crvenom planetu. Vjerojatno samo najzagriženiji karpenterovci neće biti razočarani filmom Ghosts of Mars: iako je riječ o simpatično staromodnu filmu prepoznatljiva Carpenterova rukopisa, koji zgodno reciklira neke žanrovske predloške, od tog se priznatog i dokazanog autora s pravom očekuje više i bolje.

Filmaš koji nikada nije htio snimati velike filmove tijekom devedesetih je poprilično vrludao: nakon izvrsna horora U raljama ludila naredao je ne baš uspješne Village of the Damned, Bijeg iz Los Angelesa i Vampire, a ni Ghosts of Mars nije neki korak naprijed. Ispod ljušture SF-horora Ghosts of Mars zapravo je vestern, žanr koji je Carpenteru uvijek bio blizak srcu i s kojim je u karijeri tako često koketirao. I sadržajem i formom riječ je dakako o neobičnu vesternu, jer Ghosts of Mars feministički je vestern trash-ikonografije u kojem se policajka (šerifica) udružuje s ubojicom (revolverašem) u borbi protiv najmračnijih sila zla. Njega tumači reper Ice Cube, a nju Natasha Henstridge, koja je u posljednji tren zamijenila Courtney Love, ozlijeđenu na snimanju. Film se u hrvatskim kinima očekuje u prosincu.

Stjepan Hundić

Vijenac 202

202 - 29. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak