Vijenac 202

Glazba

VITALNO

Parni valjak, Kao nekada

VITALNO

Parni valjak, Kao nekada

slika

U vrijeme kada sam se spremao ispisati ove retke, ušao sam u redakciju »Vijenca« i spoznao da novine više nemaju glavnog urednika. Između njega i novog broja ispriječio se infarkt. Vrijeme kojim čovjek misli kako raspolaže, tako je na ovaj, sasvim uobičajeno okrutan način, pokazalo da na svijetu nije lako znati kakav će sutra biti dan. Kao nekad, uvijek i još, nadam se, mnogo puta, CD je prihvatio mali disk.

Zagrebačka rock skupina i dalje je sam vrh hrvatske rock ponude. O tome nema razloga odveć razmišljati. To je tako i kraj. Svaki njihov album objavljivan je s te pozicije. Standardi albuma uživo postavljeni su fantastičnim komercijalnim uspjehom i artističkom kreativnošću albuma Live in ZKM. Kako novim dupljakom uživo ponoviti već dobro poznatu priču o svemu? Činjenice govore kako izbor legendarnog mjesta kultnog Studentskog centra odmah mora asocirati na nešto kvalitetno. Ne zaboravimo, SC je šezdesetih pojam rocka, a novi val svakoga se petka i više odvijao uživo pred masama zainteresiranih. S druge strane, gdje su ta pomalo herojska, adrenalinska vremena u kojima je joint bio gotovo maksimum aditiva. Svirka uživo i jeftino domaće pivo bili su dovoljni. Parni valjak donosi na novoustanovljenom labelu Master Music dvadeset i četiri dobro poznate pjesme u novim, opuštenim, gotovo session verzijama. U gostima su mu bili i Oliver i klapa (?!), Nina Badrić i Husov idol iz dana Grupe 220 Drago Mlinarec, a o svim silnim fantastičnim glazbenicima da i ne govorimo. Koliko god mi prigovarali da sada ne opisujem pjesmu po pjesmu, to u ovom slučaju zaista nije potrebno. Držim da album trebate imati i sami se pozabaviti razlozima za mnoštvo domišljenih i promišljenih poteza kojim je Valjak pošteno nastavio svoju impresivnu karijeru. Meni su oni uvijek bili koncertna atrakcija i stoga ovaj album vrijedi kao logična potvrda spomenute teze. Pjesme koje su odabrane kao podloga glazbenoj igri uživo stvar su osobnog ukusa ili prosudbe, ali sumnjam da će netko biti jako nezadovoljan. Sasvim suprotno, Parni valjak ovim djelom nije naplaćivao slavu na istim jaslama, već pošteno, profesionalno i vrlo organizirano ponudio jedan od najvažnijih domaćih diskografskih proizvoda godine na izmaku. Favorit: Uvijek kad ostanem sam, uz Dragu Mlinareca. Sjajno.

Elton John, Songs From The West Coast

slika

Časna riječ, nisam recenzirao Eltona Johna od... Mislim da nisam nikad, osim osvrta na sjajni londonski koncert u Royal Albert Hallu, kada je sam s perkusionistom Rayom Cooperom tri sata zabavljao prepunu dvoranu. Elton John osim u sedamdesetima uvijek mi je bio pojam ljige za starije, situirane i pomalo dosadnjikave tipove. Iskreno, album Songs From The West Coast strašno podsjeća na Eltonove najbolje dane sedamdesetih, kada je sjajnim glasom pjevao jednostavne, melodične pjesme s pametnim tekstovima Bernieja Taupina. Goodby Yellow Brick Road, Bennie and the Jets i slične, toliko su mi se vratile u sjećanje nakon slušanja ovog albuma da ga jednostavno moram preporučiti. Elton John nije samo pjevač, on je izvrstan pijanist i na ovom albumu se to itekako osjeća. Dvanaest pjesama donosi potpunost najbolje atmosfere po kojoj je Sir Elton i poznat. I baš kao u slučaju Parnog valjka, pozivam vas da sami otkrijete u kojoj su pjesmi homoseksualne teme, gdje je AIDS motiv, koje su one obične, ljubavne... I sve to možete bez velika napora. Elton John, najbolja ploča u posljednjih dvadeset i pet godina, dakle još od prije punka. Čovječe.

Aleksandar Kostadinov

Vijenac 202

202 - 29. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak