Vijenac 202

Književnost

KNJIŽEVNI GLOBUS

Objavljuje se posljednji roman Douglasa Adamsa

Posljednji, nedovršeni roman britanskog autora Douglasa Adamsa bit će objavljen sljedeće godine, na prvu obljetnicu njegove smrti.

KNJIŽEVNI GLOBUS

Predane nacionalne književne nagrade

SAD Autor Jonathan Franzen ovogodišnji je dobitnik čuvene, 52. po redu, Nacionalne književne nagrade za roman The Corrections, priču o američkoj obitelji u raspadu. Franzen je izazvao kontroverzu kad je prije nekoliko mjeseci odbio da njegovu knjigu u svojoj emisiji predstavi Oprah Winfrey. Među finalistima za roman bile su i Louise Erdrich i Jeniffer Egan. U ostalim kategorijama nagrađeni su Andrew Solomon za The Noonday Demon: An Atlas of Depression, studiju depresije, i Virginia Euwer Wolff za True Believer u kategoriji knjige za mlade. Alan Dugan nagrađen je za Poems Seven: New and Complete Poetry, a Arthur Miller je dobio Nacionalnu književnu medalju za izniman doprinos američkoj književnosti.

Umro Ken Kesey

slika

SAD U Oregonu je u šezdeset i šestoj godini preminuo Ken Kesey, najpoznatiji po romanu Let iznad kukavičjeg gnijezda. Ken Kesey, u dobi od dvadeset i sedam godina, debitirao je Letom iznad kukavičjeg gnijezda, zasnovanim na vlastitim iskustvima koje je stekao radeći u veteranskoj bolnici u Kaliforniji. Njegov drugi roman, Sometimes a Great Notion, priča o obitelji drvosječa iz Oregona, ekraniziran je 1971. Svjetsku je slavu stekao 1975, kad je Miloš Forman za film po njegovu prvom romanu dobio četiri Oscara. Tijekom šezdesetih Kesey i njegovi prijatelji zvani Merry Pranksters putovali su po Sjedinjenim Državama autobusom dijeleći LSD, a vozač autobusa bio je Neil Cassady, glavni lik iz romana Jacka Kerouaca On the Road. Njihove doživljaje opisao je Tom Wolfe u knjizi The Electric Kool-Aid Acid Test, dok je sam Kesey o tome napisao knjigu Further Inquiry.

Objavljuje se posljednji roman Douglasa Adamsa

slika

Velika Britanija Posljednji, nedovršeni roman britanskog autora Douglasa Adamsa bit će objavljen sljedeće godine, na prvu obljetnicu njegove smrti. A Salmon of a Doubt, šesti dio njegove serije The Hitch-Hiker's Guide to the Galaxy sklopljen je iz tekstova pronađenih na Adamsovu kompjutoru nakon njegove iznenadne smrti u svibnju. Serija o skupini putnika po galaksiji koji preživljavaju uništenje Zemlje postala je bestseler, prodan u četrnaest milijuna primjeraka diljem svijeta. A Salmon of a Doubt bit će objavljen kao dio zbirke, zajedno s kasnijim Adamsovim tekstovima, uključujući članke, dijelove njegove internetske stranice i scenarij za dugo očekivani film po seriji.

Predane nagrade Goncourt i Prix Decembre

Francuska Autor Jean-Christophe Rufin dobitnik je ovogodišnje Nagrade Goncourt, najvažnije francuske književne nagrade, za svoj roman Rouge Brésil, priči o francuskom osvajanju Brazila u 16. stoljeću. Žiri Goncourta glasovao je čak šest puta kako bi se odlučio između triju finalista, osim Rufina, Marca Lambrona za Etrangers dans la nuit i Michela Houellebecqa za kontroverzni Plateforme. Osim toga, predana je i ugledna nagrada Prix Decembre, dotirana s 200.000 franaka, spisateljici Chloe Delaume za roman Le cri du sablier. U žiriju nagrade sjedili su između ostalih glumica Jeanne Moreau i autor bestselllera Philippe Sollers. U knjizi dvadesetosmogodišnja autorica, kojoj je ovo drugi roman, opisuje svoje djetinjstvo.

Nepoznati rukopis i novo izdanje Thomasa Bernharda

slika

Austrija Neobjavljeni rukopis austrijskoga pisca Thomasa Bernharda, koji je umro 1989. godine, pronađen je u Salzburgu. Dramu, koju je Bernhard napisao tijekom studija, knjižar iz Salzburga prodao je antikvarijatu u Beču za 423.000 eura. Polubrat autora, Peter Fabjan, koji je za rukopis znao, tvrdi da je on ukraden iz muzeja u Salzburgu, a da bi i on sam rado posjedovao original za Zakladu Thomasa Bernharda, ali nema novca za to. Inače, izdavač Suhrkamp iz Frankfurta, najavio je ponovno objavljivanje sabranih djela Thomasa Bernharda u dvadeset i dva sveska, koja će obuhvaćati njegove romane, kratku prozu i drame. Objavljivanje se planira za jesen sljedeće godine. Bernhard je 1970. dobio Nagradu Georg Büchner, a među najpoznatijim su mu djelima Ein Fest für Boris, Die Jagdgesellschaft i Der Präsident.

Muzej prodaje do sada nepoznati Kleistov rukopis

Njemačka Do sada nepoznat rukopis Heinricha von Kleista ponuđen je na jednoj aukciji u Berlinu. Kleistov muzej u Frankfurtu prodaje taj raritet za 70.000 maraka, a riječ je o varijaciji Goetheove pjesme Über allen Gipfeln ist Ruh. Prema procjeni muzeja rukopis potječe iz razdoblja između 1808. i 1809. godine, doba kad se Kleist bavio Goetheom, a pripadao je staroj židovskoj bankarskoj kući Warburg u Hamburgu. Kleistov muzej osim toga na aukciju je dao i pismo Thomasa Manna iz 1930.

Iva Krtalić-Muiesan

Vijenac 202

202 - 29. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak