Vijenac 202

Likovnost

LIKOVNI GLOBUS

Mladi Rembrandt

Staatliche Museen Kassel, Galerija starih majstora u dvorcu Wilhelmshöhe predstavlja izložbu The Mystery of the Young Rembrandt kao dio velikog projekta koji treba rasvijetliti okolnosti i školovanje mladoga Rembrandta.

LIKOVNI GLOBUS

Izložbe

Mladi Rembrandt

slika

Kassel Staatliche Museen Kassel, Galerija starih majstora u dvorcu Wilhelmshöhe predstavlja izložbu The Mystery of the Young Rembrandt kao dio velikog projekta koji treba rasvijetliti okolnosti i školovanje mladoga Rembrandta. Uz izložbu predstavljena su i najnovija znanstvena istraživanja koja bacaju novo svijetlo na djela ranog Rembrandta. Velik broj izloženih djela omogućava posjetiteljima uvid u Rembrandtovo eksperimentiranje te probleme današnjih atribucija. Izložba je otvorena do 27. siječnja, a informirajte se na http://www.museum-kassel.de

Agatha i arheologija

slika

London U British Museumu do 24. ožujka sljedeće godine otvorena je izložba posvećena utjecaju arheologije na djela poznate spisateljice Agathe Christie. Njezino sudjelovanje u iskapanjima u Nimrudu, Uru i Ninivi, uz rame sa suprugom Maxom Mallowanom, na izložbi je dokumentirano, uz arheološke nalaze i filmove, fotografije te arhiv koje je stvarala sama Agatha. Izložba Agatha Christie and Archeology — Mystery in Mesopotamia otkriva nam tako drugu stranu medalje njezina nadahnuća. Provjerite na http://www.thebritishmuseum.ac.uk.

Novo iz Ludwiga

slika

Köln Zbirka Irene i Petera Ludwiga u Kölnu popunjena je s osamdeset djela iz svih radzoblja umjetnosti 20. stoljeća. Predstavljanje noviteta iz zbirke trajat će sve do 20. siječnja 2002, a među izloženim su djelima Degasovi pasteli s kraja 19. stoljeća, ali i Cai Guo-Qiangove instalacije iz 1999. godine. Između njih nalaze se djela Matissea, Kleea, Braquea, Wolsa, Lichtensteina, Rauschenberga, Johnsa te veliki broj skulptura, objekata, fotografija i videoradova: http://www.museenkoeln.de/ludwig/index.html

Živjeti zauvijek

slika

Philadelphia Korejska umjetnica Lee Bul postavila je u Fabric Workshop and Museum futurističku instalaciju u obliku malog vozila u koje posjetitelji uđu i, izolirani od vanjskog svijeta, izvode karaoke uz orginalne projekcije videobrojeva. Ta instalacija uvelike sliči onoj na Venecijanskom bijenalu 1999. Prema autorici ona je djelomice roadtrip, a djelomice odiseja u svemiru. Izložba Lee Bul: Live Forever traje do 5. siječnja, a zanima li vas ta umjetnica, pogledajte njezinu stranicu http://www.leebul.com ili stranicu izložbe http://www.fabricworkshopandmuseum.org.

Knjige

slika

John Kline, Matisse Portraits, Yale University Press, 2001. U ovoj knjizi na otprilike tri stotine stranica John Kline prvi put u cjelini obuhvaća Matissea kao slikara portreta i autoportreta, usredotočujući se na pitanja istinitosti prikaza i ekspresije karaktera. Kline odnos portretist — portretirani ne smatra samo umjetničkim nego i društvenim. Na dvije stotine ilustracija Kline dokazuje različitost ciljeva u Matisseovom slikarstvu portreta i autoportreta, a i uspoređuje ih s drugim autorima poput Picassa, Kirchnera ili Bonnarda.

Časopisi

slika

»Artforum«, November 2001. Jedan od najstarijih časopisa koji se bavi umjetnošću, »Artforum«, u svom broju od studenog, koji je još u tisku, donosi kao glavnu temu eseje i kratke osvrte na nesretne događaje u New Yorku 11. rujna. Uz velik broj ostalih članaka, pregleda i osvrta na trenutne izložbe po svijetu, internetsko izdanje časopisa na adresi http://www.artforum.com donosi i mogućnosti pregleda starijih izdanja, mnogobrojne linkove, novosti i još mnogo toga. Možete se i pretplatiti on-line.

Internet

slika

http://www.albertina.at Ovo je službena internetska stranica jedne od najvećih i najvrednijih svjetskih zbirki grafičke umjetnosti. Bečka Albertina trenutno u posjedu ima šezdeset i pet tisuća crteža i milijun grafika. Velika arhitektonska rekonstrukcija i proširenje, prema ideji arhitektonskoga dvojca Steinmayera i Maschera, započeta ljeti 1999, trebala bi biti završena do jeseni sljedeće godine. Do tada uživajte u virtualnoj Albertini i njezinoj zbirci i povijesti, prošlim izložbama i projektima te publikacijama.

Marko Kružić

Vijenac 202

202 - 29. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak