Vijenac 202

Film

FILMSKA ČETVRT

Lopovi u Las Vegasu

Tradicionalno bogatu predbožićnu filmsku ponudu u američkim kinima upotpunit će 7. prosinca kriminalistička akcijska komedija Ocean's Eleven aktualnoga oskarovca Stevena Soderbergha (Traffic).

FILMSKA ČETVRT

Hrvatsko oko američke psihe

slika

Američka glumica ukrajinskoga podrijetla Mila Kunis (Get Over It) tumači glavnu ulogu u nastavku prošlogodišnje horor drame Američki psiho, čiji je direktor fotografije — zagrebački snimatelj Vanja Černjul (Vidimo se, Noć za slušanje). U režiji Morgana J. Freemana (Desert Blue) deset milijuna dolara vrijedan American Psycho II: All American Girl dosad je najveća produkcija u kojoj sudjeluje tridesettrogodišnji Černjul otkako je 1995. stigao u Sjedinjene Države i tamo nastavio svoju snimateljsku karijeru. Magistriravši na Tisch School of the Arts pri New York University Vanja Černjul u posljednjih je šest godina radio s nekoliko mladih američkih redatelja pri čemu se izdvajaju filmovi Bleach i ovogodišnji sudionik venecijanske Mostre The Rain. American Psycho II doživjet će pak premijeru 26. travnja 2002, a uz Milu Kunis kao preživjelu brucošicu Rachelle iz prvoga dijela, fasciniranu okrutnim umorstvima, ispred Černjulovu kamere glumio je i William Shatner (serijal Zvjezdane staze) u ulozi njezina profesora na koledžu.

Brazilska krvna osveta

slika

Povijesna drama Abril Despedaçado novi je film brazilskoga redatelja Waltera Sallesa, premijerno prikazan u konkurenciji proteklog Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Tri mjeseca poslije, točnije 12. prosinca, Sallesova priča s početka 20. stoljeća o mladiću Tonhu, kojem otac zapovjedi osvetiti ubojstvo starijeg brata, kreće u američka kina kao brazilski kandidat za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji najboljega filma na neengleskom jeziku. Za potrebe tamošnje kinodistribucije Abril Despedaçado preimenovan je u Behind the Sun, a prema prvim prognozama lako bi se mogao naći među pet pretendenata na nagradu Američke akademije. Četrdesetpetogodišnjem je redatelju to već uspjelo 1999. s hitom Central do Brasil, za koji je dobio i Zlatnog medvjeda u Berlinu godinu dana prije. U Abril Despedaçado snimljenu prema romanu Ismaila Kadaréa, glavne uloge tumače Rodrigo Santoro kao Tonho te José Dumont i Rita Assemany kao njegovi roditelji.

Lopovi u Las Vegasu

slika

Tradicionalno bogatu predbožićnu filmsku ponudu u američkim kinima upotpunit će 7. prosinca kriminalistička akcijska komedija Ocean's Eleven aktualnoga oskarovca Stevena Soderbergha (Traffic). U devedeset milijuna dolara skupoj produkciji o pljački triju najvećih kasina u Las Vegasu (Bellagio, The Mirage, Treasure Island) vođu jedanaestorice lopova Dannyja Oceana glumi George Clooney (Tri kralja), dok mu u provali što pomaže, što odmaže doslovce all-star ekipa: Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia, Don Cheadle i Soderberghova Erin Brockovich — Julia Roberts. Film je inače nova inačica istoimenoga klasika iz 1960. redatelja Lewisa Milestonea, čiji je Clooney bio Frank Sinatra, Pitt Dean Martin, a Julia Angie Dickinson.

Knjiga

Anđeo ispred objektiva

slika

http://www.amazon.com Objavljena 20. studenog, fotomonografija Marlene Dietrich: Photographs and Memoires autora Jean-Jacquesa Naudeta predstavlja čuvenu njemačku glumicu i ikonu američkoga filma Marlene Dietrich (1901-1992) na 288 stranica biranih fotografija iz privatnog i umjetničkog života, sačuvanih pisama i sjećanja suradnika. Od sjećanja najdojmljivija su ona pokojnoga redatelja Josefa von Sternberga, koji ju je i proslavio u Plavom anđelu i Maroku. Cijena: 28 dolara.

Časopis

Freak je, al' je naš

slika

http://www.kinematografi.hr/freak.htm Besplatni filmski mjesečnik koji izdaju zagrebački Kinematografi »Freak« upravo je proslavio pola godine izlaženja potvrđujući se kao jedna od hvalevrijednih novosti u radu tvrtke. Informirajući čitatelje o novim i tek nadolazećim filmovima u hrvatskim kinima, »Freak« ima uzore u francuskom »Le Spectateuru« i britanskom »Flicku«. Promo-zine čija je glavna urednica Ina Čavlina može se nabaviti u predvorjima kinodvorana i srodnih javnih mjesta.

CD

Knock out uz orkestar

slika

http://www.amazon.com/ Mjesec dana uoči Božića i premijere biografske drame Ali redatelja Michaela Manna (Probuđena savijest) o najuspješnijim godinama boksačke legende Muhammeda Alija kojega glumi Will Smith (Državni neprijatelj), objavljen je i CD s petnaest pjesmama iz filma. Glazbenike po cijeni od 16, 99 dolara predvode Alicia Keys, Al Green i David Elliot te Aretha Franklin sa skladbom Ain't No Way.

Internet

Will s Bel Aira

slika

http://www.geocities.com/Hollywood/ Geocitiesova stranica posvećena Willu Smithu kao trenutačno najpopularnijem afroameričkom glumcu, ima sve što zanima njegove obožavatelje: biografiju, filmove, intervjue i linkove. Čeka se samo oskarovska nominacija za nastup u Aliju.

Boško Picula

Vijenac 202

202 - 29. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak