Vijenac 202

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

KRONIKA DOGAĐAJA

Dubrovnik

Kao sedamnaestu knjigu u biblioteci Posebna izdanja MH Dubrovnik objavila je knjigu Stijepa Mijovića Kočana Sred zavičajnih nebesa. Urednik je knjige. koja nosi podnaslov Stare i nove pjesme te pripovijesti u stihovima, Luko Paljetak.

Gospić

MH Gospić objavila prvu zbiku pjesama Miroslava Zdunića Kad nas otme vrijeme. Zbirka od šezdesetak pjesama podijeljena je u tri ciklusa Štivo životno, štivo ljubavno i štivo svakojako.

Metković

Hrvatsko kulturno društvo Napredak u Zadru predstavilo je knjigu Jurice Jurića Nema veće ljubavi u izdanju Matice hrvatske Metković. Knjiga je nadahnuta Domovinskim ratom na Južnom bojištu.

Zadar

U trobroju »Zadarske smotre« (br. 4-6, 1998), časopisa MH Zadar za kulturu, znanost i umjetnost, objavljen je peti svezak zbornika Domaća rič. Zbornik sadrži građu s pete smotre posvećene mjesnim govorima zadarskoga kraja, koja se održavala 17. i 18. prosinca 1998. Opsežna građa, prikupljena na 710 strana, podijeljena je u četiri cjeline: Govori zadarskoga kruga (rasprave), Izvorni prilozi (građa), Umjetnički prilozi, Iz drugih naših krajeva.

Čitluk

1-20. studenoga 2001. u Dvorani župnoga ureda u Čerinu u organizaciji Matice hrvatske Čitluk izloženo je 27 radova Franje Primorca koji je Akademiju likovnih umjetnosti završio 1988. u Sarajevu. Primorac je sudjelovao na više likovnih kolonija od Prevlake do Vukovara i na prostorima Bosne i Hercegovine te na stotinjak skupnih i dvanaest samostalnih izložaba.

MH Čitluk objavila je kalendar za 2002. pod naslovom Slatki šumski plodovi zemlje Hercegovine. Kalendar su pripremili Andrija Stojić i fra Kornelije Kordić, a autor je fotografija Ćiril Raič. Uz svaku biljku zabilježen je i njezin latinski naziv, a slike su opisane s nekoliko rečenica koje donose vrijedne i zanimljive podatke.

Kaštela

7. studenoga prigodnom svečanošću obilježena 30. obljetnica utemeljenja ogranka MH u Kaštelima.

Slavonski Brod

7. studenoga 2001. MH Slavonski Brod, KKD Ivana Brlić-Mažuranić, Gimnazija Matija Mesić i Klasična gimnazija Fra Marijan Lanosović organizirali su u KKD Ivana Brlić-Mažuranić koncert komornog ansambla Zagreb piano trio.

MH Slavonski Brod organizirala je u Gradskoj knjižnici veliku izložbu knjiga koje je središnjica Matice hrvatske objavila u posljednjih deset godina. U istom prostoru 12. studenoga 2001. u povodu dvjestotoga broja o povijesti »Vijenca« i koncepciji sadašnjeg uredništva govorio je Mladen Kuzmanović, glavni urednik novina Matice hrvatske za književnost, umjetnost i znanost. Istu večer »Hrvatsku reviju« predstavio je glavni urednik Mladen Klemenčić, koji je govorio o prvom broju obnovljenoga tečaja »Hrvatske revije«. O ulozi Matice hrvatske u povijesti i u sadašnjem kulturnom trenutku te o vrijednosti Matičinih knjiga govorio je potpredsjednik MH Stjepan Sučić.

Nova Gradiška

U Mjesecu hrvatske knjige MH Nova Gradiška 7. studenoga 2001. organizirala je u OŠ »Ljudevita Gaja« predstavljanje knjige Leksikon hrvatskoga jezika i književnosti. Uz autore Marka Samardžiju i Antu Selaka knjigu je predstavio glavni tajnik Matice hrvatske Stjepan Damjanović. Promociji su prisustvovali članovi MH Nova Gradiška, profesori i učitelji te učenici osnovnih i srednjih škola.

Varaždin

7. studenoga 2001. u Studijskoj čitaonici Gradske knjižnice predstavljena je knjiga Bogomraki Vladimira Malekovića, povjesničara umjetnosti, likovnoga kritičara i književnika. O knjizi su govorili glavni urednik »Vijenca« prof. dr. Mladen Kuzmanović, Ernest Fišer te sam autor. Književnu večer organizirali su MH Varaždin i Gradska knjižnica i čitaonica Metel Ožegović.

Sarajevo

8-10. studenoga 2001. trajali su Dani Matice hrvatske u Sarajevu. 8. studenoga predstavljen je prvi svezak iz edicije Hrvatska književnost BiH u 100 knjiga, djelo Mirka Marjanovića Leksikon hrvatskih književnika Bosne i Hercegovine od najstarjih vremena do danas. O knjizi su govorili recenzenti prof. dr. Josip Baotić i prof. dr. fra Marko Karamatić. 9. studenoga u Maloj galeriji franjevačkog samostana Sveti Anto otvorena je izložba umjetničkih djela iz pinakoteke toga samostana. O umjetničkom blagu franjevačke provincije opširno je govorila povjesničarka umjetnosti Snježana Mutapčić te fra Petar Perica Vidić, predsjednik MH Sarajevo. U Bijeloj dvorani samostana izloženo je i dvjesto knjiga središnjice i udruga MH o kojima je govorio potpredsjednik MH Stjepan Sučić.

10. studenoga u Narodnom pozorištu Sarajevo održan je koncert S Maticom kroz folklorno nasljeđe. Nastupio je Folklorni ansambl Turopolje iz Velike Gorice te kulturno-umjetnička društva Herceg Stjepan iz Ljubuškoga, Saobraćajac iz Sarajeva i Ravnica iz Oštre Luke — Boka kraj Orašja. Trodnevni program bio je priređen u povodu pete obljetnice djelovanja MH u Sarajevu.

Osijek

8-11. studenoga 2001. u Osijeku i Pečuhu trajala je književno-znanstvena priredba Treći Slamnigovi dani — modernitet druge polovice 20. stoljeća, postmodernitet. U suradnji s Katedrom za kroatistiku Sveučilišta u Pečuhu predstavljeno je stvaralaštvo Ivana Slamniga te jedanaest knjiga hrvatskih autora. Organizatori priredbe su Pedagoški fakultet, MH Osijek, Galerija likovnih umjetnosti iz Osijeka, Hrvatski znanstveni zavod i Odsjek za kroatistiku u Pečuhu.

Vinkovci

9. studenoga 2001. u MH Vinkovci predstavljen je roman Ivana Aralice Ambra. Uz Aralicu knjigu je prdstavio urednik Josip Pavičić.

Split

9-15. studenoga 2001. u Splitu, Dugopolju i Muću održani su 9. dani MH Split. Uz izložbe i predavanja predstavljeno je djelovanje MH iz Makarske, Blata na Korčuli, Zadra, Mostara, Ploča i Splita. Održana je i večer Tina Ujevića, u povodu 110. obljetnice njegova rođenja.

Vesna Zednik

Vijenac 202

202 - 29. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak