Vijenac 202

Glazba

METROPOLITAN

Ivica i Marica na mini britanskoj turneji

English Pocket Opera Company (nasljednica Camberwell Pocket Opere) na svojoj mini-turneji po Londonu tijekom studenog (30) i prosinca (11, 13. i 14) izvodi operu Ivica i Marica njemačkoga skladatelja Engelberta Humperdincka.

METROPOLITAN

Opera

Premijera Wagnerova Tannhäusera u Linzu

Landestheater u Linzu u subotu, 2. prosinca, u 18.00 sati premijerno prikazuje Wagnerovu operu Tannhäuser. Opera će se moći vidjeti i 8, 17. i 26. prosinca. Glazbeno vodstvo Tannhäusera potpisuje Wolfgang Bozic, režiju Stefan Herheim, a scenografiju i kostimografiju Kathrin Susan Brose.

Ivica i Marica na mini britanskoj turneji

slika

English Pocket Opera Company (nasljednica Camberwell Pocket Opere) na svojoj mini-turneji po Londonu tijekom studenog (30) i prosinca (11, 13. i 14) izvodi operu Ivica i Marica njemačkoga skladatelja Engelberta Humperdincka. Kome je London pri ruci, neka se dobro zabavi!

Knjiga

Riccardo Muti u Scali

slika

Trideset godina nakon prvoga susreta Riccarda Mutija s milanskom Scalom izdana je knjiga naslova Riccardo Muti alla Scala. Knjiga je s jedne strane biografija, ali je s druge strane rezultat sjećanja orkestra i zbora na način kako je slavni dirigent s njima radio. Zato je Rizzolijev trogodišnji rad na ovoj knjizi zapravo gesta zahvalnosti cijeloga kazališta Riccardu Mutiju. Knjiga obiluje fotografijama i posterima, izdalo ju je milansko kazalište Teatro alla Scala, a uredio Alberto Triola.

CD

Mozartov Don Giovanni

slika

Deutsche Grammophone Gesellschaft izdalo je integralnu izvedbu Mozartova Don Giovannija gdje zborom i orkestrom Bečke državne opere ravna Wilhelm Furtwängler. Premda perfekcionisti tvrde da je Furtwängler inače bolji u Čarobnoj fruli, svi su se kritičari složili da je ova izvedba Don Giovannija posebna. U programskoj je knjižici CD-a Gottfried Kraus napisao: »Rijetka je prilika da se na ovakav način iskusi Mozartov višeslojni genij, koji se u cijeloj povijesti kazališta može usporediti jedino sa Shakespeareovim.« Naslovne uloge Don Giovannija na CD-u izvode: Cesare Siepi, Deszö Ernster, Elisabeth Grümmer, Anton Dermota, Lisa della Casa, Otto Edelmann, Walter Berry i Erna Berger.

Mjuzikl

Kosa u Beču

Bečki Rhaimund Theater svakoga dana osim ponedjeljka u 19.30 (nedjeljom u 18.00) izvodi mjuzikl Galta MacDermonta Hair. Karte se mogu rezervirati i putem Interneta na adresi http://www.musicalviena.at.

Ponovno ispričana Priča sa zapadne strane

slika

U suradnji s aranžerom i skladateljem Williamom Davidom Brohnom, inače dobitnikom Nagrade Tony, violinist Joshua Bell (publika ga pamti kao sudionika u filmu The Red Violin) snimio je suitu West Side Story, zasnovanu na glazbi Leonarda Bernsteina. Vijest o pojavi CD-a (Sony Classical ŠSK 89358Ć) oduševila je i Bellove i Bernsteinove obožavatelje. »Za mene je Bernstein glazba sâma«, rekao je violinist u razgovoru za Deutsche Grammophone. »On je i izvodio i skladao, a ljudi koji rade i jedno i drugo imaju sasvim drukčiji osjećaj glazbe — osjećaj koji čini vrlo živim. Taj se osjećaj ponekad gubi u klasičnoj glazbi, jer smo tu tako čvrsto vezani uz notni tekst.«

Irena Paulus

Vijenac 202

202 - 29. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak