Vijenac 202

Film

Boško Picula

Brzo kradi, vozi žestoko

Brzi i žestoki, red. Rob Cohen

Brzo kradi, vozi žestoko

Brzi i žestoki, red. Rob Cohen

Još od starorimskih vremena omiljena je zabava najširega pučanstva s relativno sigurna mjesta dobra pogleda eskapistički promatrati događaje u kakvoj borilačkoj areni. Cezarovi su se baštinici tako zabavljali gladijatorima, divljim životinjama i nevinim kršćanima, srednjovjekovno plemstvo i plebs višednevnim viteškim turnirima, a suvremenici televizije i inih masovnih medija i dan-danas uživaju u desetinama sportova koji za razliku od događaja u Koloseumu ne broje mrtve, nego pozamašne svote na bankovnim računima.

No, nisu samo sportaši suvremeni gladijatori, nego i mnoštvo glumaca koji se u našim odveć tromim očima, brzo i žestoko izmjenjuju na filmskim vrpcama u mraku kinodvorana. Što brže i žešće, to bolje. Barem za onu publiku kojoj je novi film redatelja Roba Cohena (Zmajevo srce, Svjetlost dana) prvobitno i namijenjen: tinejdžerima i mlađim punoljetnicima u frenetičnoj utrci za stjecanjem identiteta. Ipak, Cohenov kriminalistički akcijski spektakl Brzi i žestoki s punim pravom nosi epitet najvećeg ovoljetnog iznenađenja u američkim kinima sa zaradom od gotovo 145 milijuna dolara. Priča u maniri B-filmova s konca sedamdesetih i produkcija u stilu A-projekata s početka 21. stoljeća, gledatelje je privukla iz najmanje dva razloga, ne računajući neizbježnu romancu i decibele hard rocka.

Prvi je upravo zaplet o genijalnom vozaču sportskih automobila Dominicu, kojega losanđeleska policija sumnjiči za niz krađa kamiona natovarenih luksuznom robom, i njegovu prijateljstvu s naoko vjernim Brianom, željnim kako uspjeha u ilegalnim noćnim utrkama, tako i razotkrivanja stvarnih Dominicovih poslova...

Drugi je razlog svojevrsna originalnost filma, dakako samo kad je riječ o recentnim filmskim naslovima, čiju je sagu o suludo brzim automobilima i njegovim vozačima, u pojedinim sekvencama, osobito onoj završnoj, maestralno montirao Peter Honess, nominiran za Oscara za rad u L. A. povjerljivo.

Konačno, dvojica (ne)očekivano proslavljenih glavnih glumaca, Spielbergov štićenik Vin Diesel (Spašavanje vojnika Ryana) i Paul Walker, sa sigurnošću mogu očekivati nove noradrenalinske udare u žilama svojih holivudskih karijera. Jer svršetak filma Brzi i žestoki jednostavno vapi za nastavkom. Bržim, žešćim i skupljim.

Boško Picula

Vijenac 202

202 - 29. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak