Vijenac 201

Film

VIDEOVIZOR

VIDEOVIZOR

Titan A. E., VHS

slika

Cjelovečernji animirani film Titan A. E. doživio je komercijalnu propast u kinima, što je rezultiralo zatvaranjem animiranog odjela unutar moćne holivudske kompanije 20th Century Fox. Nakon gledanja ovog suhoparnog i neinventivnog crtića loši rezultati nisu iznenađenje, no iznenađuje činjenica da nitko unutar filmskog studija nije na vrijeme shvatio da je riječ o projektu kojemu je propast zajamčena. Ova SF avantura pati od više problema: priča koja se zbiva tisuću godina u budućnosti i govori o sukobu šačice preživjelih Zemljana i izvanzemaljaca koji su uništili ljudsku civilizaciju i zbrisali čitav planet nemaštovita je i prežvakana tisuću puta, likovi su jednodimenzionalni, negativci potpuno nezanimljivi, a animacija gotovo na razini televizijskih uradaka, što je danas, kada dominira odlična digitalna animacija, velik nedostatak. Kome je uopće namijenjen Titan A. E.?

Tigar i zmaj (Crouching Tiger, Hidden Dragon), DVD/VHS

slika

Kada jedan kung-fu spektakl na kineskom jeziku samo u američkim kinima prekorači magičnu granicu od sto milijuna dolara, onda je jasno da je riječ o nečemu posebnom. I zbilja, Tigar i zmaj čudo je od filma: spoj povijesnog borilačkog epa i ljubavne drame značenjski je višeslojan film i istinska vizualna poezija u pokretu. Ang Lee napokon je dobio sva priznanja koja odavno zaslužuje, jer riječ je o jednom od najdarovitijih filmaša danas. Ne treba ni reći da je gledanje Tigra i zmaja na DVD-u prvorazredan doživljaj: prekrasna widescreen slika (2,35:1) naglašava svu raskoš produkcije i vizualnu imaginaciju autora uz odličan zvuk (5,1) kao nadgradnju. Dodaci su bogati: dokumentarci o snimanju, intervjui, audiokomentar redatelja i scenarista, kinonajave, filmografije, itd. Jedini je minus što DVD ne nudi hrvatske podnaslove.

Carrie, DVD

slika

Uz Stand by Me, The Shining, Misery i The Shawshank Redemption, Carrie je nedvojbeno najuspješnija ekranizacija nekog romana Stephena Kinga. Brian DePalma pokazao je svojim inventivnim remek-djelom još sredinom sedamdesetih da tinejdžerski (horor) filmovi mogu biti itekako zanimljiv podžanr, a Sissy Spacek u ulozi frustrirane srednjoškolke s telekinetičkim sposobnostima ostvarila je jednu od najdojmljivijih ženskih uloga u povijesti kinematografije. Za svoj dvadeset i peti rođendan ovaj je filmski klasik objavljen na posebnom DVD- izdanju: digitalno obrađena slika (widescreen 1,85:1) oštra je, lijepih boja i bez oštećenja, a zvuk je pretvoren u 5,1 zapis pa ponekad bljesne i poneki surround-efekt. Dodaci su primjereni slavljeničkom izdanju: dva iscrpna dokumentarca s intervjuima glavnih glumaca i autora, prilozi o snimanju filma i pisanju romana itd.

Superman 1 i 2, DVD

slika

Ekranizacija popularnog stripa mogla je rezultirati trećerazrednim šundom, no umjesto toga dobili smo nadahnut spektakl koji i danas postavlja standarde kad je o filmovima o superjunacima riječ. Balansiranje između akcijske fantastike i humora maestralno je proveo u djelo Richard Donner, Gene Hackman kao zli Luthor pokazao je veliki komičarski talent, a Christopher Reeve jednostavno je nezamjenjiv kao Superman. DVD-izdanje vrhunsko je. Film uključuje osam dodatnih minuta, slika u kinoformatu (2,35: 1) i zvuk (5,1) digitalno su obrađeni i zadovoljavaju najviše DVD standarde, a dodaci su impresivni: audiokomentar redatelja, tri polusatna dokumentarca o produkciji, izbačeni prizori, glumačke audicije, prilozi za DVD-ROM itd. Objavljen je i odličan nastavak Richarda Lestera: slika je odlična, zvučni zapis samo stereo, a menu nudi tek kinoforšpan.

Istinite laži (True Lies), DVD

slika

James Cameron sinonim je za kvalitetan holivudski blockbuster. Dovoljno je sjetiti se uistinu sjajnih filmova kao što su Bezdan, Aliens, Titanic ili pak oba Terminatora za potvrdu te teze. Spomenutim se naslovima pridružuje i jedan od najboljih akcijskih filmova devedesetih, Istinite laži, u kojima Cameron maestralno spaja vrhunsku akciju i obiteljsku komediju u spektakularnu verziju humanijega Jamesa Bonda u interpretaciji Arnolda Schwarzeneggera. Gledanje Cameronova akcijskog hita na DVD-u pravi je audio-vizualan doživljaj: kinoformat slike (2,35:1) veoma je atraktivan, a posebno je zadovoljstvo vrhunski višekanalni zapis koji nudi pregršt zvučnih efekata i surround-delicija. DVD nema hrvatski prijevod, no pravo je razočaranje dodatni materijal, koji nudi samo kinoforšpan: to je možda znak da nam se uskoro sprema special edition izdanje.

Ćelija (The Cell), DVD/VHS

slika

U ovom neobičnom trileru o serijskom ubojici s elementima fantastike Jennifer Lopez pomoću high-tech tehnologije doslovno ulazi u um psihopata. Takav sinopsis omogućio je redatelju Tarsemu Singhu — Indijcu na radu u Hollywoodu — zbilja velike mogućnosti, no iako film nudi mračne i nelagodne prizore koji nisu za svakoga, sve se na kraju svodi na operetnu tapiseriju u čijim su se slikovitim bojama i mefistovskim oblicima likovi i smisao potpuno izgubili. Za slikovno tako raskošan film DVD je savršen medij: bogat kolorit i vizualne ekstravagancije maksimalno dolaze do izražaja u widescreen-formatu (2,35:1), a i zvuk (5,1) odličan je. Dodaci su vrlo bogati: Tarsemov audiokomentar, izbačeni prizori, prilog o zahtjevnoj produkciji, niz vinjeta o specijalnim efektima uz mogućnost izbora kuta gledanja, interaktivni psihološki test, izolirani soundtrack itd.

Projekt: Vještice iz Blaira (The Blair Witch Project), DVD

slika

Takozvana najveća senzacija 1999. godine obična je bezvezarija koju je svjetska kritika uzdigla u nebesa iz snobovsko-artističkih pobuda. Svaka čast redateljsko-scenarističkom dvojcu Daniel Myrick/Eduardo Sanzhez na marketinškoj bravuri: pomoću Interneta i izmišljenoga dokumentarca o nestalim studentima svoj su amaterski videozapis od pedesetak tisuća dolara pretvorili u blockbuster koji je zgrnuo dvjesto i pedeset milijuna i tako postao najisplativiji film u povijesti kinematografije. Na DVD-u sve to skupa ima još i manje smisla: kako je riječ o ultrajeftinoj produkciji, format slike je televizijski (4: 3), zvuk stereo, a njihova kvaliteta zbog autorske amaterske koncepcije slaba. Ako ste štovatelj ove velike filmske prijevare, zanimat će vas i dokumentarac o legendi vještice iz Blaira te novootkriveni materijal koji su autentični koliko i film, te tri kinonajave.

Svjedok (Witness), DVD

slika

Cijenjeni australski redatelj Peter Weir (Galipolje, Godina opasnog življenja, Društvo mrtvih pjesnika, Trumanov show) upravo je ovim izvanrednim filmom debitirao u Hollywoodu, oduševio kritiku i postigao komercijalni uspjeh zaokruživši sve dvama Oscarima za scenarij i montažu od ukupno osam nominacija. Riječ je o originalnom, zanimljivom i neobičnom trileru s romantičnom pričom koji nam približava komunu Amiša — sekte koja i danas živi na potpuno isti način kao što su to činili i u 17. stoljeću — u kojem je Harrison Ford zablistao u jednoj od svojih najboljih uloga. DVD izdanje nije baš najbolje: widescreen slika (1,78:1) osrednje je kvalitete i zrnasta jer za razliku od zvuka koji je pretvoren u 5,1 zapis nije prošla digitalnu obradu. I dodatni je materijal vrlo skroman: kinonajava filma te kraći intervju s Peterom Weirom, koji se prisjeća rada na Svjedoku.

Stjepan Hundić

Vijenac 201

201 - 15. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak