Vijenac 201

Kazalište

TEATROSKOP

TEATROSKOP

HNK Split — Krovna udruga

Nakon Gavelle i &TD-a, zagrebački redatelj Mario Kovač došao je i do prve režije u HNK, ali onom splitskom. Crna komedija scenarističko-novinarskog dvojca Ivica Ivanišević — Ante Tomić naslova Krovna udruga prva je dramska premijera tog kazališta i predstavit će se 16. studenog u hotelu Ambasador. Problematika oslobađanja stanova pretočena je u duhovite, ponekad i nadrealne prizore hrvatskih devedesetih, u kojima će generacijske i nacionalne jazove rješavati Milan Pleština, Snježana Sinovčić-Šiškov, Sanja Prnjak, Dara Vukić, Milivoj Beader, Neno Srdelić, Nikola Ivošević, Ilija Zovko i Sveto Punker.

Dibuk u HNK

»Jedan od vrhunaca ne samo židovske nego i svjetke dramske literature«, legenda u četiri čina Dibuk Salomona Rappaporta bit će prva ovosezonska dramska premijera zagrebačkoga HNK, najavljena za 17. studenog. Dibuk na hebrejskom označava dušu grešnika koja utočište nalazi u drugom živom tijelu, a na pozornici HNK to će u režiji Zlatka Boureka odigrati Ivana Boban, Tomislav Stojković, Ivka Dabetić, Livio Badurina, Kruno Šarić, Mirta Zečević i drugi. Glazbu za predstavu napisao je Alan Bjelinski, svjetlo je oblikovao Miljenko Bengez, a koreografiju osmislila Blaženka Kovač. Dramaturški Dibuka potpisuje Sanja Ivić, za kostime je zadužena Diana Kosec-Bourek, dok je scenografski posao preuzeo, dakako, redatelj.

Muškarac bez brkova u Karlovcu

Karlovački Zorin dom, nakon dugih godina restauracije, otvorit će svoja kazališna vrata 18. studenog, premijerom komedije Što je muškarac bez brkova, inače prvim projektom nove dramske scene zagrebačkoga HNK, koja realni prostor u Zagrebu još traži. Adaptaciju i režiju prozne uspješnice Ante Tomića potpisuje Aida Bukvić, uz dramaturšku pomoć Lade Kaštelan. Kostime i scenu napravili su Željko Nosić i Dinka Jeričević, a kao glazbeni i jezični savjetnik predstave potpisan je Mate Matišić. Stanovnike Smiljeva, sela Dalmatinske zagore, predstavit će Siniša Popović, Vedran Mlikota, Ecija Ojdanić, Barbara Prpić, Barbara Vicković, Franjo Kuhar, Duško Ljuština, Ivan Brkić...

Kad dubrovačko sunce zađe

Redateljica Tea Gjergjizi u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića priprema komad Feđe Šehovića Kad sunce zađe. Tu pravu dramu s elementima komedije scenografski je opremila Vesna Režić, za kostime je zadužena Martina Franić, a igraju Niko Kovač, Nina Hladilo, Glorija Šoletić, Mirej Stanić i Hrvoje Sebastijan. Premijera se očekuje 23. studenog.

Atentatori u &TD-u

Praizvedba Atentatora novog komada Tomislava Zajeca, hvaljena mlađeg prozaika i dramatičara čija je posljednja uspješnica bio John Smith, princeza od Walesa u ZKM-u, najavljena je za 25. studenog u Teatru &TD. Redatelj je ponovno Dražen Ferenčina, a u priči o pomaknutoj obitelji kojoj obveza dohranjivanja stoji na putu do novih stambenih kvadrata angažirani su Vida Jerman, Predrag Vušović, Natalija Đ orđević, Maja Petrin, Hrvoje Kečkeš i Zvonko Festini.

Nagrade — slijede

Dan D hrvatskoga glumišta trebao bi biti 24. studenog, kad će se najprije u podne dijeliti nagrade Tito Strozzi, a u poslije u večernjem terminu i nagrade hrvatskoga glumišta. Ovogodišnju svečanost režira Saša Broz prema scenariju Tene Štivičić i Željka Vukmirice.

Igor Ružić

Vijenac 201

201 - 15. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak