Vijenac 201

Film

FILMSKA ČETVRT

Špijun iza Kineskog zida

Nekoliko dana kasnije, 21. studenog, u američka kina stiže još jedan mogući hit.

FILMSKA ČETVRT

U Daruvar na Reviju

slika

Od 23. do 25. studenog u Daruvaru se priređuje 33. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva čiji su organizatori Hrvatski filmski savez, daruvarsko Pučko otvoreno učilište i Daruvarske toplice. Na Reviji će biti prikazani najnoviji filmski i videoradovi autora iz udruga okupljenih u Hrvatski filmski savez, kao i samostalnih autora iz Hrvatske, te hrvatskih državljana koji djeluju u inozemstvu. Sukladno pravilima, na tu su se tradicionalnu filmsku manifestaciju mogli prijaviti samo filmski i videoradovi koji do sada nisu sudjelovali ni na jednoj državnoj reviji, uz uvjet da najmlađi autori moraju biti barem srednjoškolci. Revija je natjecateljskoga karaktera, a najbolje uratke, prema načelima UNICA-e, proglasit će posebni ocjenjivački sud koji imenuje Izvršni odbor Hrvatskog filmskog saveza na prijedlog organizatora.

British kind of magic

slika

http://harrypotter.warnerbros.co.uk/ Do prije tri godine, točnije rujna 1998, nitko nije znao tko je Harry Potter, da bi objavljivanjem četiriju knjiga u nizu o njegovim pustolovinama u školi za čarobnjake taj mali literarni junak postao općim mjestom popularne kulture diljem svijeta. Filmska je industrija reagirala strelovito, pa će se ekranizacija prvoga dijela sage o Harryju Potteru britanske književnice Joanne Kathleen Rowling već 16. studenog naći u tisućama kinodvorana u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Ddržavama i Kanadi, a potom i na najzabitijem kinoplatnu na Zemlji. Isključivo britansku glumačku ekipu, prema autoričinoj želji, predvodi dvanaestogodišnji Daniel Radcliffe kao zelenooki Harry, dok mu društvo čine vršnjaci Emma Watson i Rupert Grint, te odrasli kolege Maggie Smith, Rik Mayall i John Cleese. Spektakl Harry Potter i kamen mudraca, vrijedan čak 125 milijuna dolara, režirao je pak Amerikanac Chris Columbus (Sam u kući, Mrs. Doubtfire — Tatica u suknji) uz pomoć čarobnjaka iz nekoliko tvrtki za specijalne efekte, među ostalim, iz ILM-a i Rhythm & Hues.

Špijun iza Kineskog zida

slika

Nekoliko dana kasnije, 21. studenog, u američka kina stiže još jedan mogući hit. U središtu zapleta akcijske drame Spy Game naći će se CIA-in operativac Nathan Muir, čije umirovljenje odgađa uhićenje njegova nasljednika Toma Bishopa, kojega kineske vlasti optuže za špijunažu. Dakako, Muir će pohitati osloboditi svog (ne)suđenog baštinika, ali mu posljednji posao u službi neće biti nimalo jednostavan... Najatraktivnija su imena u filmu imena njegovih glavnih glumaca, Roberta Redforda (Žalac, Svi predsjednikovi ljudi) kao starijeg, i Brada Pitta (Sedam, 12 majmuna) kao mlađega kolege u špijunskom dvojcu. Spy Game, realiziran na lokacijama u Americi, Europi i Sjevernoj Africi, redateljsko je djelo Britanca Tonyja Scotta (Top Gun, Grimizna plima), mlađeg brata uspješnog Ridleyja, a glavnu žensku ulogu u toj poprilično muškoj produkciji tumači Catherine McCormack (Hrabro srce) u ulozi aktivistice za ljudska prava i — srce Brada Pitta.

Knjiga

Čarobnjakova mama

slika

http://www.amazon.com Idolatrije oko Harryja Pottera ne bi nikad ni bilo da ga nije tako vješto osmislila njegova autorica Joanne Kathleen Rowling odlučivši se na pisanje priče o dječaku koji se predano školuje na čudnovatoj Hogwarts School of Witchcraft and Wizardy. No, do jučer anonimna književnica i sama je postala literarno zanimljiva, pa u knjizi Lindsey Fraser Conversations with J. K. Rowling kroz formu intervjua na 96 stranica potanko opisuje svoj život i nenadanu slavu. Cijena uoči premijere filma: 4,99 dolara.

Časopis

Totalno digitalno

slika

http://www.totaldvd.net/ Dio pravog booma tiskovina specijaliziranih za DVD format reprodukcije filmova čini i britanski mjesečnik »Total DVD«, koji u 31. broju (studeni, 2001) najavljuje DVD s Fantomskom prijetnjom Georgea Lucasa kao najtraženijim ovogodišnjim izdanjem, te donosi niz filmskih kritika i članaka o digitalnoj pohrani filmova i novim DVD-playerima. Internetska stranica lista broji 2600 recenzija, a njegovo papirnato izdanje stoji 3,95 funta.

CD

Hip-hop u praonici

slika

http://www.amazon.com/ Nezahvalne uloge pariranja Harryju Potteru u američkim kinima na dan početka distribucije 16. studenog prihvatio se samo film The Wash redatelja D. J. Pooha (3 Strikes), sočna komedija o dvojici cimera zaposlenih u autopraonici. Posve drukčija od favorizirane fantazije, The Wash će publiku ponajprije privući protagonistima, glazbenicima Dr. Dreom i Snoopijem Doggom, te CD-om punim hip-hopa i rapa.

Internet

Što je novo u Hrvatskoj?

slika

http://www.hfs.hr/savez/ Hrvatski filmski savez okuplja neprofesijske filmske i videoudruge u Hrvatskoj, a naslijedio je Kinosavez Hrvatske osnovan 1963. Sve o njegovim aktivnostima i nakladničkoj djelatnosti možete doznati na ovoj grafički jednostavnoj, ali sadržajno preglednoj stranici.

Boško Picula

Vijenac 201

201 - 15. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak