Vijenac 201

Arhitektura

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Schindler u Beču

Retrospektivna izložba znamenitog arhitekta Rudolpha Michaela Schindlera (1887-1953) nakon američke turneje pristigla je u Europu i 13. studenog otvorena u bečkom Muzeju primijenjenih umjetnosti (MAK).

ARHITEKTONSKI GLOBUS

Nagrada Stirling centru Magna

slika

Najuglednija britanska godišnja nagrada za arhitekturu, koju dodjeljuje Kraljevski institut britanskih arhitekata (RIBA), nosi ime legendarnog majstora arhitekture Jamesa Stirlinga (1926-92), a ove je godine pripala londonskoj praksi Wilkinson Eyre Architects za ostvarenje centra Magna u Rotherhamu. Svečanost dodjele nagrade održana je u Velikom dvorištu British Museuma u Londonu 20. listopada, a gala predstava emitirana je i putem nacionalne televizijske postaje Channal 4. Pobjednicima je uz priznanje uručen i ček na 20 000 britanskih funti. Iako su Wilkinson i Eyre tijekom devedesetih stekli zavidnu reputaciju, ponajprije spektakularnim ostvarenjima visećih mostova, njihova pobjeda ocijenjena je velikim iznenađenjem, jer su na kladionicama Nicholas Grimshaw i njegov projekt Eden smatrani sigurnim dobitnicima. Pored favoriziranog Grimshawa, Wilkinson i Eyre u finalnom žiriranju potukli su još pet finalista, poput Wilfordove Britanske ambasade u Berlinu i proširenja Nacionalne galerije portreta Dixona i Jonesa, a o arhitekturi centra Magna opširnije čitajte u susjednoj kolumni.

Arhitektura u sklopu festivala Japan 2001.

slika

Sveobuhvatno predstavljanje japanske umjetnosti i kulture britanskoj javnosti u okviru festivala Japan 2001. tijekom jeseni, barem što se arhitekture tiče, doživljava kulminaciju. U Manchesteru je do 14. prosinca postavljena izložba znamenitog arhitekta Kisha Kurokawe Metabolism and Recent Work, a u Bristolu, Manchesteru, Londonu i Glasgowu do 28. studenog interaktivnom izložbom DVD-a 4x4 Apartment Avant-Garde predstavljeni su projekti stambenih prostora vodećih japanskih arhitekata. Čarobnjak arhitekture od papira Shigeru Ban u velškom centru umjetnosti Breddfa instalirao je 14. listopada, kao trajni izložak, papirnatu varijantu tradicionalnoga čajnog paviljona u kojem je sve izrađeno od papira, pa čak i pokućstvo. U centru Building u Londonu do 1. prosinca može se razgledati izložba Japanese Housing 2001 Customer Focused Housing kojom su prezentirane japanske tehnologije stanogradnje, te nove projektantske metode i tehnike usmjerene potrebama korisnika, a u arhitektonskoj školi Bartlett do 16. studenog postavljena je izložba najznačajnijih radova arhitekta Tetsua Furuichia Critical Inconsistencies. Iscrpnu informaciju o svim događanjima u sklopu manifestacije Japan 2001. moguće je dobiti na adresi http://www.japan2001.org.uk.

Toyo Ito u Vicenzi

slika

Japanski arhitekt Toyo Ito posljednji je u nizu suvremenih arhitekata pozvanih da dizajniraju izložbenu instalaciju vlastitih arhitektonskih projekata u znamenitoj Palladijevoj bazilici u Vicenzi. Izložba koja ostaje otvorena do 2. prosinca donosi izbor najvažnijih Itovih ostvarenja — Toranj vjetrova u Yokohami (1986), Muzej u Naganu (1992), Sportsku dvoranu u Odateu (1997) te posljednje ostvarenje medijateke Sendai (2001), jedne od najzačudnijih suvremenih građevina u svijetu. Izložbeni seting uz inovativnu uporabu množine multimedijskih uređaja varijacija je trajne Itove teme transparentnosti. Središnju ovalnu sobu za projekcije, u kojoj su slike arhitekture nadopunjene glazbom Ryojija Ikede, poznatog skladatelja filmske glazbe, okružuje instalacija od dvadeset svjetlećih stupova, visokih 11 metara i osvijetljenih odozgo. Napete cilindrične forme, izvedene od lagana translucentnog tkanja, sadrže transparentne panele što istodobno služe kao projekcijski skrinovi i podloge za izlaganje maketa, a konačni je rezultat međusobno preklapanje tehnologije i poetike u fluktuirajućem meditativnom prostor.

Schindler u Beču

slika

Retrospektivna izložba znamenitog arhitekta Rudolpha Michaela Schindlera (1887-1953), u organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti iz Los Angelesa, grada u kojem je bečki arhitekt proveo najveći dio svoje profesionalne karijere, nakon američke turneje pristigla je u Europu i 13. studenog otvorena u bečkom Muzeju primijenjenih umjetnosti (MAK). Schindler je poznat kao jedan od pionira moderne arhitekture, koji je kreirao neke od najprovokativnijih kuća 20. stoljeća uključujući znamenitu Lovell Beach House u Newportu kao i vlastitu kuću i studio u Los Angelosu, u kojoj je danas smještena MAK-ova američka ekspozitura. O svom arhitektonskom pristupu Schindler je zapisao: »Nisam ni stilist ni funkcionalisti ni bilo koji drugi sloganist. Svaka od mojih kuća bavi se različitim arhitektonskim problemom, čija je egzistencija potpuno zaboravljena u današnjem vremenu racionalne mehanizacije. Pitanje da li je kuća stvarno kuća za mene je mnogo zanimljivije od činjenice da je izgrađena od čelika, stakla, kita ili toplog zraka«. Izložba koju ne bi trebalo propustiti ostaje u Beču do 10. veljače 2002.

Promocija novih izdanja Biblioteke Psefizma

slika

U biblioteci Francuskog instituta, u Preradovićevoj 40 u Zagrebu, 22. studenog u 19 sati bit će promovirana dva nova naslova Biblioteke Psefizma Naklade DAGGK (Društvo arhitekata, građevinara i geodeta Karlovca). Knjigu istaknutoga francuskog intelektualca Jeana Baudrillarda Simulakrum i simulacija, u prijevodu Zlatka Wurzberga, te knjigu antropologa svakodnevice Marca Augea Nemjesta Uvod u moguću antropologiju supermoderniteta, koju je prevela Vlatka Valentić, predstavit će urednik biblioteke Krešimir Rogina, nakladnica Mirjana Goršić, prevoditelji te pisac pogovora Baudrillardove knjige teoretičar Žarko Paić.

Vinko Penezić

Vijenac 201

201 - 15. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak