Vijenac 201

Glazba

METROPOLITAN

Premijera Trubadura u Essenu

U opernom dijelu programa Aalto-Musiktheater u Essenu ističe se premijera opere Trubadur Giuseppea Verdija

METROPOLITAN

Opera

Premijera Trubadura u Essenu

slika

Već je dugo vremena prošlo otkako je Aalto-Musiktheater u Essenu objavio program za studeni 2001. U opernom dijelu programa ističe se premijera opere Trubadur Giuseppea Verdija, koja će se održati 25. studenoga u 19,00 sati. Pod glazbenim vodstvom Stefana Soltesza naslovne će uloge pjevati Silvana Dussmann (Leonora), Marie-Helen Joël (Inez), Boris Statsenko (grof von Luna), Almas Svilpa (Ferrando), Ildiko Szönyi (Azucena), Mikhail Dawidoff (Manrico) i Herbert Hechenberger (Ruiz). No ako ste se odvažili otputovati u Essen na premijeru, odustanite, jer su karte rasprodane. Ako se požurite, možda dobijete karte za prvu sljedeću izvedbu u četvrtak, 29. studenoga u 19,30.

Godišnji plan Deutsche Oper u Berlinu

Deutsche Oper u Berlinu planira za sezonu 2001/2002. izvesti niz popularnih opera iz svih glazbenih razdoblja. Među njima su: Verdijeve opere Aida, Luisa Miller, Rigoletto, Traviata i Nabucco; Bizetova Carmen; Puccinijeve opere Tosca i La Bohéme; Orfej i Euridika Ch. W. Glucka; Mozartove opere Don Giovanni, Čarobna frula i Figarov pir; Fidelio L. van Beethovena; Humperdinckovi Ivica i Marica; Elektra i Kavalir s ružom Richarda Straussa; Wagnerove opere Tannhäuser«, Tristan i Izolda, Parsifal i Ukleti Holandez; Intolleranza Luigija Nona te Mojsije i Aron Arnolda Schönberga.

CD

Die Meistersinger von Nürnberg

Opera San Francisca izdala je CD s vrhunskom izvedbom opere Majstori pjevači Richarda Wagnera. Naslovne uloge izvodi pjevačka krema: Dietrich Fischer-Dieskau, Catarina Ligendza, Christa Ludwig, Placido Domingo, Horst R. Laubenthal i Roland Hermann, a zborom i orkestrom Njemačke opere iz Berlina dirigira Eugen Jochum. CD se za 69,98 USD može dobiti na http://www.sfopera.com.

Opereta

Opereta na Internetu

Opereta je s jedne strane glazbena vrsta koja sve više izumire, ali s druge je strane vječna forma koja i danas ima svoje obožavatelje. O opereti se može mnogo saznati i na stranici http://www.opereta.org, čiji naslov Operetta Now and Then veže i znakovit podnaslov Stranica za ljubitelja opereta i njezine povijesti.

Mjuzikl

Knjiga o Leonardu Bernsteinu

slika

Dugogodišnji menedžer opere Metropolitan, Schuyler Chapin, napisao je knjigu o vremenu kada je surađivao s Leonardom Bernsteinom, tada dirigentom Njujorške filharmonije. Knjiga Leonard Bernstein: Notes from a Friend govori o vremenu plodonosne suradnje Chaplina i Bernsteina (Chaplin je tada bio direktor izdavačke kuće Columbia Record's Masterworks), donosi brojne simpatične anegdote o Bernsteinu kao skladatelju i dirigentu te otkriva iznimnost i složenost Bernsteinove osobnosti.

Irena Paulus

Vijenac 201

201 - 15. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak