Vijenac 201

Fotografija

U FOKUSU

Nova fotomonografija o Zagrebu

Zagreb je dobio novu knjigu, koja u fotografskom mediju predstavlja život velegrada.

U FOKUSU

Izložba o fotografiji Dore Maar

slika

U minhenskoj Haus der Kunst otvorena je početkom listopada izložba o francuskoj umjetnici Dori Maar, nazvana Dora Maar and Pablo Picasso: Dangerous Love Affair (ostaje otvorena do 6. siječnja sljedeće godine). Osim što je bila poznata kao Picassova ljubavnica, Dora Maar prepoznata je i kao fotografkinja. Kustosica ove izložbe odlučila je ispričati priču o umjetnici, koncentrirajući se na njezin opus (na izložbi se nalazi sto pedeset njezinih fotogafija), a dio izložbe čine i različiti predmeti, odjeća i dokumenti vezani uz Doru Maar. Iako fokus izložbe nije poznata veza između dvoje umjetnika, izložene su dvije Picassove slike Weeping Woman i Portret Dore Maar. Budući da se Dora Maar kretala u društvu umjetnika koji su obilježili prošlo stoljeće, osam fotografija s izložbe portreti su Dore Maar koje su potpisali autori Man Ray i Brassai.

Mjesec fotografije u Bratislavi 2001.

slika

Od 31. listopada počinje međunarodna manifestacija Mjesec fotografije u Bratislavi. Program izložbi fotografija vrlo je raznovrstan jer okuplja na jednom mjestu autore različita profila i interesa, one koji rade u tradicionalnim tehnikama, a predstavljaju se i radovi nastali novim tehnologijama, točnije digitalnom kamerom (izložba Digital Olympus). U organizaciji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu ove godine sudjeluje fotografkinja Zlata Vucelić. Za autoričin opus karakterističan je rad u tradicionalnoj tehnici tonirane fotografije u sepiji, izvedene na fotografskom papiru. Izlaže dijelove dviju serija fotografija — Pučka raspela iz osamdesetih godina i Otok, koja ju je zaokupljala polovicom devedesetih. Organizator ove manifestacije, koja se inače održava svake godine, pripremio je izložbe slovačke fotografije od 1925. do 2000. (Modernizam — Postmodernizam — Postfotografija), slovenske umjetnice Aleksandre Vajd Borders, život poznate njemačke glumice Marlene Dietrich kroz fotografiju, izložbu Lewisa Carrolla (1832-1898), brazilskog fotografa Marija Crava Neta, pregled suvremene talijanske fotografije, Ukrajinca Anatolija Ivanoviča Marienka te radove profesora i studenata Nottingham Trent Universityja iz Velike Britanije, kao i suvremenu skandinavsku fotografiju Longing fro longing. Od samostalnih predstavljanja tijekom studenog moći će obići i retrospektivna izložba slovačkog umjetnika Fere Tomika, Takisa Roidakisa i Aivisa Smuldersa iz Latvije.

Nova fotomonografija o Zagrebu

slika

Zagreb je dobio novu knjigu, koja u fotografskom mediju predstavlja život velegrada. Autor fotomonografije je Nino Vranić, a tekst je potpisao Vladimir Maleković. Inače, knjiga je upravo nedavno predstavljena u Muzeju Mimara, gdje se može i pogledati izložba fotografa.

On line galerije

slika

http://www.photoeye.com internetska je stranica na kojoj se mogu pronaći infromacije o umjetničkoj fotografiji i mogućnostima njezine prodaje. Ove stranice namijenjene su kustosima, kolekcionarima, kritičarima i ostalim namjernicima koji se zanimaju za kupovanje književnih izdanja i samih fotografija, posredovanjem Photo-eyea, koji se specijalizirao tijekom dvadesetak godina. Ostale korisne informacije ove galerije odnose se na umjetnike koje predstavlja galerija Photo-eye u Santa Feu, fotografije Magnuma, te pojednosti o tehničkim mogućnostima opreme i fotografskih izvedbenih procesa.

Iva Brezovečki-Biđin

Vijenac 201

201 - 15. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak