Vijenac 201

Glazba

GLAZBENI GLOBUS

Lars von Trier režira Wagnerov Prsten

Proslavljeni danski redatelj Lars von Trier (45) režirat će Wagnerov Der Ring des Nibelungen na festivalu u Bayreuthu 2006. godine.

GLAZBENI GLOBUS

Levine dolazi u Boston

slika

Boston James Levine (58), dugogodišnji umjetnički direktor njujorške Metropolitan opere, naslijedit će u sezoni 2004/2005. Seijija Ozawu na mjestu šefa dirigenta Bostonskog simfonijskog orkestra. Transfer neće utjecati na broj Levineovih nastupa u Metu, opernoj kući s kojom je potpisao ugovor do 2008. godine (posrijedi je pedeset opernih predstava i oko 1,7 milijuna USD-a po sezoni), kao ni na suradnju s Minhenskom filharmonijom, s kojom ga veže ugovor do 2004. godine. Promatrači, pak, spekuliraju da će Levine zbog novih obveza morati raskinuti nekolicinu angažmana u Europi, među kojima i one u Bayreuthu, Salzburgu i Berlinu. Ozawa, koji je u Bostonu proveo punih dvadeset i devet godina postavši tako dirigent s najduljim stažem u povijesti Bostonskih simfoničara, 2002. preuzima umjetničko vodstvo Bečke državne opere.

Lars von Trier režira Wagnerov Prsten

slika

Bayreuth Proslavljeni danski redatelj Lars von Trier (45) režirat će Wagnerov Der Ring des Nibelungen na festivalu u Bayreuthu 2006. godine. »Poziv upućen von Trieru još je jedan dokaz naše odlučnosti da unaprijedimo festival i održimo ga uvijek svježim«, izjavio je uz vijest o redateljevu angažmanu Peter Emmerich, glasnogovornik festivala u Bayreuthu. Komentatori, pak, pišu kako bi taj potez mogao pomoći festivalu da sa sebe skine konzervativni image koji mu mnogi spočitavaju.

Tri dana Dorine glazbe u Bernu

slika

Bern Od 25. do 27. siječnja 2002. u Crkvi sv. Tome u švicarskom gradu Bernu Forum ženske glazbe (Frauen Musik Forum) organizira tri portret-koncerta hrvatske skladateljice Dore Pejačević (1885-1923). Uz nekoliko skladateljičinih komornih djela organizatori posebno najavljuju autoričin Glasovirski koncert u g-molu, op. 33, koji će izvesti Ludus Ensemble Bern i pijanist Hans Jörg Fink: http://www.frauenmusikforum-fmf.org/.

Natjecanja

Masterprize

slika

Amerikanac Pierre Jalbert (33), skladatelj i asistent na Sveučilištu Rice u američkoj državi Teksas, dobitnik je ovogodišnje nagrade Masterprize. Nagradu u vrijednosti od 30 000 funti sterlinga primio je za djelo In Aeternam. Nagrađenu, kao i skladbe preostala četiri finalista u izvedbi Londonskog simfonijskog orkestra i dirigenta Daniela Hardinga, možete čuti na http://www.masterprize.com/, http://www.ruf.rice.edu/˙jalbert/.

Nagrade

Gramophone Award

slika

Operna pjevačica Cecilia Bartoli umjetnica je godine prema dvadeset i peti put obznanjenim nagradama britanskog časopisa »Gramophone«. Španjolska operna zvijezda Victoria de los Angeles primila je nagradu za životno djelo, dok je snimka Londonske simfonije Ralpha Vaughana Williamsa u izvedbi Londonskog simfonijskog orkestra i Richarda Hickoxa za diskografsku kuću Chandos proglašena snimkom godine: http://www.gramophone.co.uk/.

Glazba i trgovina

Pad prodaje CD-a

Globalna prodaja snimljene glazbe pala je za pet posto u prvoj polovici ove godine. Analitičari tvrde da je pad uzrokovan ponajprije porastom kopiranja glazbe na prazne kompaktne ploče. Prodaja CD-R-ova, pržilica ili pekača, kako sve svoje usijane ljubimce zovu njihovi ponosni vlasnici, porasla je u prošloj godini za punih osamdeset posto. U Njemačkoj je, na primjer, prodaja albuma pala za trinaest, dok je prodaja CD-R-ova skočila za stotinu i trideset postotaka. »Širom Njemačke tijekom godine sprženo je stotinu trideset i tri milijuna CD-a; to je dva presnimljena na tri prodana CD-a«, upozorava Keith Jopling iz International Federation of Phonographic Industries. Tvrtke se pokušavaju domisliti uspješnim sustavima zaštite svojih proizvoda, no javljaju se i oni koji se protive takvim potezima. Britanski diskofili tako traže da se zaštićeni CD-i »korektno označe, tako da ljudi koji ih kupuju znaju što s njima dobivaju. Platiti 15 funti da biste postali dio eksperimenta kojega niste svjesni pomalo je nepristojno«, kaže Julian Midgley, glasnogovornik udruge Campaign for Digital Rights.

Internet

Deutsche Grammophon

Diskografska kuća Deutsche Grammophon pokrenula je ciklus razgovora s umjetnicima. Drugoga i 4. listopada gost u diskusiji bio je Reinhard Goebel, violinist i umjetnički voditelj ansambla Musica Antiqua Köln, a govorio je o glazbi obitelji Bach snimljenoj na novom CD-u Bachiana I. Istoga tjedna prof. dr. Anselm Gerhard, stručnjak za Verdijevu glazbu, odgovarao je na pitanja o slavnom talijanskom skladatelju. Sve prošle diskusije možete pročitati na http://www.deutschegrammophon.com/, a najave novih razgovora najlakše ćete saznati pretpišete li se na DG-ov »Newsletter«.

Borko Špoljarić

Vijenac 201

201 - 15. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak