Vijenac 201

Matica hrvatska

KRONIKA DOGAĐAJA

KRONIKA DOGAĐAJA

Čitluk Izašao treći broj (god. II) časopisa »Cvitak«, lista za sretno djetinjstvo. »Cvitak«, donosi rođendansku čestitku Dragutinu Tadijanoviću i njegovu pjesmu Pozdrav šumi. Uz pjesme, i stalni prilozi: povijesne teme, likovna umjetnost, predstavljanje različitih zanimanja. Na kraju lista učenički literarni i likovni radovi te nagradne igre.

Mostar MH Mostar i Naklada DHK HB objavili su knjigu poezije Zdravka Kordića Kuća i krik. Kordić je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu diplomirao filozofiju, piše pjesme i književnu kritiku. Trinaestu Kordićevu knjigu Dubravko Horvatić, recenzent i urednik, opisuje riječima: »U zbirci Kuća i krik, kao i u prethodnima, sadržane su brojne protege nadrealnoga svijeta, iako je to pjesništvo čvrsto ukorijenjeno u tlo na kojemu nastaje...« Kordićevu knjigu recenzirao je i Željko Ivanković.

Zaprešić MH Zaprešić objavila je knjigu Martin Luther: 95 teza. Knjiga je tiskana u povodu Dana reformacije (31. listopada), a priredio ju je dr. Stanko Jambrek. Jambrek je napisao i Predgovor te Tumač pojmova, a Teze je preveo dr. Davorin Peterlin.

Karlovac Ugledna Nagrada Josip Juraj Strossmayer, povelja za najuspješniji izdavački pothvat na polju humanističkih znanosti, dodijeljena je MH Karlovac za knjigu Dnevnik Dragojle Jarnević. Osnivači nagrade su Zagrebački velesajam i HAZU. Odbor za dodjelu čine ugledni akademici i javni radnici Milan Moguš, Zvonimir Baletić, Nedjeljko Fabrio, Nenad Prelog i dr. MH Karlovac nagrađena je i prošle godine — knjiga Mije Laića Obranjen Karlovac — obranjena Hrvatska dobila je Zlatnu povelju Matice hrvatske.

Varaždinske Toplice, 5-11. studenoga 2001. Kulturna manifestacija Kukuljevićevi dani 2001. u organizaciji HAZU, Zavoda za znanstveni rad iz Varaždina i MH iz Varaždinskih Toplica. Prvoga dana održan je znanstveni skup na kojem su, među ostalima, govorili Andre Mohorovičić, Josip Bratulć, Josip Kolanović, Željko Vegh. Predsjednica Ogranka Božena Filipan govorila je o temi Geografskolingvistička i psiholingvistička analiza geneze izvornih toponima. Priređena je velika izložba geografskih karata i izvornih dokumenata Varaždinskog arhiva, među kojima i darovnica kralja Bele III. iz 1181. Održana je i izložba likovnih radova učenika te kviz znanja.

Vesna Zednik

Vijenac 201

201 - 15. studenoga 2001. | Arhiva

Klikni za povratak